e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σταυροπροσκύνηση, διπλή εορτή Ευαγγελισμού και Γ΄ Χαιρετισμοί 2014 στην Τρίπολη της Λιβύης

 Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 


Έτοιμοι για Σταυροπροσκύνηση
Όλα είναι έτοιμα για την αυριανή Ευχαριστιακή Σύναξη της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως! Ο Σταυρός στο κέντρο του Ναού της Παναγούλας μας, όπως και ο δίσκος με τις βιολέτες, για να διανεμηθούν στους ευσεβείς ενορίτες μας, που θα προσέλθουν στην Εκκλησία! Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τον δίσκο επιμελήθηκε η αφοσιωμένη ενορίτισσά μας κ. Στέλλα Στραβοπόδη

Εφέτος επισημαίνουμε στους αναγνώστες του Νυχθημερόν δύο τινά: 
     α) Μεταχειριζόμαστε για τον δίσκο με τις βιολέτες έναν αξιοπρόσεκτο σταυρό ευλογίας, τον οποίο κληροδότησε -ως ταπεινή δωρεά- στο ναό μας, λίγο πριν την κοίμησή του, ο Μπανατιώτης ιερέας Σπυρίδων Κοντονής (γιος του μακαριστού προΕφημερίου Μπανάτου π. Χαραλάμπη Κοντονή) και 
     β) Ο δίσκος με τις βιολέτες είναι ο παλαιός βενετσιάνικος δίσκος -επί το ζακυνθινότερον, το βατσέλι- του ναού, ο οποίος στην εμπρόσθια πλευρά φέρει αργυρόγλυπτη Παναγία Βρεφοκρατούσα, στην δε οπίσθια πλευρά χαραγμένα τα ιστορικά στοιχεία της προέλευσής του, που πρώτη φορά ανακοινώνονται σήμερα: "1796 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 14: ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ"

Όλα τούτα είναι για εμάς εξόχως συγκινητικά και ευθυνοφόρα! Δε νομίζετε;;; Αύριο, με το καλό, αγαπητοί φίλοι, Σας αναμένουμε στην Εκκλησία!


Σημαντικές συναντήσεις της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μόσχα

  Μόσχα, 22 Μαρτίου 2014  


Ολοκληρώθηκε σήμερα, Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, ο κύκλος επαφών και συναντήσεων της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΜΙΤΤ 2014.
To απόγευμα, μετά την Ακολουθία της «Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού», κατά το ρωσικό τυπικό, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος είχε στο Ιερό Βήμα σύντομη προσωπική συνάντηση και συνομιλία με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο και συνεργάτες του. O Αγιώτατος Πατριάρχης ζήτησε να ενημερωθεί για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ 2014. Ευχήθηκε δε, για την ευόδωση των στόχων του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας την ανάγκη επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεργασίας των δύο Αδελφών Εκκλησιών στο θέμα αυτό, καθώς και καλό κατευώδιο.
Κατά την διαμονή της στη Μόσχα η Αντιπροσωπεία είχε επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κυρήνης κ. Αθανάσιο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ρωσία, και σημείο αναφοράς και επικοινωνίας του Ελληνισμού στη Μόσχα και στις γύρω από αυτή περιοχές. Ο Σεβασμιώτατος φιλοξένησε τα Μέλη της Αντιπροσωπείας στο χώρο της Εξαρχείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, και είχε τη δυνατότητα να συζητήσει επί μακρόν, μεταξύ των άλλων, και για θέματα κοινού εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.
Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε επισήμως δεκτή και από την κ. Δανάη ΚουμανάκουΠρέσβη της Ελλάδος στην Μόσχα. Η κ. Πρέσβης ενημερώθηκε από πλευράς Εκκλησίας για το έργο που επιτελεί το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, συζήτησε δε εκτενώς, επί μία και πλέον ώρα, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επαίνεσε την Εκκλησία της Ελλάδος για «την καλή εξωστρέφειά της» με τη συμμετοχή της σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, όπως η ΜΙΤΤ 2014.
Οι επαφές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση με την εκεί νέα Γενική Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ελένη Μιχαλοπούλου, κατά την οποία εξετάσθηκαν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της Εκκλησίας διαπιστώθηκε η κοινή συναντίληψη, καθώς και η αγαθή διάθεση στήριξης και συνεργασίας με Ταξιδιωτικά Γραφεία, ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται και στο χώρο του Θρησκευτικού Τουρισμού και συνεργάζονται με την Εκκλησία της Ελλάδος.

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 25η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για τη ΣταυροπροσκύνησηΗ γ΄ στάση των Χαιρετισμών στο Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών και Αγίου Νικολάου Μπανάτου

   Βράδυ Παρασκευής, 21ης Μαρτίου 2014  
Μέσα στο άνθινο περιβάλλον της πρώτης ημέρας της Άνοιξης εψάλη, βράδυ Παρασκευής, 21ης Μαρτίου 2014, η γ΄ στάση των Χαιρετισμών στο Μπανάτο και μάλιστα στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αγίου Νικολάου. Αρκετοί ενορίτες προσήλθαν, όπως και καλλίφωνοι ιεροψάλτες, δικοί μας και φίλοι της Ενορίας μας! 

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης ομίλησε με θέμα τη φράση "Χαίρε, Θεού αχωρήτου χώρα"! Επεσήμανε τα ακόλουθα εν συνόψει: "Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος βρήκε τόπο / χώρα την παρθενική γαστέρα τής ταπεινής Μαρίας από τη Ναζαρέτ, ώστε να χωρέσει εντός Της, αν και ο ίδιος ο Θεός δεν χωρά πουθενά, υπάρχοντας έξω και πάνω από τα ανθρώπινα μέτρα. Ακατάληπτος, απερινόητος και απροσέγγιστος, λοιπόν, καταδέχεται τα πεπερασμένα ανθρώπινα μέτρα υπέρ της δικής μας ζωής και σωτηρίας, γνωσθέντες υπ' Αυτού ως οικείοι Του και μάλιστα παιδιά Του! Η Παρθένος Μαρία, η χώρα του Αχωρήτου, αποτελεί και την δική μας χώρα της Παραμυθίας και της Αναψυχής, γι' αυτό και Την προσεγγίζουμε ικετευτικά και συνάμα αγαπητικά".  

Τέλος, παρουσίασε στο εκκλησίασμα τη νέα μεγαλομεγέθη φορητή εικόνα, που απέκτησε σήμερα μόλις το παρεκκλήσιο, δωρεά ευσεβών Ενοριτών μας, στο οποίο αποτυπώνεται ένθρονος ο άγιος Προστάτης της Ζακύνθου Διονύσιος ο θαυματουργός, μόχθος του συμπατριώτη μας αγιογράφου Νίκου Μπιάζη-Σεντή. [Δείτε την την ακόλουθη φωτογραφία].