e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Πάνδημη λιτάνευση του Αγ. Σπυρίδωνος για την απαλλαγή των Κορφών από τους Αγαρηνούς το 1716


Κείμενο - φωτογραφίες: Σπύρος Καρύδης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 11 Αυγούστου 2018 η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, για την απαλλαγή της νήσου από την επιδρομή των Αγαρηνών το έτος 1716. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Διόδωρος της Μητροπόλεως Οδησσού και ο επιχώριος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας μετά την δέηση ικέτευσε όπως, της συνειδήσεως τον καύσωνα, της αμαρτίας το πέλαγος, του φόβου το μέγεθος διάλυσον πάτερ Σπυρίδων. Αυτή η ικεσία βγαίνει από τις καρδιές όλων των Ορθοδόξων προς τον οικουμενικό Άγιο και Προστάτη, τον Θείο Σπυρίδωνα, καθώς λιτανεύεται το Ιερό Σκήνωμά του στους δρόμους της νήσου Κερκύρας εν μέσω καύσωνος όχι μόνον καιρικού, αλλά κυρίως πνευματικού, όπου το ανθρώπινο πρόσωπο αλλοτριώνεται και η πίστη στον Χριστό διώκεται, από τους εσωτερικούς εχθρούς. Ό,τι δεν κατάφεραν στο διάβα των αιώνων τόσοι κατακτητές, βλέπουμε σήμερα δυστυχώς να γίνεται νόμος του Ελληνικού κράτους. Στόχος όλων αυτών δεν είναι άλλος από την αλλαγή της συνειδήσεως του λαού μας και της απομακρύνσεώς του από τα ιερά και τα όσια που τον κράτησαν ζωντανό τους αιώνες της σκλαβιάς. Οι εχθροί της πίστεως φυσικά συμπεριφέρονται αντίθεα, διότι και εμείς έχουμε παρεκκλίνει από την εμπιστοσύνη μας στον Θεό. Το πλήθος των αμαρτιών μας μπορεί να συγκριθεί με πέλαγος. Δεν αγαπάμε εξ όλης της καρδίας μας τον Κύριο, με αποτέλεσμα να ζούμε υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας. Αντικαταστήσαμε την εμπιστοσύνη μας στον Χριστό, με τις κάλπικες υποσχέσεις των ανθρώπων και εξαπατηθήκαμε. Είναι καιρός πλέον να επιστρέψουμε εν μετανοία και συντριβή καρδίας στον Επουράνιο Πατέρα μας, μιμούμενοι τον βίο των Αγίων της Πίστεώς μας και μένοντας κοντά στην Εκκλησία του Χριστού που αποτελεί πλέον το τελευταίο οχυρό προασπίσεως και της πίστεως και της πατρίδος.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδων να επισκιάζει με την Χάρη του όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και κυρίως να δίδει παρηγορία στους πυρόπληκτους αδελφούς μας στην Αττική. Οι προσευχές και οι δεήσεις της τοπικής Εκκλησίας είναι πρωτίστως υπέρ εκείνων. 

Να σημειωθεί ότι της λιτάνευσης προηγήθηκε η τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Στις 13 Αυγούστου η κηδεία του Μητροπολίτου Θεοδωρουπόλεως Γερμανού

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 


Ἐπί τῷ ἀκούσματι τῆς πρός Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Θεοδωρουπόλεως κυροῦ Γερμανοῦ, συνῆλθον, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εἰς ἔκτακτον Σύσκεψιν, οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες Σεβ. ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, τήν 11ην Αὐγούστου 2018, ἡμέραν Σάββατον. 
     Κατά τήν Σύσκεψιν, μετά τήν ἀνακοίνωσιν ὑπό τοῦ Πατριάρχου τῆς κοιμήσεως τοῦ ἀλήστου μνήμης Ἱεράρχου, τέκνου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δέρκων, καί τήν ἀναφοράν εἰς τήν ἀσκητικήν προσωπικότητα, τό σεμνόν ἁγιοπνευματικόν ἦθος, τήν φιλανθρωπίαν καί τήν θυσιαστικήν προσφοράν αὐτοῦ, ἀπό διαφόρων θέσεων, πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν, ἰδιαιτέρως δέ ὡς Πνευματικοῦ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, ἠγέρθησαν ἅπαντες καί ηὐχήθησαν ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς μακαρίας αὐτοῦ ψυχῆς ἐν σκηναῖς δικαίων καί μετά τῶν ἁγίων, τῶν ἀπ᾿ αἰῶνος εὐαρεστησάντων τῷ Κυρίῳ. 
     Μεθ᾽ ὅ, καθωρίσθησαν τά τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας τοῦ ἀειμνήστου, ἀποφασισθέντος ὅπως: 
     α) ἡ νεκρώσιμος Ἀκολουθία ψαλῇ ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, τήν Δευτέραν, 13ην Αὐγούστου 2018, καί ὥραν 11:00 π.μ., 
     β) τήν πρωΐαν τῆς αὐτῆς ἡμέρας τελεσθῇ ἐν τῷ αὐτῷ Ἱερῷ Ναῷ ἐξόδιος Θεία Λειτουργία ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ μεταστάντος, ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, 
     γ) τόν θάνατον ἐξαγγείλουν διά νεκρωσίμου ἀγγελτηρίου ἡ Α.Θ. Παναγιότης καί οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες Σεβ. ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, 
     δ) τό πένθος τῆς Ἐκκλησίας ἄγωσιν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Φιλαδελφείας κ. Μελίτων καί Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, 
     ε) τόν ἐπικήδειον ἐκφωνήσῃ ὁ Ἱερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Βοσπόριος, 
     ς) ὁ ἐνταφιασμός γένηται ἐν τῷ Κοιμητηρίῳ Μακροχωρίου, ὑπό τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου. 

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 11ῃ Αὐγούστου 2018

Ένα νέο θεομητορικό ποίημα, με μάτι στο Μάτι Αττικής


Τάσος Ζαρκάδης

Θερινή Προσευχή

Εκεί που σπάζει ο Αύγουστος στη μέση
βασίλεψες Κυρά μου,
τον Θεριστή με δάκρυα να σβήσεις.

Είναι ο κόσμος μας μικρός από ψηλά
και λιγοστέψαμε στο Μάτι Σου.

Στάχτη απ’ τη γη
στην πούρσα μάζεψε
και κάμε την παιδί σου.
Ουράνια Μάνα στα κρυφά,
να μη ζηλέψει ο Γιος Σου.

[Ο Τάσος Ζαρκάδης, νέος φιλόλογος, γόνος του Μπανάτου Ζακύνθου, εποίησε τους ανωτέρω στίχους ειδικά για τις ανάγκες του Νυχθημερόν. Τον ευχαριστούμε γι' αυτό!
     Το κολάζ, που συνοδεύει σχολιαστικά τους στίχους συντέθηκε αυτές τις ημέρες από τον π. Π. Κ.
     Στίχοι και κολάζ έχουν τις ίδιες αναφορές: Την Δεκαπενταυγουστιάτικη Παναγία και την ανείπωτη Τραγωδία στο Μάτι της Αττικής.]

Ο Θεός αποστρέφεται τον μνησίκακο και οργίλο άνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΑ΄ Ματθαίου 
12 Αυγούστου 2018
(Ματθ. ιη΄ 23-35)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η σκληρότητα και η εξοργιστική ασπλαχνία του δούλου τής σημερινής περικοπής. Μη ενθυμούμενος την άμετρη ευσπλαχνία του κυρίου του, ο οποίος του χάρισε ένα τεράστιο ποσό το οποίο όφειλε, πίεζε με σκληρότητα και σκαιότητα έναν άλλο δούλο συνάδελφό του, λόγω μιας ελάχιστης και μηδαμινής προς αυτόν οφειλής.

Το ίδιο κάνει κάθε ασεβής, σκληρόκαρδος, συμφεροντολόγος και αχάριστος άνθρωπος. Ενώ ζητάει συγχώρηση και επιείκεια για τα δικά του παραπτώματα τόσο από τον Θεό όσο και απ’ τους συνανθρώπους του, ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να πράξει παρόμοια, όταν πρέπει ή όταν του ζητηθεί. Αντίθετα οργίζεται, υβρίζει, μνησικακεί, συκοφαντεί και γίνεται αποκρουστικός, αγχώδης και τραχύς. 

Πόσες φορές άραγε αδικούμε τους οικείους, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους ευεργέτες μας; Πόσες ανόσιες και άδικες πράξεις, μεγάλες και μικρές, κρυφές και φανερές, διαπράττουμε καθημερινά; Πολλές φορές νομίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι μπορούμε με σιγουριά να κρυφτούμε από όλους. Όμως τίποτα δεν ξεφεύγει από τον «άγρυπνο οφθαλμό» του Παντοδύναμου και Παντεπόπτη Θεού!

Ο Θεός γνωρίζει, όχι μόνο όσα πράττουμε, αλλά και όσα σκεφτόμαστε ή έχουμε στα μύχια της ψυχής μας, πριν ακόμη τα πραγματοποιήσουμε και πριν καν εμείς οι ίδιοι υποψιαστούμε την ύπαρξή τους!

Όμως είναι φιλεύσπλαχνος και επιεικής Πατέρας. Αγαπά τα δημιουργήματά του και δεν τα καταδικάζει ούτε τα εξοντώνει. Αντίθετα, τους δίδει πλουσιοπάροχα τις δωρεές και την Συγγνώμη Του. Μια μόνο απαίτηση έχει από εμάς: να τον μιμηθούμε –κατά το ανθρώπινον- απέναντι στους εν Χριστώ αδελφούς μας.

Ο Θεός αποστρέφεται πάντοτε τον μνησίκακο και οργίλο άνθρωπο, ο οποίος διογκώνει τα παραπτώματα των άλλων, μειώνοντας μάλιστα τη βαρύτητα των δικών του σφαλμάτων. Ας μην μνησικακούμε, λοιπόν, για να αποκομίσουμε κέρδη τεράστια γήινα και ουράνια. Γένοιτο!