e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ίδρυση νέας Ενορίας στην περιοχή Αγ. Νικολάου, Kampiri Mposi Ζάμπια και 47 Βαπτίσεις


Την ίδρυση νέας ορθόδοξης ιεραποστολικής κοινότητας στην καρδιά του κέντρου της Ζάμπιας, σφράγισε η πρώτη Θεία Λειτουργία, σήμερα, 18.1.2020, ημέρα του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, με την ομαδική βάφτιση των από διετίας κατηχούμενων παιδιών και ενηλίκων από το Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη. Συγκεκριμένα, τελέστηκαν οι πρώτες σαράντα επτά βαπτίσεις Κατηχούμενων, που από διετία κατηχούνται υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Π. Sylvester, ο οποίος έχει αναλάβει και καθήκοντα εφημερίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Kampiri Mposi.

Αγρυπνία εν όψει της αυριανής εορτής των Θεοφανίων 2020 στο Κίεβο


Απόψε, 18η Ιανουαρίου 2020 (παραμονή των Φώτων, 5/1, με το ιουλιανό ημερολόγιο), έγινε Αγρυπνία εν όψει της αυριανής δεσποτικής εορτής των Θεοφανίων, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεξάρχοντος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Χειρότερη από ασθένεια η αχαριστία

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΒ΄ Λουκά 
19 Ιανουαρίου 2020
(Λουκ. ιζ΄ 12-19)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Εξόριστοι και αποδιοπομπαίοι  υπήρξαν, για την τότε κοινωνία, οι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν την ατυχία να προσβληθούν από λέπρα. Ο θάνατός τους προβλεπόταν αργός και οδυνηρός, ενώ το σώμα τους παραμορφωνόταν από φρικτές και δύσοσμες πληγές. Κανείς δεν επιτρεπόταν να τους πλησιάσει, ούτε καν οι συγγενείς τους και οι άνθρωποι που τους αγαπούσαν. Οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί είχαν διαρραγεί οριστικά και ο ψυχικός θάνατος τους ήταν πολλές φορές χειρότερος του σωματικού.

Η Αμαλιάδα εόρτασε τον Στύλο της Ορθοδοξίας και Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο


Με λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό η πόλις της Αμαλιάδος, εόρτασε τον Πολιούχο της Μέγα Αθανάσιο κατά το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2020, εις τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του.

Προσφώνηση Προέδρου Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν στο Πατριαρχικό Γεύμα Ιεροψαλτών ΚΠόλεως


ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. 
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΠΕΡΑΝ 
ΜΟΥΣΙΚΟΛ. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, 
ΑΡΧΟΝΤΟΣ Β΄ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε., 
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΥΠΟ ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ 
ΠΑΡΑΤΕΘΕΝ  ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΓΕΥΜΑ 
ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΙΣ

Παραμονή Θεοφανίων (18.1.2020) στο Κίεβο από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας


Σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2020 (παραμονή των Φώτων, 5/1, με το ιουλιανό ημερολόγιο), έγινε θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα στους Ιεροψάλτες ΚΠόλεως + άλλα νέα 17-18.1.2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό Σάββατον, 18ην Ἰανουαρίου 2020, παρέθεσε γεῦμα εἰς τήν Πατριαρχικήν ἑόρτιον Τράπεζαν πρός τούς Μουσικολ. Ἱεροψάλτας τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως καί τῶν παρακειμένων Ἱ. Μητροπόλεων, εἶτα δέ ηὐλόγησε τήν Ἁγιοβασιλόπιτταν τοῦ Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, τοῦ νομίσματος λαχόντος εἰς τό τεμάχιον τοῦ Μουσικολ. κ. Σταματίου - Νικολάου Κίσσα, Ἄρχοντος Πρωτομαΐστορος, Προέδρου τοῦ ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως. 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονικέων Κωνσταντίνος Ζέρβας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2020, στο Φανάρι, ο Δήμαρχος Θεσσαλονικέων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου στο Σίδνεϊ


Σε κλίμα χαρμόσυνο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ, τη 18η Ιανουαρίου 2020, εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου.