e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Άγγελμα εορτής του Αγίου Νεοϊερομάρτυρα Φιλουμένου στο Μπανάτο Ζακύνθου


Την ερχόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, η Εκκλησία τιμά την ιερή μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρα Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, του τσεκουρωθέντος από φανατικούς σιωνιστές παρά το Φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια το 1979. 


Ο Εφημέριος της Ενορίας μας έχει ευλογηθεί να κατέχει μικρότατο απότμημα του Δέρματος του Αγίου, προερχόμενο από την Ανακομιδή του 1984. Παρότι επί πολλά χρόνια το φύλαγε ως πολύτιμο θησαυρό, μετά την αγιοκατάταξή του το έθεσε σε κοινή προσκύνηση, ιδίως κατά την ημέρα της εορτής του. 

Το κύρος των χειροτονιών δεν είναι ζήτημα "πίστεως" και "δόγματος", αλλά διοικητικής φύσεως


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου για την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας "δεν είναι δεσμευτική" για τους διαφωνούντες και μειοψηφήσαντες Ιεράρχες επειδή δήθεν "εδώ έχουμε να κάνουμε με θέματα δόγματος, πίστεως, αλήθειας, που άπτονται του πυρήνα, της ζωής, της Εκκλησιολογίας, Χριστολογίας και Σωτηριολογίας"...

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι τα ζητήματα κύρους των χειροτονιών, που επικαλούνται ως πρόσχημα οι διαφωνούντες, ζητήματα "πίστεως" και "δόγματος"; Κάθε άλλο... Οι Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και οι ερμηνείες επ' αυτών κατατάσσουν τα ζητήματα αυτά στα διοικητικής φύσεως, τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα της επαρχιακής συνόδου, σε αντίθεση με τα όντως ζητήματα πίστεως και δόγματος, που υπάγονται μόνον στην αρμοδιότητα της Οικουμενικής Συνόδου. 

Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην πορεία προς τα Χριστούγεννα [gr-en]

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

Στην πορεία προς τα Χριστούγεννα

27 Νοεμβρίου 2020

 

“Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου. Αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή. Δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 37-39).

 

Πανδημία και δοξολογία


Την τρέχουσα περίοδο, λόγω της πανδημίας και του περιορισμού των μετακινήσεων, έχει αυξηθεί η θλίψη, το άγχος και, κατά συνέπεια, τα ψυχολογικά προβλήματα πολλών ανθρώπων.

Πολλοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές του καθημερινού τρόπου ζωής· δυσκολεύονται να κάνουν υπομονή, απελπίζονται, επιδεινώνονται τα νεύρα τους. Αρνούνται την πραγματικότητα, για να αποφύγουν το άγχος καταστάσεων, που δεν μπορούν να ελέγξουν, καθώς και τον φόβο της αρρώστιας και του θανάτου.

Ο έλεγχος του Προκαθημένου είναι βακτηρία, ο έλεγχος του Θεού είναι ράβδος


Σχόλιο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Αν κάτι θαύμασα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, παρακολουθώντας τη χθεσινή συνέντευξή του στο ΡΙΚ, είναι η απέραντη ανεξικακία του, η απέραντη συγχωρητικότητά του, η απέραντη καλωσύνη του, ακόμη και έναντι εκείνων των αχαρίστων που έχει ευεργετήσει, ή και εκείνων που -ενώ τον πολεμούν λυσσαλέα- ανέχεται και συγχωρεί, αν και θα μπορούσε να τους έχει κολλήσει στον τοίχο εδώ και χρόνια, με πολλές αφορμές και ευκαιρίες...

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ

Η «Αριστίνδην» Ιερά Σύνοδος της Πετρουπόλεως το 1911 υπό την σκιάν της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄ 
και όχι εικόνα του Κυρίου της Εκκλησίας και προκάθεται ο «Αυτοκρατορικός Επίτροπος»

Αφιέρωμα στην Θρονική εορτή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

Του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη 
Άρχοντος Μ. Ιερομνήμονα της Μ.τ.Χ.Ε., ιστορικού
Στα τέλη του 19ου αιώνα η προσπάθεια της σχισματικής Βουλγαρικής «Εξαρχίας» να μεταλλάξει γλωσσικά βίαια την διγλωσσία περιοχών της Μακεδονίας που ανήκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκάλεσε την αγανάκτηση των ελεύθερων Ελλήνων που το 1897 παρέσυραν την απαράσκευη ελληνική κυβέρνηση στο να εμπλακεί στον ατυχή «Ελληνοτουρκικό Πόλεμο» που είχε σοβαρές συνέπειες στην εκκαθάριση του λεγόμενου «Μακεδονικού ζητήματος». 

Ευλαβικά τιμάται -αν και δίχως πιστούς- ο Άγ. Ιάκωβος ο Πέρσης στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]


Πρωί Παρασκευής, 27ης Νοεμβρίου 2020, εόρτια Θεία Λειτουργία, αν και δίχως εκκλησίασμα εξαιτίας του επικρεμάμενου κινδύνου εκ του Covid-19, τιμώντας την ιερή μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Δημητρίου Κοσκινά. 
     Υπενθυμίζουμε ότι στον Ναό αυτόν του ιστορικού κέντρου των Κορφών φυλάσσεται -ως πολύτιμη παρακαταθήκη των πατέρων μας- η τιμία Κάρα του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου.