Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Βενετία: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας» - Εγκαινιάσθηκε στις 29.4.2025, η έκθεση «Ο Ελ Γκρέκο και η ζωγραφική, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας», η οποία φιλοξενείται στο μουσείο Παλάτσο Ντουκάλε της Βεν...Πριν από 20 ώρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ (νέo ποίημα) - Δύο χρόνια από την κρίσιμη επέμβαση θυμήθηκα τον γιατρό ένδακρυ να λέει: «Δυστυχώς μάς νίκησε η ασθένεια». Τότε ήμουν ακόμα ανυποψίαστος πως ο θάνατος απασ...Πριν από 6 ημέρες
-
Patriarchal Encyclical for Holy Pascha 2025 - + B A R T H O L O M E W By God’s Mercy Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch To the Plenitude of the Church: May the Grace, Pe...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 3 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 5 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Κυριακή 25 Ιουνίου 2023
Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, 25.6.2023, στη Φανερωμένη Βανάτου
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Μονή Αγάθωνος [photos-video]
Χιλιάδες πιστοί, Αρχιερείς, Καθηγούμενοι, ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Μοναστικές Αδελφότητες και οι τοπικοί Άρχοντες υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουνίου 2023 με αισθήματα συγκίνησης και σεβασμού την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ στην ιστορική, παναγιουφρούτητη και αγιοτόκο Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος.
Ο Κιέβου Επιφάνιος λειτουργός στη Μονή Manyava, τον Άθω της Ουκρανίας [video-photos]
Την τρίτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή και ανήμερα της τιμής της Εικόνος Manyava της Θεοτόκου «Η Λυτρώτρια», 25 Ιουνίου 2023, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προεξήρχε τη Θεία Λειτουργία στο ανδρικό Μοναστήρι Manyava, τον φερόμενο ως Άθωνα της Ουκρανίας, στα Καρπάθια Όρη της Δυτικής Ουκρανίας. Άλλωστε, αυτή η αγιορείτικη εικόνα της Θεομήτορος βρίσκεται στο μοναστήρι εδώ και 20 χρόνια και θαυματουργεί.
Τα δυο αφεντικά
Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ
«Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν», λέει ὁ Χριστός. Κανένας δὲν μπορεῖ νὰ δουλεύει σὲ δυὸ ἀφέντες. Ἀναπόφευκτα, θὰ μισήσει τὸν ἕνα καὶ θὰ ἀγαπήσει τὸν ἄλλο, ἢ θὰ προσκολληθεῖ πίσω ἀπὸ τὸν ἕνα καὶ θὰ καταφρονήσει τὸν ἄλλο. Συγκεκριμένα ὁ Χριστὸς ἀναφέρεται στὸν Θεὸ καὶ στὸν μαμωνᾶ, δηλαδὴ τὰ φθαρτὰ ἀγαθά, τὸν πλοῦτο, ἰδιαίτερα σὲ αὐτὸν ποὺ προέρχεται ἀπὸ ἀδικία καὶ ἁρπαγή. Ἀργὰ ἢ γρήγορα θὰ καταλάβει ὁ ἄνθρωπος, ὅτι δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ὑπηρετεῖ σωστὰ καὶ μὲ συνέπεια καὶ τὰ δυὸ αὐτὰ ἀφεντικά (Κυριακὴ Γ΄ Ματθαίου).
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Φυλακή της Κασσαβέτειας
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκαν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο οι κρατούμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβετείας, στη Μαγνησία. Ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του αφήχθησαν στις εγκαταστάσεις της φυλακής την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, και ώρα 13:45.
Αυστραλίας Μακάριος: "Βάλτε τα γυαλιά της Αναστάσεως για να τα βλέπετε όλα χαρούμενα και αναστάσιμα"
Στον Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στο προάστιο Preston της Μελβούρνης, ιερούργησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, Γ΄ Κυριακή Ματθαίου. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, και άλλοι ιερείς από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, ενώ συμπροσευχόμενος ήταν και ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote.
Μητρόπολη Φθιώτιδος: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Μονή Αγάθωνος [photo-video]
Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών τελέσθηκε σήμερα το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος.
Beşiktaş ΚΠόλεως: Ονομαστήρια Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου
Λαμπρή Πατριαρχική Λειτουργία στον Βόλο [67 photos - Ομιλίες]
Λαμπρή Πατριαρχή Λειτουργία τελέστηκε σήμερα (Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, 25.6.2023), στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελευταία ημέρα της επισκέψεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Βόλο.
Το ακόρεστο και εωσφορικό μοσχοβίτικο εκκλησιαστικό πάθος περί τον «τίτλο»
Πολλάκις και πλειστάκις διερωτήθημεν καθ’ υπόθεσιν, εάν σήμερα, τώρα, ο Μόσχας ελάμβανε εξαίφνης την θέση του «Πρώτου» της Ορθοδοξίας Επισκόπου ως άλλος Κωνσταντινουπόλεως, άραγε τί θα έπραττε; Το ερώτημα βεβαίως είναι άκρως υποθετικό και ρητορικό καθώς επίσης και η απάντηση ταχίστη και εύκολο να δοθεί: Θα εξευτέλιζε παντελώς, ένεκα ακραίας αλαζονείας, νοσηράς επάρσεως, εωσφορικού εγωισμού, εκκοσμικευμένου αλλοτριωτικού φρονήματος και φυσικά ακορέστου εθνοφυλετισμού, το τιμιώτατο και πολυμαρτυρικό αυτό αξίωμα και θα διέλυε την Ορθοδοξία εκκλησιολογικώς, ιεροκανονικώς και διοικητικώς σε επίπεδο κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, διότι και πάλι δεν θα του ήταν αρκετός ο τίτλος του «Οικουμενικού Πατριάρχου», επειδή με τα υπάρχοντα συμπλέγματα της δήθεν μοσχοβίτικης ανωτερότητός του, θα αισθανόταν άσχημα και στενάχωρα μέσα στο ταπεινό ράσο του «Πρώτου» των Ορθοδόξων, του «Πρώτου» σε διακονία και όχι σε κοσμική εξουσία, που είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα, προσευχή και σιωπή, αυτοταπείνωση και αλαλήτους στεναγμούς, χωρίς εξωτερική κοσμική εξουσία και ρούβλια, εν άλλαις λέξεσι, δεν θα τον χωρούσε το ράσο του Προκαθημένου των Ορθοδόξων επειδή θα ήθελε αδηφάγως και με όχημα τον τίτλο αυτό να γίνει ο απόλυτος Πάπας και τύραννος της Ανατολής και υπεράνω μάλιστα του Πάπα της Δύσεως ως παγκόσμιος εκκλησιαστικός δικτάτορας για να ικανοποιείται και να αυτοεπιβεβαιώνεται η ματαιοδοξία και κενοδοξία του με την κοσμική δόξα και τα ρούβλια του, που χωρίς αυτά δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει, καίτοι αυτά καμία απολύτως αξία δεν έχουν στην αυτοθυσιαστική διακονία, την όντως Σταυρική και πολυμαρτυρική, όταν κάποιος διακονεί εν σιγή δεήσεως και εν αλαλήτοις στεναγμοίς την καθόλου Ορθοδοξία, όπως ανά τους αιώνες διακονεί το μυστήριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο εκάστοτε Κωνσταντινουπόλεως.
Φανάρι: Κυριακή Γ΄ Ματθαίου '23, με Χοροστασία Πατριαρχικού Επιτρόπου
Βόλος: Πατριαρχική Λειτουργία στον Ναό Αναλήψεως του Χριστού [live]
Πρωί Κυριακής Γ΄ Ματθαίου, 25η Ιουνίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος στον Βόλο για επίσημη επίσκεψη, προΐσταται Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού της πόλης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΩΡΑ 8 Π.Μ.:
"Σωθησόμεθα ἐν τῇ ζωῇ αὐτοῦ"
“Εἰ γὰρ ἐχθροὶ ὄντες κατηλλάγημεν τῷ Θεῷ διὰ τοῦ θανάτου τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ, πολλῷ μᾶλλον καταλλαγέντες σωθησόμεθα ἐν τῇ ζωῇ αὐτοῦ” (Ρωμ. 5, 10)
Περί πνευματικής τυφλώσεως
ΟΜΙΛΙΑ
ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ,
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης
Η σωματική τύφλωση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα άνθρωπο. Ο τυφλός άνθρωπος δεν βλέπει την φύση, το φως, τα χρώματα και γενικά την ομορφιά της Δημιουργίας. Ο άνθρωπος ο τυφλός, έλεγε η Παλαιά Διαθήκη είναι σχεδόν νεκρός.