e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Εσπερινός Πρωτοχρονιάς και κοπή Βασιλόπιτας στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας

Πανηγυρικά ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας σήμερα το απόγευμα, στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου. Χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα του απελθόντος έτους. 

Έτοιμοι για τα εόρτια της Πρωτοχρονιάς 2022 στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου


Είμαστε έτοιμοι στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, για την αυριανή Πρωτοχρονιά 2022, κατά την οποίαν η Εκκλησία τιμά την Περιτομή του Χριστού και την πανεύφημη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.  

Αρχικά, στις 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Αμέσως μετά θα γίνει η Δοξολογία για το νέο Έτος 2022.

Όσοι φιλέορτοι, προσέλθετε, ώστε όλοι μαζί να συνεορτάσουμε και ν' ανταλλάξουμε ευχές!

Κάλαντα Ζακύνθου για την Πρωτοχρονιά από το Κέντρο Λόγου "Αληθώς" [video αρχείου]


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΑΛΗΘΩΣ
Βανάτο Ζακύνθου, βράδυ 28ης Δεκεμβρίου 2018, στον κατάμεστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Τα Κάλαντα αποδίδει η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία "Το όνειρο του παιδιού", υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Κάνδηλα.

[Πλούσια φωτοθήκη από εκείνη την εόρτια βραδιά, δείτε ΕΔΩ.]

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ:

Αγανάκτηση Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για "πνευματικούς" που οδηγούν στον θάνατο ασθενείς Covid-19

Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

“Τάδε λέγει Κύριος• δι᾿ ὑμᾶς διαπαντός τό ὄνομά μου βλασφημεῖται ἐν τοῖς ἔθνεσι” (Ησ. 52,5)
    Βαρύς, καταγγελτικός και πάντοτε επίκαιρος ο λόγος του προφήτου Ησαΐου ο οποίος καλεί σε σωφρονισμό και νουθεσία όλων ημών των κληρικών, οι οποίοι είτε με τις πράξεις μας είτε με τις παραλείψεις μας οδηγούμε την ευρύτερη κοινωνία σε σκανδαλισμό και προβάλλουμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ρόλου του κληρικού και της αποστολής του στην κοινωνία.

Νέο Έτος 2022

Το τέλος ενός έτους αποτελεί την αφετηρία του νέου, που αρχίζει. Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε αποτελεί την παρακαταθήκη της νέας, που ξεκινά.

Τα δύο προηγούμενα έτη, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει κυριαρχήσει στην ζωή μας, βιώσαμε όλοι οι άνθρωποι πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Αρχιερατικός Eσπερινός για την Περιτομή του Κυρίου και τον Άγιο Βασίλειο στο Φανάρι [video]

Κατά το τελευταίο απόγευμα του έτους 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίοθυ Γεωργίου εν Φαναρίω, εψάλη ο Μέγας Εσπερινός για την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συγχοροστατούντων δε Αρχιερέων του Πατριαρχείου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εκπομπή “Αρχονταρίκι” πριν από 30 χρόνια [video]


Ήταν πριν τριάντα χρόνια που ο τότε νεοεκλεγείς Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατέθετε στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”, εμπειρίες και συναισθήματα της μακράς του διαδρομής από την γενέτειρά του Ίμβρο μέχρι τον Οικουμενικό Θρόνο. 
    Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, αναπολούμε τα σχέδια και τους οραματισμούς του μέσα από τον δικό του λόγο και παρουσιάζουμε ξανά την εκπομπή εκείνη ως αφετηρία του νέου κύκλου της Πατριαρχίας του αλλά και ως ευχή μακροημέρευσης και ανάρρωσης από την πρόσφατη ασθένειά του.
Εκ της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού

Πράξη εκδίκησης προς τον Αλεξανδρείας η απόφαση της Μόσχας [ανάλυση]

Στις 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την οποία ελήφθη η σκανδαλώδης απόφαση για την ίδρυση εξαρχίας στο έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (τόμος πρακτικών №100). Όπως είχε προβλεφθεί, επικεφαλής αυτής της ασύμφορης και, χωρίς υπερβολή, επαίσχυντη δομής, διορίστηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Γιερεβάν Λεονίντ (Γκορμπατσόφ), ο οποίος θα είναι εφεξής Μητροπολίτης Κλίνσκι, Πατριαρχικός έξαρχος Αφρικής και θα διοικεί ταυτόχρονα δύο επισκοπές στην Αφρικανική ήπειρο (Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής), που σύμφωνα με την ίδια Σύνοδο θα περιλαμβάνουν 102 κληρικούς.

FOR GOD SO LOVED THE WORLD

By Archbishop Job of Telmessos

As Christians are celebrating worldwide the Nativity of Christ, only two gospels, that of Matthew and Luke, evoke his birth in Bethlehem. The gospel of Mark does not mention it and begins directly with the public mission of Christ, with his baptism in the Jordan. The Gospel of John, for its part, more spiritual and theological, formulates the birth of Christ with this meaningful one sentence: “And the Word was made flesh, and dwelt among us” (John 1:14), adding further: “For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life” (Jn. 3:16).

Ο Μητροπολίτης Βρυούλων με Εγκύκλιό του για το Νέο Έτος

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Αδερφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Δόξα εις τον Άγιον Θεόν, που μας αξίωσε να εισέλθουμε στον νέον Ενιαυτόν της Χρηστότητός Του.  

Ο κόσμος και ο άνθρωπος, χτίστηκαν μέσα στον χρόνο και λειτουργούν μέσα στον χρόνο χωρίς να είναι υπέρχρονοι.