e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η εορτή της Υπαπαντής 2021 στην Παναγία Σεϊδανάγια των Ιεροσολύμων [video-photos]


Τήν Δευτέραν, 2αν/15ην Φεβρουαρίου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Κατά τήν ἑορτήν αὐτήν ἡ Ἐκκκλησία ἔχει τήν μνήμην τοῦ γεγονότος ὅτι ὁ ἐκ τῆς Παρθένου κατά σάρκα τεχθείς Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ὤν τεσσαράκοντα ἡμερῶν καί τηρῶν τόν Μωσαϊκόν Νόμον, προσηνέχθη ὑπό τῶν γονέων Αὐτοῦ μετά ζεύγους τρυγόνων καί δύο νεοσσούς περιστερῶν εἰς τόν Ναόν τοῦ Σολομῶντος, ἔνθα ὑπεδέχθη Αὐτόν εἰς τάς ἁγίας ἀγκάλας αὐτοῦ ὁ προφήτης Συμεών, ὁ ἐπονομαζόμενος διά τοῦτο “Θεοδόχος”, ἀναφωνήσας τό «Νῦν ἀπολύεις τόν δοῦλόν Σου Δέσποτα  κατά τό ρῆμα Σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τό σωτήριόν Σου, ὅ ἡτοίμασας κατά πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν, φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καί δόξαν λαοῦ Σου Ἰσραήλ», (Λουκ. 2, 29-32).

Το "Φως Φαναρίου" για την e-διάλεξη περί Ιερατικών Αμφίων (α΄) στο "Lectures Αληθώς"


Η διαδικτυακή διάλεξη του π. Μιχαήλ Σταθάκη περί Ιερατικών Αμφίων (α΄μέρος) στο πρόγραμμα "Lectures Αληθώς" του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" φιλοξενήθηκε στις 15.2.2021, στον ιστότοπο "Φως Φαναρίου". Αφού ευχαριστήσουμε θερμά τον υπεύθυνο Παναγιώτη Ανδριόπουλο για την τιμή της προβολής, δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ!

Ιδρύθηκε επίσημα η Ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Ανδρέα στην πόλη Abuja της Νιγηρίας


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος μάς πληροφορεί: "Αμπούτζα Κυριακή 14/2. Και έτσι ιδρύθηκε επίσημα η Ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Ανδρέα. Η πρώτη μου λειτουργία σε σπίτι με περιορισμένο αριθμό πιστών λόγω των μέτρων για τον κορωνοιό. Με τις προσευχές και την υποστήριξη σας, πολύ σύντομα η Κοινότητα αυτή θα γίνει Ενορία. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι εργάζονται με ζήλο και αφοσίωση.

Ουκρανοί ακτιβιστές εκθέτουν δύο διακεκριμένους προπαγανδιστές που λειτουργούν με την κάλυψη της Ρωσικής Εκκλησίας

Το Κέντρο «Миротворець» (=Ειρηνοποιός), το οποίο προσθέτει στη βάση δεδομένων του πληροφορίες σχετικά με άτομα που αποτελούν απειλή για το κράτος και την κοινωνία της Ουκρανίας ή έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας της χώρας, υπέβαλε, ως τελευταίες καταχωρήσεις του, δύο πασίγνωστους προπαγανδιστές, οι οποίοι προωθούν τις ιδέες του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου» και δραστηριοποιούνται υπό την κάλυψη του Πατριαρχείου της Μόσχας. 

