e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ζακύνθω στο χωριό Kenyana της Βόρειας Τανζανίας {1ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε η Δ. Κ. 
Στιγμιότυπα από τη θεία Λειτουργία της 31ης Αυγούστου 2014, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, στον Ναό του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, Προστάτου Ζακύνθου, στο χωριό Kenyana της Βόρειας Τανζανίας. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία των Ορθοδόξων συμμετέχουν στην Ευχαριστιακή Σύναξη, πλαισιώνοντας τον Επίσκοπό τους! 
Για την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

Την προσεχή  Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου του νησιού μας Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄, ο οποίος θα δεχθεί τις ευχές του Κλήρου και του Λαού το απόγευμα της 17ης Δεκεμβρίου, από ώρα 5 έως 8 μ.μ., στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.

Παράκληση θερμή, αντί δώρων, γλυκισμάτων και ανθέων να κατατεθούν χρήματα στο  Ευαγές Ταμείο Απόρων Φοιτητών της Μητροπόλεως, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη λόγῳ της οικονομικής κρίσης.   

                                                            Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Πρόγραμμα Τελετών και Ακολουθιών της χειμερινής Εορτής του Αγίου Διονυσίου (16-19.12.2015)


Κατά το τριήμερο από 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2015 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. 

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 5 το απόγευμα, θα γίνει η Επίσημη Κάθοδος του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου Δ΄ από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό.  Αμέσως μετά θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. 

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 4 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η νυχτερινή Θεία Λειτουργία. 

Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Την ίδια ημέρα, ώρα 11 το πρωί (καιρού επιτρέποντος) θα γίνει η Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. 

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 8.30 το πρωί θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα.

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

            Την Ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από το Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακυνθίων και των πρώην Δήμων Αλυκών και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
            Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξης.
            Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Παν. Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος αντίστοιχα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου

Η Σουηδική Εκκλησία θα παραχωρήσει ναό στη Μητρόπολη Σουηδίας


Ταξίδι αστραπή πραγματοποίησε στο Κάλμαρ της Σουηδίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας το απόγευμα της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου, μετά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στην Φινλανδική ενορία του Αγίου Νικολάου στη Στοκχόλμη, με σκοπό να συναντηθεί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο της νεοιδρυθείσης ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα, εν όψει της συναντήσεώς του την επομένη με εκπροσώπους της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας. 

Τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας μετέβη στο ναό Norra Kapellet του Κάλμαρ, όπου, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο της ενορίας Αιδ. Πρεσβύτερο π. Χρήστο Λέτσιο, την πρεσβυτέρα του Δέσποινα και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου κ. κ. Χρήστο και Ευρώπη Πετρίδη, Μαρία Κεχαγιά και Patrik Wahlqvist, Κωνσταντίνο Σακελλαρίδη και Στυλιανή Σκορδά, συναντήθηκε με τον Αιδ. κ. Peter Wänehag, Αρχιερατικό Επίτροπο της Λουθηρανικής Επισκοπής του Växjö στο Κάλμαρ, και τον συνεργάτη του κ. Per -Ola Hallberg. 

Ο κ. Κλεόπας πληροφορήθηκε για την παραχώρηση του ως άνω ναού στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας για την εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών της ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα, αφού προηγηθεί η εκ βάθρων ανακαίνιση του εσωτερικού του ναού, δαπάναις της Σουηδικής Εκκλησίας. 

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά αυτή, προσφέροντας στον Αιδ. κ. Peter Wänehag μία μελέτη για την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και μία ασημένια εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου. 

Ο Μητροπολίτης θα επισκεφθεί την πόλη του Κάλμαρ, γιά πέμπτη φορά, την Κυριακή των Μυροφόρων, 15 Μαΐου 2016, για να τελέσει την Θεία Λειτουργία και τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ναού, όπου θα παρατεθεί εκ μέρους της ενορίας παραδοσιακό Πασχαλινό γεύμα. 

Ο Σουηδίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Επίσκοπο του Växjö κ. Fredrik Modéus, τον ευχαρίστησε για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος που είχε ο ίδιος εκφράσει κατά την συνάντησή τους στην Επισκοπή του Växjö την Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, και αντάλλαξαν Χριστουγεννιάτικες ευχές.

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας

Προσκύνημα στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας


Ο μικρός, αλλά περικαλλής Ναός του Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης, παραδίπλα στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στην πόλη της Κέρκυρας πανηγυρίζει απόψε και αύριο τον Άγιο Ιερομάρτυρα Ελευθέριο. Εκεί εφημερεύει ο πιστός φίλος του Νυχθημερόν Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, προς τούτο και το αποψινό εικονικό προσκύνημά μας εκεί, δεδομένου ότι βρεθήκαμε αυτοπροσώπως επιτόπου κατά το βροχερό απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 2015. Αφού ανάψουμε κεράκι στους νοικοκυραίους Αγίους Ελευθέριο και Άννα, ο π. Δημήτριος, συνοδευόμενος από άλλους Κερκυραίους Ιερείς, μεριμνά να μας κεράσει καφέ και παραδοσιακή τσιτσιμπύρα στην πλατεία Λιστόν! Χρόνια πολλά! 


Λαμπρή Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Θύρσο στον Αλυκανά Ζακύνθου [φωτογραφίες + video]

Πρωί Δευτέρας, 14ης Δεκεμβρίου 2015, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Αναθέσει του ίδιου ομίλησε επίκαιρα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας περί του ότι ο άγιος Μάρτυς Θύρσος αποτελεί έναν από τους μυριάδες χρυσούς κρίκους του πάγχρυσου στέμματος της Βασιλείας των Ουρανών. Έψαλε, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, Χορωδία υπό τον Πρωτοψάλτη Νικόλαο Λειβαδά. Μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη προσφέρθηκαν νηστίσιμα κεράσματα σε όλους στην παρακείμενη αίθουσα του Ναού.
Φωτογραφίες και βίντεο: Σπύρος Νέγκας