e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Μητροπολίτης Δωδώνης: "Κακώς η Εκκλησία της Ρωσίας υποστηρίζει έναν ληστή - Λάθος του Πούτιν ο πόλεμος"

“Η εκκλησία της Ρωσίας θα έπρεπε να έχει πάρει στάση ενάντια στον πόλεμο και όχι να υποστηρίζει έναν ληστή. Είναι λάθος του Πούτιν ο πόλεμος ανάμεσα σε δύο κράτη με την ίδια θρησκεία. Ποτέ πια πόλεμος”

Καυστικός στις δηλώσεις και επικριτικός στα σχόλια του για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού Ionian TV.

Η Ρωσική Εκκλησία και ο Κύριλλος είναι συνεργοί της τρομοκρατίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Με την έναρξη της ευρείας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο επικεφαλής της ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλος, άλλαξε την επίσημη ρητορική του για την Ουκρανία. Αν νωρίτερα ο Γκουντιάεβ και οι υφιστάμενοι του προσπαθούσαν να αποφύγουν με κάποιον τρόπο τις αιχμηρές γωνίες στο ζήτημα της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας, τώρα η ηγεσία της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στο πρόσωπο του επικεφαλής της δικαιολογεί και υποστηρίζει τα εγκλήματα των ρώσων εισβολέων.

Βόρειο Καμερούν: Ιερατική περιοδεία στις πρόχειρες εκκλησίες από άχυρο [video-photos]

Εικόνες από την ποιμαντική περιοδεία που πραγματοποιήθηκε, με μερικούς νέους από την πρωτεύουσα Γιαουντέ, στην Βόρεια Επαρχία του Καμερούν, κοντά στη Garoua, σχεδόν στην έρημο. Τα παρεκκλήσια φτιάχνονται από τους πιστούς με άχυρα, ξύλα και σχοινιά, χωρίς ούτε ένα καρφί, γιατί είναι πολύ ακριβό γι' αυτούς. Δεν έχουν μόνιμο ιερέα, παρά μόνο έναν κατηχητή. Η Θεία Λειτουργία γίνεται μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της ξηρασίας. Κατά τους τρεις μήνες των βροχών δεν γίνεται λειτουργία, γιατί οι δρόμοι είναι δύσκολοι, πλημμυρισμένοι και ο ιερέας δεν μπορεί να φθάσει.

Μπουένος Άιρες: Η Χειροτονία του Επισκόπου Αβύδου κ. Γρηγορίου [video-photos]

Την Κυριακή Β΄ Νηστειών, 20ή Μαρτίου 2022, με την άδεια και προτροπή του Δεσπότη και Αυθέντη μας, τον Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τελέστηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Αβύδου κ. Γρηγορίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες.

Προηγιασμένη Λειτουργία για τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες στο πολιορκημένο Κίεβο [video-photos]


Πρωί Τρίτης, 22ας Μαρτίου 2022, εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη Σεβαστεία τελειωθέντων, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ετελέσθη θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, στο κέντρο του πολιορκημένου Κιέβου, προεστώτος του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου. 
    Κατά την διάρκειας της Λειτουργίας αναπέμφθηκαν δεήσεις και ικεσίες υπέρ των αγωνιζομένων υπερασπιστών της χώρας έναντι της ρωσικής λαίλαπας, όπως και υπέρ αναπαύσεως των ηρωικώς πεσόντων πατριωτών στα πεδία των μαχών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

27η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει σχολιάζοντας [live]


 Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022, 27η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, σε απευθείας μετάδοση από το εκεί καταφύγιό του σχολιάζει τα νεότερα περί της βάρβαρης εισβολής της αιμοδιψούς Ρωσίας στην όμορφη γη της Ουκρανίας, αναλύοντάς τα, με τον δικό του αυθόρμητο τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως live: 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δημοσιεύει εικόνες καταστροφής από τη χώρα του και αναρωτιέται [photos]

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δημοσιεύει σήμερα (22.3.2022) στη σελίδα του στο facebook τα παρακάτω ερωτήματα, δημοσιεύοντας και χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, διαρκούσης της εισβολής των αιμοβόρων Ρώσων:

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας προσκάλεσε Βαρθολομαίο να επισκεφθεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα του

Ἀνακοινοῦται ὅτι ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας τῆς Πολωνίας Ἐξοχώτατος κ. Andrzej Duda προσεκάλεσεν ἐπισήμως τήν Α.Θ.Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον νά ἐπισκεφθῇ τήν χώραν του προκειμένου νά εὐλογήσῃ, παραμυθήσῃ καί ἐνισχύσῃ τούς καταφυγόντας εἰς αὐτήν πολυαρίθμους πρόσφυγας μετά τήν ἔκρηξιν τοῦ πολέμου εἰς τήν Οὐκρανίαν.

Ὁ Παναγιώτατος, λαβών ἀνάλογον πρόσκλησιν καί παρά τοῦ Προκαθημένου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Πολωνίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα, προτίθεται νά ἀνταποκριθῇ καί νά ἐπισκεφθῇ τούς ἐκεῖ καταυλισμούς προσφύγων, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἰακώβου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 22ᾳ Μαρτίου 2022

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείαςτῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Νέο τεύχος περιοδικού «Πνευματική Διακονία», με τίτλο «Φυσικό Περιβάλλον: “Εργάζεσθαι και φυλάττειν αυτό”»


Το τεύχος αυτό (36ο) της περιοδικής έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου «Πνευματική Διακονία», με τίτλο «Φυσικό Περιβάλλον: “ Εργάζεσθαι και φυλάττειν αυτό”» είναι αφιερωμένο στο φλέγον ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο απασχολεί –μάλλον θα έπρεπε να απασχολεί ακόμη περισσότερο– τη σημερινή κοινωνία και επικαιρότητα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι ενέργειες του παρόντος επηρεάζουν άμεσα το μέλλον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

NOSTRA SENORA DEL O

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 

καλλιτέχνης τῆς Madonna del Parto1 Pierro della Francesca (1415-1492) ἦτο Οὔμβριος τήν καταγωγήν διαπρεπής ζωγράφος τῆς πρωτοαναγεννήσεως, ἔργον τοῦ ὁποίου ἐρευνᾶται, ὡς λίαν ἐνδιαφέρον, ἐνταῦθα.

Πρόκειται περί ἑνός ὁνοματολογικῶς ἐκ τῶν πιθανῶς 23.5642 προσωνυμιῶν τῆς Θεοτόκου, σπανίας ἐκτελέσεως, Σύναξις τῆς ὁποίας τελεῖται τήν 25ην Σεπτεμβρίου κατ᾿ ἔτος.