Πολύ χιόνι σήμερα στην Αγία Μαρίνα Εκάλης και τα πέριξ


Πολύ χιόνι στην Ελλάδα σήμερα! Στο μεγαλύτερο μέρος της, κάτω από το πάλλευκο πάπλωμα! Χάρμα οφθαλμών κατ' αρχήν, με πολλά προβλήματα πάντως. Ενδεικτικά δημοσιεύουμε φωτο-αποτυπώσεις από τον Ναό της Αγίας Μαρίνης Εκάλης και τα πέριξ του (αποψινές, 15.2.2021), τις οποίες ευγενώς και αποκλειστικώς απέστειλαν στο "Νυχθημερόν" οι ευγενικοί Εφημέριοι της Ενορίας αυτής π. Νικόλαος Μωραΐτης και π. Γεώργιος Τσιμπουξής. 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η εορτή της Υπαπαντής 2021 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας [photos]


Πρωί 15ης Φεβρουαρίου 2021, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου με το ιουλιανό ημερολόγιο, στο Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Βίνιτσα της Ουκρανίας. Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών. 

Η Υπαπαντή του Κυρίου 2021 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [video + photos]


Πρωί 15ης Φεβρουαρίου 2021, εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. Εκεί έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Οι Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ενεργοποιούν «εν υπνώσει πράκτορες» στην Κύπρο και ολόκληρο τον ελεγχόμενο «στρατό»

Η Ρωσία, που ανησυχεί σοβαρά για την επερχόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα της με μοναδικό σκοπό να αποτρέψει αυτό το ταξίδι.

Του ειδικού στρατιωτικού και πολιτικού αναλυτή Αλέξανδρου Κοβαλένκο

Η εορτή της Υπαπαντής 2021 στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Πρωί 15ης Φεβρουαρίου 2021, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε επίσημη Ευχαριστιακή Σύναξη στον καταχιόνιστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ πόλεως Κιέβου, υπό τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Συλλειτουργός ήταν ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

Αγρυπνία για την εορτή της Υπαπαντής 2021 στη Μικρή Αγία Σοφία Κιέβου


Στο χιονισμένο Κίεβο και δη στη Μικρή Αγία Σοφία (δίπλα στον μουσειακό και ιστορικό ομώνυμο Καθεδρικό) έγινε απόψε, νύκτα 14ης προς 15η Φεβρουαρίου 2021, έγινε Αγρυπνία για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, με το ιουλιανό ημερολόγιο. Για όλα είχε φροντίσει ο οικείος Εφημέριος π. Ιωάννης Σιντόρ, κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, επίσημης Εκκλησίας της χώρας. 

Η εορτή της Υπαπαντής 2021 για τους Σλαβόφωνους ΚΠόλεως στο Βατοπαιδικό Μετόχι Γαλατά [video-photos]


Σήμερα το πρωί, 15 Φεβρουαρίου 2021, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου με το ιουλιανό ημερολόγιο, έγινε εόρτια Αρχιερατική Λειτουργία για τους Σλαβόφωνους της ΚΠόλεως, στο Βατοπαιδικό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Γαλατά, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, εφημερίου όντος του Μεγάλου Ιεροκήρυκος του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναρέτου Ψαραύτη. 

"Προς Εκκλησιασμόν" με την Σίσσυ Παπαθανασίου [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την νέα διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην τρίτη εκπομπή προσκεκλημένη η Διευθύντρια Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού Σίσσυ Παπαθανασίου. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Νέο "Lectures Αληθώς": Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης για την εξέλιξη των Ιερατικών Αμφίων (Α΄ Μέρος) [Πρεμιέρα: 15.2.2021, 7μμ]


Η νεότερη (13η) διαδικτυακή διάλεξη του "Lectures Αληθώς", έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" εν τω καιρώ της Πανδημίας, είναι έτοιμη και προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, με πρεμιέρα στις 7 το βράδυ

Φιλοξενούμενος θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης, Αρχαιολόγος και ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού. Ο π. Μιχαήλ έχει αναλάβει να παρουσιάσει σε δύο μέρη το ενδιαφέρον θέμα: 

"ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ

Η εξέλιξη των Ιερατικών Αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις".

Στις 15.2.2021 θα προβληθεί το α΄ μέρος, διάρκειας μιας ώρας, διανθισμένο με πλούσιο εποπτικό υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την βιντεοδιάλεξη αυτήν, είτε κατά την πρεμιέρα, είτε και μετέπειτα, μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.