





Αν θελήσουμε να καταφύγουμε στον βίο και την πολιτεία της, πληροφορούμαστε, ότι καταγόταν από την Παφλαγονία, νωρίς όμως ή οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Μαρίνος και κατείχε το βαθμό του δρουγγαρίου, η δε μητέρα της Θεοκτίστη, διακρινόταν για την ευσέβεια της και την ένθερμη προσήλωση προς την Ορθοδοξία, κάτι που μετέδωσε και στα παιδιά της. Η Θεοδώρα είχε πέντε αδέλφια. Τη Σοφία, τη Μαρία, την Ειρήνη, τον Βάρδα και τον Πέτρωνα.
Το 830 παντρεύτηκε τον βασιλιά Θεόφιλο, μετά το γνωστό επεισόδιο εκείνου με την Κασσιανή. Όταν το 842 πέθανε ό Θεόφιλος, που ήταν εικονομάχος, τη βασιλεία ανέλαβε ή Θεοδώρα, διότι ο γιος της Μιχαήλ ήταν πολύ μικρός. Αμέσως τότε συγκάλεσε Σύνοδο, που αποφάσισε την αναστήλωση των Εικόνων. Δυστυχώς όμως αργότερα, ό γιος της και ο αδελφός της Βάρδας, διέταξαν τον άλλο αδελφό της Πέτρωνα να κλείσει την ίδια με τις θυγατέρες της αναγκαστικά στη Μονή Γαστρίων. Εκεί η Θεοδώρα αφοσιώθηκε αποκλειστικά στα θεία. Το Λείψανό της βρίσκεται σήμερα στην Κέρκυρα, στο ναό της Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, η τοπική των Κορφών Εκκλησία λιτανεύει με ωδές, ύμνους, επισημότητα και κατάνυξη, το σεπτό Λείψανό της στην πόλη, απονέμοντας τιμή και προσκύνηση την γυναίκα εκείνη, η οποία τόσο σθεναρά στήριξε την ορθή Πίστη σε καιρούς χαλεπούς. Από τις σημερινές Τελετές προέρχονται και οι παραπάνω χαρακτηριστικές φωτογραφίες, τις οποίες μόλις μάς απέστειλαν οι Κερκυραίοι Φίλοι! Τους ευχαριστούμε!