e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Πατριάρχης Μόσχας: Ο Θεός έκανε την Αγία Σοφία τζαμί επειδή θύμωσε με τον Οικ. Πατριάρχη …κι άλλες γελοίες «ξανθές» δηλώσεις

Παρ’ όλους του χρησμούς των διαφόρων «Κασσάνδρων» για τις δυσοίωνες προοπτικές της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας, παρ’ όλες τις προσπάθειες Κρεμλίνου και Πατριαρχείου Μόσχας να αμαυρώσουν το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις συχνές δηλώσεις ότι η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας Ουκρανίας είναι προϊόν των ασφυκτικών πιέσεων που άσκησαν «ξένα κέντρα» στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αυτή, όπως θα δούμε πιο κάτω, αυξάνει την επιρροή της στην ουκρανική κοινωνία, προκαλώντας πανικό στον «ρωσικό κόσμο»...

Του Theodor Petrov

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Pretoria, South Africa [video]


Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου ή της Χαναναίας, 14η Φεβρουαρίου 2021, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού τοης Θεοτόκου της Pretoria, South Africa. Συλλειτουργούν ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης και ο π. Στυλιανός. Όλα τελούνται υπό τις προϋποθέσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έναντι του φονικού Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]

Πρωί Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου ή της Χαναναίας, 14ης Φεβρουαρίου 2021, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία της ημέρας, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, των θυρών ανεωγμένων, αλλά με ελάχιστο αριθμό εκκλησιαζομένων, όπως ακριβώς διατάσσουν οι πρόσφατες κυβερνητικές οδηγίες για την μη περαιτέρω μετάδοση της φονικής λοιμικής, που αποδεκατίζει τις σύγχρονες κοινωνίες ανά την οικουμένη. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε δεόντως από το ψαλτήριο και τον άμβωνα ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, εξαίρετος θεολόγος και καλός συνεργάτης της Ενορίας. 
      Εξαιτίας της αδυναμίας προσελεύσεως περισσότερων πιστών στην Ευχαριστιακή Σύναξη υπήρξε και αυτή τη φορά απευθείας μετάδοση μέσω YouTube, την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Η πανήγυρις του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου (Κλεπινίν) στην Ανζέρ της Γαλλίας


Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου (Κλεπινίν) στην πόλη Angers μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Οι πιστοί της ενορίας ακολουθούν το Σλαβονικό Τυπικό και το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Δημήτριος είναι ένας εκ των εν Γαλλία τελειωθέντων Ρώσων Αγίων που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή τους Αγίους Δημήτριο (Κλεπινίν) τον Πρεσβύτερο, Μαρία (Σκόμπτσοβα) την μοναχή (1891 - 1945), Γιούρι (Σκομπτσώφ) υιό της Αγίας Μαρίας, Ηλία (Φονταμίνσκυ) (1882 - 1942), και Αλεξιο (Μεντβέντκωβ) τον Πρωθιερέα εν Υζίν Σαβοας (1867 - 1934).

Πρόκειται για νεομάρτυρες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκτός από τον άγιο Αλέξιο του Υζίν, που κοιμήθηκε πριν τον πόλεμο (1934).

Ο Άγιος Δημήτριος (Κλεπινίν) πέθανε στο στρατόπεδο της Ντορά, γιατί προσπάθησε να σώσει τη ζωή δεκάδων Εβραίων από τους Ναζί, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σύστημα πλαστών πιστοποιητικών βάπτισης.

Ακολουθεί το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ στην γαλλική γλώσσα:

Κυριακή, 1/14.2.2021, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί Κυριακής, 14.2.2021 (1 Φεβρουαρίου τρ. έ., με το ιουλιανό ημερολόγιο, ημέρα μνήμης του Αγίου Τρύφωνος), στον περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου της μικρής πόλεως Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, κοντά στη Βηθλεέμ, εν πληθούση Εκκλησία. 
     Λειτούργησε ένας εκ των Εφημερίων, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος από του παραθρονίου ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος
     Ως προς τον κίνδυνο εκ του Covid-19, ελαχιστότατοι πιστοί της αραβόφωνης αυτής Ενορίας έχουν τον φόβο του πλέον, παρά τα κρούσματα που είναι στον τόπο αυτόν χιλιάδες. Πιο συγκεκριμένα: Έως σήμερα, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν απ' αρχής καταγραφεί 167.604 κρούσματα, ενώ 1.933 είναι τα θύματα που απώλεσαν τη ζωή τους από τον άτυπο αυτό οικουμενικό πόλεμο. Σημειωτέον ότι μόνο τα σημερινά κρούσματα είναι 804...

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στην Θεολογική Σχολή και Μονή της Χάλκης


Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των επιβληθέντων περιορισμών στις μετακινήσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Αφ' εσπέρας τελέστηκε, ωσαύτως υπό του Καθηγουμένου, ο άναστάσιμος εσπερινός.

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στην πόλη Kitwe της Ζάμπιας


Από την σημερινή (14.2.2021) λατρευτική σύναξη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στην Ελληνική κοινότητα του Κιτούε.
Ο Σεβ. Μητρόπολιτης Ζάμπιας κ Ιωάννης, μετά την Θεία Λειτουργία, ευλόγησε τους αάρτους που προσέφεραν οι πιστοί για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και τέλεσε το Ιερό μυστήριο του Ευχελαίου υπέρ Υγείας και Βοήθειας των αδελφών μας εν ασθενεία ευρισκομένων.
Κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Χαναναίας. Επίσης ανέπτυξε τον ρόλο και την διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας ως καλό αγωγό διάδοσης του ευαγγελικού μηνύματος στην οικουμένη. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα με την κ Μαίρη Σαμαρά, πρόεδρο της ελληνικής Κοινότητας Κιτούε κι ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους δημιουργική χρονιά.

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στη Σμύρνη, με ελάχιστους πιστούς


Σήμερα Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, κατά το πρωτοχριστιανικό τυπικό, υπό περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας με ελάχιστους πιστούς, γι' αυτό και έγινε με ανοικτό ναό η Ευχαριστιακή Σύναξη την παρελθούσα Παρασκευή εσπέρας. Λειτούργησε μόνος του ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Κέρκυρα Live: Ενθρόνιση Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας Γεωργίου Αλτουβά


Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης, ο Ιερός Κλήρος, οι Μοναχές, οι Μοναχοί και το Πλήρωμα των Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας και του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, με χαρά σήμερα, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 10:30’, πραγματοποιούν στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Ντόμο» των Αγίων Ιακώβου Αποστόλου και Χριστοφόρου Μάρτυρα, στην Κέρκυρα, την ενθρόνιση και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Καθολικού Αρχιεπισκόπου Σεβασμιοτάτου π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΤΟΥΒΑ.
Παρίστανται τιμητικώς (και με σχετικό θερμό προσφώνημα) ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα.
Η τελετή πραγματοποιείται, αναγκαστικά, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς τη συμμετοχή πιστών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τις συναθροίσεις και την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Μεταδίδεται όμως live διαδικτυακά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [live]

 
Πρωί Κυριακής της Χαναναίας, 14ης Φεβρουαρίου 2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με περιορισμένους εκκλησιαζόμενους, λόγω του "έτι και έτι" περιρρέοντος  κινδύνου για διάδοση του Κορονοϊού. Λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [live]

 
Πρωί Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου, 14ης Φεβρουαρίου 2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με ολίγους εκκλησιαζόμενους, λόγω του φόβου της διάδοσης του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, στο Φανάρι, με Χοροστασία Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας [live]


Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021. Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός - Φανάρι Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου | Venerable Patriarchal Church - Phanar Divine Liturgy presided by His Eminence Archbishop Makarios of Australia 

[Χιονισμένες φωτογραφίες Πατριαρχείων: Νίκος Παπαχρήστου]

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή της Χαναναίας, 14.2.2021, υπό χιονιά, στη Μονή Οσίου Δαυίβ εν Ευβοία [live]

 
Πρωί Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου, 14η Φεβρουαρίου 2021, στη καταχιόνιστη Μονή του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, όπου και ο τάφος του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη. Λειτουργεί ο Καθηγούμενος της περιώνυμης Μονής, Γέρων Γαβριήλ Εμμανουηλίδης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΣΥΝΑΞΗ:

Live: Θ. Λειτουργία Κυριακής, 14.2.2021, από τον Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω [8.30 πμ]

Καθώς οι Ναοί μας είναι ανοικτοί στη Ζάκυνθο υπό όρους για τους πιστούς, εντούτοις ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, στο πλαίσιο της εν γένει προσπάθειας του λαού μας για την μη περαιτέρω διάδοση της λοιμικής ασθένειας. 

Ως εκ τούτου, λοιπόν, μεταδίδουμε live και σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2021, την Θεία Λειτουργία της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου (ή της Χαναναίας), από το Βανάτο της Ζακύνθου και μάλιστα από τον Ενοριακό Ναό της Παναγούλας μας. 

Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΡΧΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8.30 π.μ. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: