e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Όχι στους ευθυνόφοβους και τυπολάτρες

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Η΄ Λουκά
12 Νοεμβρίου 2017
(Λουκ. ι΄ 25-37)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Αποκρουστική και εξοργιστική είναι η συμπεριφορά των δύο ανθρώπων της σημερινής παραβολής. Δυο άνθρωποι μορφωμένοι και μέλη της ανώτερης κοινωνικής και θρησκευτικής τάξης της ισραηλίτικης κοινωνίας, αντιπαρήλθαν αδιάφορα έναν κτυπημένο και πληγωμένο από τους ληστές άνθρωπο, ο οποίος βρισκόταν ξαπλωμένος και αναίσθητος στην ερημιά.

Άνθρωποι ευθυνόφοβοι και υποκριτικά τυπολάτρες απέφυγαν να λερωθούν από το αίμα του πληγωμένου και θέλησαν να αποφύγουν τον κόπο της περίθαλψής του. Ίσως φοβήθηκαν και για την προσωπική τους ασφάλεια, διότι ο ληστής μπορεί ακόμη να ήταν κρυμμένος κάπου εκεί κοντά.

Αλλά και κάποια άλλη σκέψη ίσως τους ώθησε στο να μην βοηθήσουν τον πληγωμένο. Το γεγονός ότι δεν θα επιδείκνυαν την πράξη τους δημοσίως για να λάβουν επαίνους και κολακείες από τους άλλους. Λόγω του απόκοσμου και ερημικού τόπου όπου βρίσκονταν, κανείς δεν θα τους έβλεπε, ώστε να τους επιβραβεύσει και να τους χειροκροτήσει. Έτσι, παρά τις θρησκευτικές αρχές που πρέσβευαν και τα μεγάλα λόγια που ξεστόμιζαν, πέρασαν αδιάφοροι κάνοντας πως δεν βλέπουν.

Μονάχα ο ταπεινός και πραγματικά ευσεβής Σαμαρείτης, τον οποίον αυτοί θεωρούσαν αλλοεθνή, αιρετικό και αμαρτωλό, ήταν αυτός που βοήθησε τον πληγωμένο. Τον φόρτωσε στο ζώο του με κόπο, τον μετέφερε σε πανδοχείο και πλήρωσε ο ίδιος, από την τσέπη του, τα έξοδα παραμονής και νοσηλείας του, χωρίς να βαρυγκωμήσει γι’ αυτό ούτε στιγμή. Ως αληθινός άνθρωπος, με αγαθή καρδιά, δεν ένιωσε στιγμή φόβο ή συμφεροντολογικό δισταγμό. Έμεινε πιστός στο ανθρώπινο καθήκον του.

Φωτεινό το παράδειγμά του για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς, άξια μίμησης η πράξη του! Πολλές φορές όλοι μας περιοριζόμαστε στα παχιά και μεγάλα λόγια, ισχυριζόμενοι ότι είμαστε άνθρωποι του Θεού και της Εκκλησίας, ενώ αγνοούμε επιδεικτικά τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δυστυχία και ανάγκη. Αναλωνόμαστε καθημερινά σε εγωιστικές μέριμνες, ενώ αδιαφορούμε για τους φτωχούς, τους αρρώστους, τους δυστυχείς και τους κατατρεγμένους. Αντί να είμαστε οι Χριστιανοί της ζωντανής πίστης και της ενεργής αγάπης, επικρίνουμε τους αναξιοπαθούντες ως ανίκανους και τεμπέληδες, εφευρίσκοντας μάλιστα άλλοθι για την σκληρότητα και την αδιαφορία μας.

Όμως ο Κύριος θα σώσει όσους τάισαν, έντυσαν και φιλοξένησαν τους αδύναμους αδελφούς τους, οι οποίοι είναι αδέλφια και του ίδιου του Χριστού. Ας μιμηθούμε όλοι, λοιπόν, τον καλό Σαμαρείτη, ώστε να στεφανωθούμε με το αμάραντο στεφάνι της θείας δόξας. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: