e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος μνημονεύει κανονικά τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο | Metropolitan of Kyiv Epiphanius commemorates Pratriarch of Moscow Kirill (video)


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Επειδή κάποιοι, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι όχι, είχαν ενοχληθεί ή σκανδαλισθεί από το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ δεν είχε μνημονεύσει στα Δίπτυχα τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο κατά τις πρώτες Λειτουργίες μετά την εκλογή του ως Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, θεωρούμε απαραίτητο να κοινοποιήσουμε αυτό το απόσπασμα βίντεο από τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου με το Γρηγοριανό=25 Δεκεμβρίου με το Ιουλιανό Εορτολόγιο που ακολουθείται στην Ουκρανία), όπου ο κ. Επιφάνιος πλέον, μετά την παραλαβή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μνημονεύει κανονικά και τον Πατριάρχη Μόσχας, μαζί με όλους τους Προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.


Το είχαμε πει από τότε και δόξα τω Θεώ για την επιβεβαίωση αυτή. Το θέμα θα επιλυθεί οριστικά με την υπογραφή και επίδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, ο οποίος άλλωστε περιλαμβάνει όλα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή τόσο των προνομίων όσο και των υποχρεώσεων της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας και του Προκαθημένου της. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η υποχρέωσή του να μνημονεύει όλους τους κανονικούς Προκαθημένους, ανεξάρτητα από το τι κάνουν εκείνοι...

Συνεπώς, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, κάνοντας την δική του υπακοή στην Εκκλησία, αναδεικνύεται άξιος και σίγουρα πολύ ανώτερος πνευματικά από τον Κύριλλο, που μνημονεύει ή δεν μνημονεύει κατά το δοκούν, όπως του καπνίσει δηλαδή, παραβιάζοντας τους Ιερούς Κανόνες και την Τάξη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Εύγε λοιπόν στον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο! Να έχομε την Ευχήν του και ο Θεός να ευλογήσει το μεγάλο και ιστορικό έργο που του ανέθεσε η Εκκλησία για την επούλωση των πολυχρόνιων τραυμάτων του πολύπαθου Αδελφού Ουκρανικού Λαού.


Ξένοι διπλωμάτες στο Φανάρι


Διαδοχικές επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019, ο Πρέσβης του Καναδά στην Άγκυρα και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πόλη.

Το μεσημέρι, στις δύο, δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έγινε ο Πρέσβης του Καναδά στην Άγκυρα, κ. Chris Cooter, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του.

Το απόγευμα, στις τρεις και μισή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πόλη κ. Michael Reiffenstuel.

Οι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες αντήλλαξαν θερμές ευχές με τον Παναγιώτατο για το νέο έτος, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
photo credit: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
(Η φώτο είναι από τη συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον Πρέσβη του Καναδά στην Άγκυρα και τη σύζυγό του, κατά την οποία παρέστη ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος) 

Επιστημονικό Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ανθρώπινη δουλεία + άλλα νέα εκ Φαναρίου, 8.1.2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ                   
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἐπιστημονικόν Συμπόσιον περί τῆς ἀνθρωπίνης δουλείας

Τό διήμερον, 7-8 Ἰανουαρίου 2019, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον διωργάνωσε τό Γ΄ κατά σειράν ἐπιστημονικόν Συμπόσιον ἐν ξενοδοχείῳ τῆς Πόλεως μέ θέμα τήν σύγχρονον δουλείαν: «Awareness, Action and Impact», τῇ ὑψηλῇ παρουσίᾳ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, Ὅστις καί ὡμίλησε καταλλήλως, καί τῇ συμμετοχῇ πολλῶν Καθηγητῶν ἐκ διαφόρων Πανεπιστημίων τοῦ ἐξωτερικοῦ, ὡς καί ἐκπροσώπων τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου Ἐκκλησιῶν, τοῦ Συμβουλίου Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν, τοῦ Βατικανοῦ, τῆς Ἀγγλικανικῆς Ἐκκλησίας κ. ἄ.. 
     Παρέστησαν μέλη τῆς ἐν τῇ Πόλει Σεβ. Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου, ὁ Ἐξοχ. κ. Μᾶρκος Μπόλαρης, Ὑφυπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Χώρας ἐνταῦθα, ἡ Εὐγεν. κ. Judith Slater, Γεν. Πρόξενος τῆς Μ. Βρεταννίας, ὁ Ἐντιμ. κ. Oleksandr Gaman, Γεν. Πρόξενος τῆς Οὐκρανίας, ἐκπρόσωποι τῶν ἄλλων ἐνταῦθα Χριστιανικῶν Δογμάτων καί Θρησκειῶν καί ἄλλοι ἐπίσημοι. 
     Τήν μεσημβρίαν τῆς Δευτέρας, 7ης ἰδίου, παρετέθη ἐπίσημον γεῦμα, εὐλογηθέν ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος. 

* * *

Τήν πρωΐαν τῆς Τρίτης, 8ης Ἰανουαρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, ἐπεσκέφθη ἐν τῷ ἐν Κοντοσκαλίῳ Ἀρμενικῷ Πατριαρχείῳ τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον κ. Aram Ateşyan, Γεν. Πατριαρχικόν Ἐπίτροπον, καί συνεχάρη αὐτῷ τε καί τοῖς περί αὐτόν ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις καί τῷ Νέῳ Ἔτει. 

* * *
            
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δαρδανελλίων κ. Νικήταν, Διευθυντήν τοῦ ἑδρεύοντος ἐν Berkley Η.Π.Α. Ὀρθοδόξου Ἰνστιτούτου «Πατριάρχης Ἀθηναγόρας», συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Χριστοφόρου Ρετέλα, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἁγίου Φραγκίσκου, καί τῆς Ὁσιωτ. Μοναχῆς Νεκταρίας, ἐκ Καλκούτας Ἰνδιῶν.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γουϊνέας κ. Γεώργιον, Διευθυντήν τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας.
- Τόν Ἀγγλικανόν Ἐπίσκοπον Θεοφιλ. κ. Jonathan Goodall, Ὑπεύθυνον τῆς Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας διά τάς σχέσεις αὐτῆς μετά τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν.   
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νικηφόρον Κουνάλην, Ἱεροκήρυκα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης. 
- Τόν Αἰδεσιμ. Οἰκονόμον κ. Βασίλειον Κομνηνόν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πάστορα κ. Christian Kriger, νέον Πρόεδρον τοῦ Συμβουλίου Εὐρωπαϊκῶν Ἐκκλησιῶν (KEK), μετά τοῦ Γεν. Γραμματέως αὐτοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Heikki Hutunnen, ἐκ Βρυξελλῶν.
- Τόν Ἐξοχ. κ. Chris Cooter, Πρέσβυν τοῦ Καναδᾶ ἐν Ἀγκύρᾳ, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ. 
- Tόν Ἐντιμ. κ. Michael Reiffenstuel, Γεν. Πρόξενον τῆς Γερμανίας ἐνταῦθα.   
- Τόν Ἐντιμ. κ. Χρῆστον Κάλφαν, Πρόεδρον τοῦ ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Τενεδίων «Τέννης», μετά τῆς Εὐγεν. κ. Σουλτάνας Ἀσβεστᾶ, Ταμίου αὐτοῦ, ἐξ Ἀθηνῶν. 
Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Ἀνδρέαν Κοφτερόν, Ἐπιχειρηματίαν, καί Στυλιανόν Ἀγγελοδῆμον, Πρόεδρον τοῦ Συλλόγου Ὁμογενῶν Μελβούρνης, ἐξ Αὐστραλίας. 
- Tό νεοεκλεγέν Διοικητικόν Συμβούλιον τοῦ Συνδέσμου Ὑποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικῶν Ἱδρυμάτων (RUMVADER - ΣΥΡΚΙ), ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Προέδρου αὐτοῦ Ἐντιμολ. κ. Ἀντωνίου Παριζιάνου, Ἄρχοντος Λαμπαδαρίου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς – Καθηγητοῦ.
   
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τήν γαμήλιον δεξίωσιν τοῦ ζεύγους Ersin Kasapoğlu καί Ἑλένης Μπαρντακτσῆ, ἐν τῷ ἐν Fulya Κέντρῳ ἐκδηλώσεων «Premium Labella Merkez», τό Σάββατον, 5ην Ἰανουαρίου.

Χριστούγεννα 2018 (6-7.1.2019) στη χιονισμένη Μονή Βατοπαιδίου


Μια μοναδική πνευματική εμπειρία έζησαν οι φιλοξενούμενοι και οι επισκέπτες της Μονής Βατοπεδίου, στο χιονισμένο Άγιο Όρος.

Το βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου, τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ολονύκτια αγρυπνία για την εορτή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το αγιορείτικο ημερολόγιο.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν δημιουργήσει έναν λευκό κλοιό γύρω από την Αθωνική χερσόνησο. Σε ορισμένες περιοχές του Αγίου Όρους το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο, πολλές Μονές είχαν αποκλειστεί και οι δρόμοι είχαν κλείσει. Παρά την κακοκαιρία, το χιόνι, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την θαλασσοταραχή, που απέτρεψαν πολλούς προσκυνητές από την παρουσία τους, οι αρμονικές ψαλμωδίες των πατέρων κατάφεραν να ανάγουν τις ψυχές των παρευρεθέντων σε κλίμα ευλάβειας και κατανύξεως.

Στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων παρέστη και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, με μέλη της ακολουθίας του.

Στην πανηγυρική τράπεζα που ακολούθησε, ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ μίλησε για τη σημασία των Χριστουγέννων στη ζωή των πιστών. Τόνισε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο κατά Χάριν θεό. Αυτήν την υψηλή κλήση που έχει ο άνθρωπος για τη θέωσή του, έχει λησμονήσει ο σύγχρονος άνθρωπος γι' αυτό δυστυχεί και αστοχεί στη ζωή του. 

Στην αντιφώνησή του, ο Πολιτικός Διοικητής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ευχαρίστησε τον Γέροντα για την ευκαιρία που του δόθηκε να εορτάσει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα, στο Άγιο Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου και αναφέρθηκε στην πνευματική προσφορά του Αγίου Όρους στη χώρα και την αρωγή που έδειξαν οι Μονές και οι αδελφότητες, όπως το Βατοπέδι, στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό τα χρόνια της κρίσης.

Πηγή: iefimerida.gr 

Η χριστουγεννιάτικη Σύναξη της Θεοτόκου (8.1.2019) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων [video - φωτογραφίες]


Πρωί της σήμερον, 8ης Ιανουαρίου 2019 (26ης Δεκεμβρίου 2018, με το ιουλιανό ημερολόγιο) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, χοροστατούντος της Συνάξεως προς τιμήν της Θεομήτορος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄.