e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Γεράσιμο στους Κήπους Ζακύνθου | 42η επέτειος Αρχιερωσύνης Μητροπολίτου Δωδώνης


Πρωί 16ης Αυγούστου 2018, τιμώντας τον Άγιο Γεράσιμο τον εν Κεφαλληνία, στην Ενορία του Αγίου Γερασίμου και Αγίας Βαρβάρας Κήπων πόλεως Ζακύνθου, λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 
     Κατ' αυτή την εορτή λειτουργεί συνήθως ο Σεβ. Δωδώνης, τιμώντας την επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του, στις 16 Αυγούστου 1976. Κατά την σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη παρέστη συμπροσευχόμενος ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα, απευθύνοντας μάλιστα τιμητικό λόγο προς τον Γέροντά του για την 42η επέτειό του.


Η παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στο Πανηγύρι του Μπανάτου 2018

Κείμενο: π. Π. Κ. 
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 


Ως γνωστόν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής προέρχεται από ιερατική οικογένεια του Μπανάτου. Ο παππούς του, ο μακαριστός παπα-Χαράλαμπος Κοντονής ή Κουμπούρας, υπήρξε ώς το 1967 Εφημέριος Μπανάτου και συνάμα έκανε χρέη Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Από τα πολλά τέκνα τού παπα-Μπάμπη, ο ένας γιος, ιερέας κι αυτός, ο παπα-Σπύρος ο Κουμπούρας υπήρξε Εφημέριος στη Χώρα του Τζάντε και απεβίωσε πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ενώ ένας άλλος γιος του παπα-Μπάμπη, ο αείμνηστος Νικόλαος, πατέρας του Υπουργού, υπήρξε καθ' όλη την ενεργή ζωή του, δημοδιδάσκαλος της περιοχής, ένας υποδειγματικός και προοδευτικός εκπαιδευτικός, με πρωτοποριακές ιδέες και ενέργειες.

Στα βήματα των άμεσων συγγενών του και ο Υπουργός Κοντονής, κατά δική του μάλιστα δήλωση, σέβεται πολύ το ιερό κέντρο της γενέτειράς του, τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, υπέρ του οποίου οι προαναφερθέντες πρόγονοί του και πάμπολλοι άλλοι δικοί του μέχρι και τις δικές μας ημέρες, καταθέτουν ιδρώτα πολύ και όλη την ικμάδα τους. Να αναφερθεί μόνον, ότι το 1972 ο δάσκαλος Κοντονής, πατέρας του Σταύρου Κοντονή, συνέλαβε την ιδέα να ανεγερθεί μια νεότερη φάση του Ναού της Παναγούλας -σε αντικατάσταση της παλαιότερης μορφής, πολυπληγωμένης από τους σεισμούς του 1953 και κακοσυντηρημένης ήδη-, μπήκε μπροστάρης σε σχετική Επιτροπή και η υπερπροσπάθεια όλων των Ενοριτών όπου γης τότε, συνετέλεσε ώστε να γίνουν τα Εγκαίνια του σημερινού Ναού το 1980.

Η παραδοσιακή ευσέβεια προς την προστάτιδα και πολιούχο της περιοχής, δηλαδή την Κυρά την Παναγούλα του Μπανάτου, υπηρετείται σεμνά και διακριτικά κάθε χρόνο από τον κ. Κοντονή, ο οποίος συμβαίνει αυτά τα χρόνια να είναι Βουλευτής Ζακύνθου και πολυεύθυνος Υπουργός Δικαιοσύνης της πατρίδας μας. Που σημαίνει ότι έχει βαθιές ρίζες στην Παράδοση των Κοντοναίων και δεν είναι απλώς επικαιρική ή επιδερμική. 

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Μπανάτου και της Επιτροπής του Πανηγυριού της Παναγούλας 2018 εκφράζονται και από αυτή τη θέση συγχαρητήρια κι ευχαριστίες.


Χαρούμενες στιγμές από την "ξεφάντωσιν των φίλων" του Πανηγυριού της Παναγούλας 2018


Βράδυ Δεκαπενταύγουστου 2018, στο ευρύχωρο πλάτωμα του Ναού της Παναγούλας 2018, μετά τη πανεπίσημη Λιτανεία της Εικόνας και του Επιταφίου της Παναγίας. 
     Κατ' αρχήν, παραδοσιακοί χοροί από το έγκριτο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Υακίνθη" του Νίκου Αρβανιτάκη και, στη συνέχεια, λαϊκό γλέντι υπό τα μουσικά ακούσματα -γιά κάθε γούστο, από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Παπαδάτο και τους καλούς συνεργάτες του.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]