e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Αλεξάνδρεια: Χειροτονία του Επισκόπου των Φτωχών, Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλέους | Τιμή προς τον Father Alex


Με εκκλησιαστική κατάνυξη τελέστηκε σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α. Θ. Μακαριότητος, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β΄, πλαισιουμένου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό. Συλλειτουργός ήταν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης με την σύζυγό του, μέλη της ελληνικής Κοινότητος και πλήθος πιστών από την Αλεξάνδρεια και το εξωτερικό. 

Κατά την διάρκεια της Θείας Μυσταγωγίας, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, προέβη στην εις Επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου. Ο Θεοφ. Επίσκοπος Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής είναι γνωστός για τον ιεραποστολικό του ζήλο και την πλούσια δράση, την οποία έχει αναπτύξει ειδικά στην πολύπαθη περιοχή της Σιέρα Λεόνε. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, ενώ εν συνεχεία μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Εκεί σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Το 1999, με την ευλογία του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου, αφού χειροτονήθηκε ιερέας, ξεκίνησε το ιεραποστολικό έργο του στην Κένυα, όπου και ίδρυσε το Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Αφρικής. Από την Κένυα το 2007 με την ευλογία του νυν Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β΄, μετέβη στην Σιέρα Λεόνε.

Στον εκ στήθους και ιδιαίτερο λόγο του, ο νέος Επίσκοπος ευχαρίστησε εν πρώτοις τον Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπο του, και ακολούθως όλους όσους βρέθηκαν την σημαντική αυτή ημέρα δίπλα του, όσους προσήλθαν από την Αμερική, την Αγγλία και την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν με πλήρη προθυμία στο έργο της ιεραποστολής. Στον λόγο του ανέφερε την πορεία της ζωής του, την γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, την μετανάστευσή του στην Αυστραλία, καθώς και την περιπλάνησή του μέσα από διάφορες κοινωνιολογικές ιδεολογίες, για να καταλήξει εν τέλει, με επίγνωση πλέον, στην αγκαλιά της Αγίας Εκκλησίας.

Ο Μακ. Πατριάρχης, μίλησε με πολύ θαυμασμό για την προσωπικότητα του Θεοφιλεστάτου, καθώς και για την σπουδαία ιεραποστολική δράση που αναπτύσσει στην «φτωχότερη γειτονιά του κόσμου», όπως χαρακτήρισε την Σιέρα Λεόνε. Ο πηδαλιούχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας νουθέτησε τον νέο Επίσκοπο πνευματικά στο νέο του ξεκίνημα, αφού πλέον από Ιεραπόστολος ιερεύς θα επιστρέψει στην Σιέρα Λεόνε ως Ιεραπόστολος Επίσκοπος των φτωχών. Τόνισε, επίσης, συγκινημένος, πως όντως πολλές φορές δεν γνωρίζουμε το σχέδιο του Θεού και στεκόμεθα έκπληκτοι όταν αυτό εκδηλώνεται. Το ίδιο συνέβη και με την εκλογή του π. Θεμιστοκλή, όταν ο Πατριάρχης μαζί με τον Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο, έγραψαν το όνομά του στο τριπρόσωπο και εν συνεχεία η Ιερά Σύνοδος παμψηφεί τον εξέλεξε. Ο Μακαριώτατος δεν λησμόνησε να αναφερθεί σε όσους κατέφθασαν για να συμπροσευχηθούν αυτή την πανευφρόσυνο ημέρα, στην οικογένεια του νέου Επισκόπου, ειδικά στην αδελφή του Μαίρη, στον  Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, καθώς και στους εξ Αμερικής πατέρες Αλέξανδρο και Πέτρο.

Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας, ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απένειμε το οφφίκιο του Ευεργέτου της Ιεραποστολής στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, γνωστό στην Αμερική ως FatherAlex, για την προσφορά του στο ιεραποστολικό του έργο, κυρίως στην Σιέρα Λεόνε.Δεν υπάρχουν σχόλια: