e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Video από την (παρα)βιασμένη Αγία Μαύρα Μαχαιράδου Ζακύνθου

 Απόγευμα 2ας Φεβρουαρίου 2015, ώρα 4, στο Μαχαιράδο 
Βιντεοσκόπηση: π. Π. Κ. 
Στην κάμερα του Νυχθημερόν μιλά ο π. Νικόλαος Κλάδης, Εφημέριος του Ναού Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας
Φωτορεπορτάζ από την (παρα)βιασμένη Αγία Μαύρα Μαχαιράδου Ζακύνθου

 Απόγευμα 2ας Φεβρουαρίου 2015, ώρα 4, στο Μαχαιράδο 
Φωτογραφίες: π. Π. Κ. 


Ο φακός του Νυχθημερόν, σήμερα το απόγευμα, βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, στον περιώνυμο Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ζακύνθου. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της λέξης "έγκλημα". Περί αυτού πρόκειται. Όλοι οι Ναοί μας, είτε ως τόποι λατρευτικοί, είτε ως τόποι πολιτισμού (ανάλογα με το βλέμμα ενός εκάστου) είναι στην καρδιά μας. Κάθε, λοιπόν, παραβίασή τους είναι έγκλημα και βιασμός. Πολύ περισσότερο ο εν λόγω (παρα)βιασθείς Ναός, γνωστός ανά την Ορθοδοξία και όχι μόνον, ο οποίος, τον Δεκέμβριο του 2005, αποτεφρώθηκε εντελώς το εσωτερικό του και δέκα χρόνια μετά πασχίζει να ανθίσει από την τέφρα του. 

Σήμερα τα χαράματα -όπως ήδη Σας πληροφορήσαμε με έκτακτη είδηση- οι ιερόσυλοι, παρά τον συναγερμό που αμέσως χτύπησε, σε λίγα μόλις λεπτά και μέχρι που να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι, έσπασαν την κεντρική εξωτερική θύρα (σημειωτέον, στις φωτογραφίες που ακολουθούν, τμήμα της είναι μαύρο από την πυρκαγιά του Ολοκαυτώματος), έτρεξαν στην Καθέδρα της Αγίας, την παραβίασαν από την οπίσθια πλευρά και πήραν την ίδια την Εικόνα, μαζί με όλα τα τάματα της ευσέβειας των πιστών. 

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί από τις κάμερες, τις οποίες μελετά το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου. Και παρά το ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες, όλοι ελπίζουμε να βρεθεί η άκρη του νήματος, ώστε να ξηλωθεί επιτέλους και αυτή η ανόσια εγκληματική ομάδα! 
[Ετοιμάζεται και σχετικό βίντεο, στο οποίο ο Εφημέριος π. Νικόλαος Κλάδης διεκτραγωδεί την κατάσταση. Μείνετε συντονισμένοι στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ!]

Ξαναπληγώθηκε βάναυσα απόψε η Αγία Μαύρα του Μαχαιράδου

 έ κ τ α κ τ ο 


Νέα δοκιμασία για τον πολύπαθο Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου Ζακύνθου, λίγα μόλις χρόνια από το ολοκαύτωμά του, το 2005. 

Λίγο μετά τις 4 τα χαράματα σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2015, άγνωστοι ιερόσυλοι κλέφτες έσπασαν την κεντρική θύρα του Ναού και παρά την άμεση λειτουργία του συναγερμού, οδηγήθηκαν στην περίπυστη νέα εικόνα της Αγίας Μαύρας, έσπασαν το τζάμι και πήραν την ίδια την εικόνα, μαζί με τα τάματα, με τα οποία ήταν επενδυμένη. Εν ριπή χάθηκαν, ενώ κατέφθαναν ο Εφημέριος και η Αστυνομία, που -εν τω μεταξύ- ειδοποιήθηκαν μέσω του συναγερμού. 

Ήδη η Αστυνομία πράττει τα καθ' εαυτήν, ενώ η τοπική κοινωνία πενθεί για δεύτερη φορά τον... χαμό της αγαπημένης του Αγίας Μαύρας.

Φωτορεπορτάζ δείτε ΕΔΩ!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατώντας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λουξεμβούργου

το εσπέρας της Κυριακής, 1ης Φεβρουαρίου 2015, για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου 


Εθελοντική Αιμοδοσία στο Τραγάκι (8.2.2015)Μια αξιοπρόσεκτη και αξιομίμητη ενοριακή προσπάθεια! Σε καιρούς αναιμικούς και ανάδελφους, λίγο αίμα, όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά ενισχύει την αδελφοσύνη μεταξύ των συνανθρώπων! Μακάρι να πετύχει, διότι -κατά τον Σολωμό- "δεν είν' εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλή"!...

Στιγμές από την εορτή του Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου Sartrouville Παρισίων

όπου εφημερεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Ξένος, ο Ζακύνθιος