e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, για την επέτειο του "ΟΧΙ", με τους Έλληνες της Κρακοβίας


Την ημέρα μνήμης της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης κατά του Φασισμού με το θαρραλέο και αγέρωχο "ΟΧΙ", δηλαδή την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2018, την Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Κρακοβίας επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Σημειωτέον ότι την Ελληνική Κοινότητα απαρτίζουν Έλληνες πρώτης γενιάς, δηλαδή άνθρωποι που πέρασαν τα τελευταία χρόνια στην Πολωνία εξ Ελλάδος για να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Ο Ζακύνθιος Ιεράρχης χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου και τέλεσε την Δοξολογία για τα έθνη και κράτη, τα οποία συμμετείχαν στην καταπολέμηση των φασιστικών και ναζιστικών τρομοκρατιών.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον ιερατικώς προϊστάμενο της ενορίας π. Γιαροσλάβ Αντόσιουκ για την φιλοξενία του και την ζεστή καρδιά, τα οποία προσφέρει στην κοινότητα ορθοδόξων Ελλήνων της πόλης. Υπογράμμισε επίσης πως η Κρακοβία αποτελεί άμεσο διάδοχο της ιεραποστολής των Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι μαζί με τους μαθητές τους δραστηριοποιήθηκαν τον Θ' αιώνα στην περιοχή της Μικράς Πολωνίας.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης τόνισε, πως η Εκκλησία ανήκει σε όλους τους πιστούς της ανεξαρτήτως εθνικότητος και προελεύσεως. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ορθόδοξη ενορία στην Κρακοβία θα παραμείνει ένα ιδανικό παράδειγμα συνεργασίας πιστών πολλών εθνικοτήτων.

Στον εφημέριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος, Πρωτοπρεσβύτερο Σάββα Συτσέβσκι, ευχήθηκε καλή δύναμη για το έργο του, με το ποίμνιο της ενορίας.

Φωτογραφίες: Vira Kosina-Polańska | Ανταπόκριση: Patryk Panasiuk
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ομιλητής στη Βαρσοβία, σε Συνέδριο για την Προσφυγική Κρίση


Συνέδριο "Διαθρησκειακή συνεργασία σε επιλεγμένες χώρες Αφρικής και στην Πολωνία" διοργανώθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Πολωνικής Δημοκρατίας και το Καρδιναλιακό Πανεπιστήμιο Στέφανος Βισίνσκι στην Βαρσοβία.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 επίτιμος προσκεκλημένος του εν λόγω Συνεδρίου ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ομίλησε για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας της Ελλάδος και την διαθρησκειακή συνεργασία στο θέμα της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η παρούσα στο Συνέδριο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (περί ανθρωπιστικής βοήθειας) κ. Μπεάτα Κέμπα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, όπως και του κ. Πρωθυπουργού, για τον πρόσφατο σεισμό στο νησί της Ζακύνθου.

Την ώρα των κοινών δηλώσεων τύπου η Υπουργός ανακοίνωσε την εκκίνηση του προγράμματος "Ανθρωπιστική Βοήθεια στους Πρόσφυγες στην Ελλάδα", στο οποίο θα συνεργαστούν μερικές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως υπογράμμιζε ο Ιεράρχης, "τον εν διωγμώ πρέπει πάντοτε να τον δεχθούμε και να τον μάθουμε την αγάπη μας. Η επί τόπου βοήθεια αποτελεί ένα φάρμακο, ώστε να μην πρέπει κανέις να φεύγει απο το σπίτι του". Ο Άγιος Δωδώνης εκάλεσε χαρακτηριστικά όλους τους ανθρώπους σε έμπρακτη ειρηνοποίηση.

[Ρεπορτάζ: Patryk Panasiuk]

Ο αγιασμένος μπεκρής καλόγερος

Σχολιάζει ο π. ΙΑΣΩΝ ΚΕΣΕΝ


Ήτανε, λέει, στις Καρυές, στ' Αγιονόρος, ένας μοναχός αλκοολικός. Κάθε μέρα έπινε, καθόταν έξω απ' το κελί, έλεγε ό,τι στο μυαλό τού κατέβαινε κι οι προσκυνητές που περνούσαν από 'κει σκανδαλίζονταν σφόδρα: "Μα πώς μπορεί αυτός να 'ναι μοναχός και να 'ναι και μπεκρής συνάμα"; Κι όλοι έφευγαν από κει, γεμάτοι λογισμούς και σκέψεις οχληρές για τον μοναχό που 'χε παραστρατήσει. Όταν κοιμήθηκε ο αδελφός, πήγαν τότε αρκετοί και με χαρά περισσή να το πουν στον άγιο Παΐσιο που 'μενε κι αυτός 'κει κοντά στις Καρυές και γνώριζε το νταβαντούρι.

"Γέροντα, γέροντα, κοιμήθηκεν ο μπεκρής καλόγερος" του είπαν... Ο Γέροντας τούς κοίταξε κι απάντησεν ευθύς "αα, γι' αυτό είδα τις ταξιαρχίες των αγγέλων να παραλαμβάνουν την ψυχή του"; Εκείνοι όμως νόμισαν ότι ο γέροντας δεν κατάλαβε για ποιον μοναχό του μιλούσαν και προσπαθούσαν να του εξηγήσουν. "Κατάλαβα πολύ καλά ποιον απ' τους καλογέρους εννοείτε, απάντησε ο γέροντας, ακούστε τώρα να σας πω τι σημαίνει ν' αγωνίζεται κανείς και πως χαρίτωσεν ο Θεός τον φασαριόζο εκείνο μοναχό με κοίμηση οσιακή και θέα παραδείσου:

...αυτός ο μακάριος ήτανε από την Μ. Ασία. Τα χρόνια 'κείνα πριν την καταστροφή έμπαιναν οι Τούρκοι στα σπίτια και έκλεβαν των ανθρώπων τα παιδιά. Έτσι, οι γονείς του τον έπαιρναν από μικρό μαζί τους στα χωράφια. Μωρό σαν ήταν όμως κι έκλαιγε, για να κάθεται ήσυχος και να μην κάνει φασαρία, του έβαζαν λίγο ρακί στο γάλα. Ρακί στο ρακί, χρόνο με τον χρόνο, εγίνηκεν αλκοολικός. Δεν εμπόρεσε ποτέ ν' απαλλαγεί απ' αυτό το πάθος. Οικογένεια δε μπόρεσε να κάνει. Έτσι, ήρθε στ' Άγιονόρος. Έτσι, ντύθηκε καλόγερος κι ασκήθηκε στην υπακοή δίπλα στον γέροντά του. Ο γέροντάς του τού έβαλε κανόνα και του είπε 'απ' τα τόσα ποτήρια κρασί που πίνεις να πίνεις ένα λιγότερο και θα σε σκεπάσει η Παναγία'. Ένα λιγότερο από δω, ένα λιγότερο από 'κει, έφτασε να πίνει τέσσερα ποτηράκια την ημέρα που κι αυτά του χαλούσαν την εικόνα και του τάραζαν τα λογικά. Έκανε όμως υπακοή, έκανε αγώνα κι ο Θεός τελικά τον ετίμησε με τις χαρές του Παραδείσου"!

Ο αγώνας του καθενός είναι ξεχωριστός. Διαφορετικό σταυρό κουβαλάμε. Μην κρίνουμε με τα δικά μας μέτρα. Μην κρίνουμε καθόλου... Γίνεται; Ξέρει ο Θεός, ξέρει του καθενός τον αγώνα. Γι' αυτό, τσιμουδιά. Ο καθένας τον σταυρό του κι ας λέμε στον Θεό δόξα.

[Την ιστορία την μεταφέρω όπως την θυμάμαι από κάποιον που μου την διηγήθηκε]

Ο Πατριάρχης Μόσχας υπόσχεται "γην επαγγελίας" στη Ρωσία για όσους Ουκρανούς κληρικούς θελήσουν να φύγουν


[Ρεπορτάζ: π. Παν. Καποδίστριας]

Όπως μεταδίδεται από ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ και στο πλαίσιο της καλλιεργούμενης τεχνητής πόλωσης του Πατριαρχείου Μόσχας με τους πάντες πια ενόψει της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, διαβλέποντας μάλιστα κινδύνους εκεί που δεν υπάρχουν, ο Πατριάρχης Κύριλλος υπόσχεται τώρα να βοηθήσει το πέρασμα στη Ρωσία των κληρικών του από την Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο ίδιος, ομιλώντας κατά το διοργανούμενο αυτές τις ημέρες μεγάλο φεστιβάλ του Πατριαρχείου του "Πίστη και Λόγος". 

Προχώρησε μάλιστα στην υπόσχεση για απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας προς τους Ουκρανούς ιερείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να εκπληρώσουν το όνειρό τους και να ζήσουν στο Πατριαρχείο της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υφιστάμενες εκκλήσεις από πλευράς Ουκρανών ιερέων, εάν γίνουν "μαζικό φαινόμενο", είναι έτοιμο το Πατριαρχείο να βοηθήσει μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του και να επεξεργαστεί την υπόθεση με κρατικούς φορείς. 


Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας [φωτοθήκη + 3ωρο video]
Με αισθήματα ιερής συγκίνησης και πνευματικής αγαλλίασης πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Στοκχόλμη, την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018.

Το ιερό λείψανο προσκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ανταποκρινόμενος σε σχετικό γραπτό αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, προς αγιασμόν του ποιμνίου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, στη Σκανδιναυΐα, ιδιαιτέρως δε επ᾽ ευκαιρία της τέλεσης των θυρανοιξίων της υπό ίδρυσιν ενορίας αφιερωμένης στο Νεομάρτυρα Γεώργιο, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, σε ναό που θα παραχωρηθεί αποκλειστικώς για την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των Ελληνορθοδόξων αδελφών μας στην ευρύτερη περιοχή.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων υπεδέχθησαν στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης, το πρωΐ του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο. Ο Ποιμενάρχης της πόλεως των Ιωαννίνων αφίχθη στη Στοκχόλμη την επομένη των εορτασμών της επετείου της ανακομιδής των λειψάνων του  Νεομάρτυρος Γεωργίου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η οικογένεια της κ. Φωτεινής Μπατσέλα, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, και του συζύγου της Δημητρίου, δεξιώθηκε τον υψηλό προσκεκλημένο, τον οικείο Ποιμενάρχη και τη συνοδεία του.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μάξιμος συναντήθηκε με τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, κ. Φωτεινή Μπατσέλα, Δρ. Νικόλαο Βενιζέλο και κ. Νικόλαο Κίτσιο καθώς και με μέλη της επιτροπής οργάνωσης της πρώτης Κληρικολαϊκής Σύναξης της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του επομένου έτους, ως επίσης και με εθελοντές του Καθεδρικού Ναού, στους οποίους απηύθυνε σύντομη προσλαλιά, αναφερόμενος στο βίο του Νεομάρτυρος Γεωργίου.

Ακολούθησε δείπνο σε ελληνικό εστιατόριο της Στοκχόλμης, προς τιμήν του Αγίου Ιωαννίνων, ευγενική προσφορά του Μητροπολιτικού Ναού του Όσλο,  στο οποίο παρεκάθισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Λέτσιος, Εφημέριος της Ενορίας Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ, και οι κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Φωτεινή Μπατσέλα, Αθηνά Καραπαναγιωτίδου, Δρ. Νικόλαος Βενιζέλος, Νικόλαος Κίτσιος, και Χρήστος Κακουλίδης.

Το ίδιο βράδυ, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Σουηδίας μετέβησαν με τη συνοδεία τους στην ετήσια γιορτή του Συλλόγου "Εύξεινος Πόντος" Στοκχόλμης, όπου τους υπεδέχθη ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Φραγγίδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Μανωηλίδης.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας παρουσίασε στους συνδαιτημόνες τον επισκέπτη Ιεράρχη εξ Ελλάδος και συνεχάρη το σύλλογο για τις δραστηριότητές του, ιδιαίτερα για τη διδασκαλία των Ποντιακών χορών και των λοιπών παραδόσεων στη νεολαία του συλλόγου. Προσέφερε στο Σύλλογο την πρόσφατη επιμελημένη επανέκδοση της μελέτης του μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη "Αναβάσεις", από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Μάξιμος απηύθυνε χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, όπου αναφέρθηκε στις ομορφιές του Πόντου και στην ανάγκη διατήρησης της Ελληνοχριστιανικής ταυτότητας και παράδοσης.

Την επομένη, Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, οι δυο Ιεράρχες συλλειτούργησαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στο μέσο του οποίου ετέθη προς προσκύνηση το προσφερέν απότμημα λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου. Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, και συμμετείχαν οι Κληρικοί π. Αλέξανδρος Λουκάτος, π. Παναγιώτης Κωστούλας και π. Χρήστος Λέτσιος.

Τους ύμνους έψαλλαν, υπό την καθοδήγηση του Μουσικολ. Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού κ. Δημητρίου Καλπακίδη, ο Λαμπαδάριος Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, ο Δρ. Ιωακείμ Φωκάς εκ Västerås και οι κ.κ. Ηλίας Γέργη, Δημήτριος Μπατσέλας και Ευαγγελία Ζήση.

Στη λατρευτική σύναξη στον κατάμεστο ναό παρέστησαν οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας και Κύπρου κ. Σώτος Λιασσίδης, το ζεύγος Αydin και Luisa Μelkemichel, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ο εξ Αμερικής κ. Constantin Triantafilou, Διευθυντής των Ορθοδόξων Χριστιανικών Φιλανθρωπιών OCC, αρκετά μέλη του Λύκειου Ελληνίδων Στοκχόλμης και πλήθος πιστών. Ακολούθησε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Σουηδίας ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Τριπλή γιορτή σήμερα  για την Μητρόπολη μας: η εορτή της Αγίας Σκέπης, η εθνική επέτειος του ΟΧΙ και η υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις από τον Σεπτό Ποιμενάρχη της πόλεως των Ιωαννίνων.

Τρεις γιορτές με κοινό χαρακτηριστικό τον ηρωϊσμό. Ηρωίδα μητέρα και Σκέπη η Παναγία στο πλάι του Υιού της και το δικό μας, ηρωικό το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και των Ελλήνων απέναντι στο διαταγή του Μουσολίνι, ηρωϊκή η στάση του Αγίου Γεωργίου ενώπιον του Καδή των Ιωαννίνων, αφού δεν αρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό και μαρτύρησε γι᾽ Αυτόν.

Η Εκκλησία είναι χώρος ηρωισμού. Ηρωισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες. Οι άγιοι υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ήρωες στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρέδωσαν σε μας ένα καθημερινό παράδειγμα προς μίμηση. Ηρωισμός είναι η νοσταλγική προσέγγιση της θείας χάρης, που σμιλεύει χαρακτήρες, που σφυρηλατεί προσωπικότητες, που δημιουργεί ανθρώπινες αξίες.

Οι ήρωες του ᾽40, οι άγιοι δηλαδή και αγωνιστές της εποχής εκείνης, βίωσαν την ελευθερία, ως εσωτερική απολύτρωση από το «εγώ», στη θέση του οποίου κυρίαρχη θέση πλέον είχε ο Θεός κι ο κόσμος ολόκληρος.»

Ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την πρωτοβουλία του, να συνδράμει στην ίδρυση της ενορίας στην Κοπεγχάγη της Δανίας, προεξάρχοντας στην ευχαριστιακή σύναξη και προσφέροντας ως ευλογία τμήμα του ιερού λειψάνου του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, επαίνεσε δε την αρχιερατική του διακονία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος έχει κερδίσει την αγάπη του ποιμνίου του με τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του, εγκαινιάζοντας μια σειρά προγραμμάτων πνευματικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια, την παιδεία και την αγωγή των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.»

Εν τέλει, του προσέφερε ως δώρο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και τη μελέτη του π. Ευσεβίου Βίττη "Αναβάσεις".

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αναφέρθηκε στη σύνδεση της εορτή της Αγίας Σκέπης με τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, καθώς και στο καθήκον των Ελληνορθοδόξων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του επισκέπτου Αρχιερέως στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, προσφορά του κ. Γεωργίου Τζανή, στο οποίο παρακάθισαν οι δυο Ιεράρχες, οι ως άνω Κληρικοί, οι Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου με τις συζύγους τους και συνεργάτες τους, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, το ζεύγος Αydin και Luisa Μelkemichel, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητος Στοκχόλμης κ. Γεώργιος Γιωτίτσας, η οικογένεια του Δρ. Ιωακείμ Φωκά, το ζεύγος Bengt και Τάνιας Svedberg, το ζεύγος Σωτηρίου και Μαρίας Ελευθερόπουλου από την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Jönköping Σουηδίας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με τη σύζυγό του Μαρία και ο εθελοντής φωτογράφος της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Βασιλείου.

Το βράδυ της ιδίας,  το ζεύγος Βengt και Τάνιας Svedberg παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου, του οικείου Ποιμενάρχου και της συνοδείας του.

Το πρωΐ της Δευτέρας, 29 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ξεναγήθηκε από τον οικείο Ποιμενάρχη στην πόλη και τα αξιοθέατα της Στοκχόλμης και στη συνέχεια παρακάθισαν ομού σε γεύμα που προσέφερε σε ελληνικό εστιατόριο της περιοχής ο Εξοχ. Πρέσβυς της Κύπρου στη Σουηδία κ. Σώτος Λιασσίδης, στο οποίο παρεκάθισαν, επίσης, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας, οι Πρόξενοι Ελλάδος και Κύπρου κ. κ. Κωνσταντίνος Σούλιος και Γεώργιος Λοΐζου, ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος και ο π. Παναγιώτης Κωστούλας.

Το απόγευμα της ιδίας, τον Ποιμενάρχη των Ιωαννίνων προέπεμψαν στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης ο εγχώριος Μητροπολίτης και ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, του κ. Γεωργίου Βασιλείου και του κ. Νικολάου Κίτσιου.
Πατριαρχική Χοροστασία για τους Αγ. Αναργύρους στο Γηροκομείο Βαλουκλή + και άλλα νέα εν Φαναρίου (1.11.2018)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν Ἁγίων καί Θαυματουργῶν Ἀναργύρων Κοσμᾶ καί Δαμιανοῦ, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τοῦ Γηροκομείου Βαλουκλῆ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑορτῆς, τήν Πέμπτην, 1ην ἀρξαμένου μηνός Νοεμβρίου, καθ᾿ ἥν ἐκκλησιάσθη ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, οἱ περιθαλπόμενοι ἐν τῷ Ἱδρύματι καί πιστοί ἐντεῦθεν. 

Μετά τήν ἀπόλυσιν, ὁ Πατριάρχης ἀπηύθυνε πατρικούς λόγους πρός τούς ἐκκλησιασθέντας, γίασεν αὐτούς ἐπί τῇ πρώτῃ τοῦ μηνός καί διένειμε δῶρα εἰς τούς τροφίμους τοῦ Γηροκομείου.  

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, ὑποβαλόντα τά ἑαυτοῦ σέβη καί ἐκζητήσαντα τάς σεπτάς Πατριαρχικάς εὐχάς ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νικόδημον Ἀναγνωστό-πουλον, Καθηγητήν, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας. 

"Focus" της ΕΡΤ1 απόψε στην διαμάχη Μόσχας - Φαναρίου για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ ἐκπομπή «FOCUS» τοῦ δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου, ἡ ὁποία θά προβληθῇ τήν Πέμπτην, 1ην Νοεμβρίου 2018, εἰς τάς 22:00 (ὥρα Ἑλλάδος), εἰς τό τηλεοπτικόν δίκτυον ΕΡΤ-1, εἶναι ἀφιερωμένη εἰς τάς πρωτοβουλίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου πρός ἐπίλυσιν τοῦ ἐν Οὐκρανίᾳ ἐκκλησιαστικοῦ προβλήματος καί τόν ἀντίκτυπον αὐτῶν εἰς τάς Διορθοδόξους σχέσεις.

Προσεκλήθησαν καί συμμετέχουν οἱ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀλεξανδρουπόλεως κ. Ἄνθιμος, Θεοφ. Ἐπίσκοπος Ἀβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ἐντιμολ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καί οἱ Ἐντιμ. κύριοι Νικόλαος Παπαχρήστου, Διευθυντής τοῦ Γραφείου Τύπου καί Ἐπικοινωνίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί Ἀνδρέας Λουδάρος, δημοσιογράφος ἐκκλησιαστικῆς ἐπικαιρότητος.

"Γεώργια 2018". Εβδομάδα ιερών ακολουθιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Ναό του Αγ. Γεωργίου Εδιρνέ Καπί Κ/Πόλεως
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 
Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΥΛΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΕΔΙΡΝΕ ΚΑΠΙ - EDİRNE KAPI) 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ 

ΓΕΩΡΓΙΑ 2018 
(2-9 Νοεμβρίου) 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ 

Τῇ εὐλογίᾳ καὶ προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἡ Κοινότης ἡμῶν καὶ ὁ ἐν αὐτῇ Ἱερὸς Ναὸς τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Πύλης Ἀδριανουπόλεως (Ἐδιρνὲ Καπί) διοργανώνει, ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τῆς μνήμης τῆς ἀνακομιδῆς τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου (3η Νοεμβρίου), ἑβδομαδιαίας ἱερὰς ἀκολουθίας, τελετὰς καὶ πολιτιστικὰς ἐκδηλώσεις ὑπὸ τὸν τίτλον "ΓΕΩΡΓΙΑ". 

Αἱ Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι καὶ αἱ πολιτιστικαὶ ἐκδηλώσεις πρόκειται νὰ πραγματοποιηθοῦν συμφώνως τῷ συνημμένῳ προγράμματι. 

Ἡ παρουσία ὑμῶν εἰς αὐτὰς θὰ ἀποτελέσῃ διὰ τὴν Κοινότητα ἡμῶν ἰδιαιτέραν χαρὰν καὶ μεγάλην τιμήν. 


ΓΕΩΡΓΙΑ 2018  
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Ὁ Ἑσπερινὸς τῆς Ἑορτῆς, συμπροσευχομένης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ὥρα 18:00.

Δεξίωσις εἰς τὴν Κοινοτικὴν Αἴθουσαν τοῦ σχολικοῦ κτηρίου πρὸς τιμὴν τοῦ σεπτοῦ Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας ἐπὶ τῇ 27ῃ Ἐπετείῳ τῆς Ἐνθρονίσεως Αὐτοῦ (2ᾳ Νοεμβρίου 1991), ὥρα 19:00. 

Σάββατον, 3 Νοεμβρίου 2018

Ἡ ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου τῆς Ἑορτῆς, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, καὶ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ ὡς ἄνω ἀρχιερέως.
Θὰ ἐπακολουθήσῃ δεξίωσις. 

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018

Ἡ ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου, χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, καὶ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ ὡς ἄνω ἀρχιερέως.

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018
Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἐπὶ τῇ μνήμῃ τῆς Ἑορτῆς τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Νεκταρίου Πενταπόλεως τοῦ ἐν Αἰγίνῃ, τοῦ Θαυματουργοῦ, ὥρα 19:00. 

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018
Μουσικὴ Ἐκδήλωσις ὑπὸ τῆς χορῳδίας τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νεαπόλεως καὶ Σταυρουπόλεως "Η ΑΓΙΑ ΚΑΣΣΙΑΝΗ" πρὸς τιμὴν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ὥρα 19:00.

Ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, υπεύθυνος του Ναού του Αγίου Γεωργίου, πρωτοστατεί στην ευπρέπεια και τον εξωραϊσμό για την επί θύραις Εβδομάδα των "Γεωργίων 2018".