e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Κιέβου Επιφάνιος για την Αποτομή της Κεφαλής του Προδρόμου στην πόλη Sudova Vyshnya Ουκρανίας [video-photos]


Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2021, εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προέστη Ευχαριστιακής Συνάξεως στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Τριάδας στην πόλη Sudova Vyshnya, περιοχής του Λβιβ.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επικουρήθηκε από τον Μητροπολίτη Lviv Μακάριο, τον Μητροπολίτη Lviv και Sokal Δημήτριο, τον Αρχιεπίσκοπο Rivne και Ostroh Ιλαρίωνα, τον Αρχιεπίσκοπο Chernihiv και Nizhyn Ευστράτιο, τον Αρχιεπίσκοπο Vyshhorod Αγαπητό, Αρχιεπίσκοπο Vyshgorod και Mount Νικήτα, ντόπιους και καλεσμένους κληρικοί, όπως και τρεις Αγιορείτες Ιερομονάχους.

Μετά το Ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ομίλησε απ' άμβωνος κατάλληλα περί του Αγίου Ιωάννου, Προφήτου - Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου Ιησού. Αργότερα, αναπέφθηκε δέηση υπέρ απαλλαγής από την Πανδημία. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Προκαθήμενος δεήθηκε, εξάλλου, για τους υπερασπιστές της Πατρίδας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, ο Μακ. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μακάριο, τον επικεφαλής της Επισκοπής Λβιβ. Ακολούθως τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Πρωθιερέως Yevhen Zanko.

Τέλος, μετέβησαν όλοι εν πομπή σε ειδικό χώρο της πόλης, όπου έγιναν τα Αποκαλυπτήρια του αποκατεστημένου μνημείου του Αγίου Ιβάν Βισένσκι (γεν. 1550), ο οποίος υπήρξε αδάμαστος αγωνιστής της Ορθόδοξης Πίστης, ασκητικός Μοναχός του Άθωνα. Δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία για τη ζωή του. Θεωρείται πιθανό ότι πέρασε μέρος της νεότητάς του στο Λουτσκ και συνδέθηκε με μελετητές από την Ακαδημία Ostroh. Μεταξύ των χρόνων 1576–1580 ταξίδεψε στο Άγιο Όρος. Έμεινε εκεί μέχρι το κοίμησή του (περί το 1620), με εξαίρεση μια σύντομη επίσκεψη στην Ουκρανία μεταξύ 1604 και 1606, όταν μάλωσε με μέλη της αδελφότητας Λβιβ. Στα γραπτά του αντιτάχθηκε στον καθολικισμό και την ένωση των Εκκλησιών. Έστειλε μηνύματα που υποστήριζαν τη θέση του από το Άγιο Όρος. Υπήρξε ιδιαίτερα πολεμικός στις επικοινωνίες του με τον Piotr Skarga, ο οποίος υποστήριζε την εκκλησιαστική ένωση. Τα επιχειρήματά του βασίστηκαν στην αντίθεση με την εκκλησιαστική ιεραρχία του καθολικισμού και τον βυζαντινό ασκητισμό. Συνέγραψε όχι στην κοινή εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα, αλλά στη ρουθηνική γλώσσα, μια παλαιότερη μορφή της ουκρανικής.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ 50 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: