e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Τελώνου και φαρισαίου

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας όρισαν να είναι αφιερωμένη η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου στην διδακτική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Το έκαναν για να συνειδητοποιήσουν οι πιστοί πως η υπερηφάνεια είναι η αγιάτρευτη ρίζα του κακού στον άνθρωπο, η οποία τον κρατά μακριά από την αγιαστική χάρη του Θεού και πως η ταπείνωση είναι το σωτήριο αντίδοτο της καταστροφικής πορείας, στην οποία οδηγεί τον άνθρωπο η εγωπάθεια.

Ο Φαρισαίος δεν παρέλειπε τίποτε από ό,τι επιτάσσει ο Νόμος. Όλα τα έπραττε, αλλά παρέλειπε κάτι βασικό: να τηρεί τον Νόμο με την καρδιά του! Ό,τι έκανε, το έκανε για τον τύπο, όχι με την καρδιά του. Αυτό όμως τον είχε ήδη απομακρύνει από τον Θεό και γι' αυτό με υπερήφανο ύφος και κομπασμό μιλούσε στον ναό.  Δεν ακολουθούσε τον Νόμο βιωματικά, όπως αν αγαπούσε τον Θεό και αν όλη του η ζωή είχε προσαρμοστεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Απεναντίας, η ζωή του είχε εγκλωβιστεί από την εγωπάθειά του, είχε μετατραπεί σε ψεύτικη, χωρίς να έχει σχέση με την αλήθεια του Θεού. Όλα τα έπραττε για να τον βλέπουν οι άνθρωποι και να μπορεί ταυτόχρονα να κατηγορεί τους ανθρώπους ως αμαρτωλούς.

Ο Τελώνης, ως άνθρωπος αμαρτωλός, ήταν μισητός από όλους τους ανθρώπους για τις πράξεις και τις αδικίες του. Καμιά σχέση δεν είχε η ζωή του με τις εντολές του Θεού. Αισθανόμενος, όμως, το βάρος της αμαρτωλής ζωής του, έτρεξε στον ναό και δεν τολμούσε ούτε τα μάτια του να σηκώσει, παρά μόνο φώναζε στον Θεό να τον ελεήσει και να του συγχωρέσει τις αμαρτίες του. 

Ας προσπαθήσουμε, αδελφοί! Μας προσφέρεται η ευκαιρία, τώρα που ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, να αγωνιστούμε εναντίον του εγωισμού μας. Ας  αποφύγουμε  την υπερηφάνεια, ως θανάσιμο εχθρό μας, γιατί μας αποξενώνει από τον Θεό. Μόνο η μετάνοια μάς οδηγεί με σιγουριά κοντά Του.

Καλή Σαρακοστή!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια: