e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

ADDRESS By Ecumenical Patriarch at the Enlightened Evening with Young Adults (The Penridge Suite, London, 22.10.22)


Your Eminence Archbishop Nikitas of Thyateira and Great Britain,

Most venerable Hierarchs and reverend clergy,

Distinguished guests,

Beloved young women and men of this blessed Archdiocese,

Ὁμιλία Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κατά τήν χοροστασίαν εἰς τόν Μέγαν Ἑσπερινόν ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Δημητρίου Edmonton (22.10.22)


Ἱερώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας κύριε Νικήτα, 

Ἱερώτατοι και Θεοφιλέστατοι ἀδελφοί,

Εὐλαβέστατοι Πατέρες,

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες,

Λαέ τοῦ Θεοῦ ἠγαπημένε,

Λονδίνο: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Δείπνο με τους Νέους της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων

Dinner with Yound Adults of the Holy Archdiocese of Thyateira and Great Britain, in honor of His All-Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew (Saturday, October 22, 2022)

photo: Nicholas Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Ὁμιλία Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν καί τήν εἰς διάκονον χειροτονίαν τοῦ μοναχοῦ Σωφρονίου εἰς τήν Πατριαρχικήν καί Σταυροπηγιακήν Μονήν Τιμίου Προδρόμου Essex Αγγλίας (22.10.22)


Ἱερώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, καί λοιποί τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,

Ὁσιολογιώτατε Ἡγούμενε τῆς Ἱερᾶς ταύτης Μονῆς,

Ἐξοχώτατοι,

Εὐλαβέστατοι ἱερεῖς καί διάκονοι,

Ὁσιώτατοι μοναχοί, ὁσιώταται μοναχαί,

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι,

Λαέ τοῦ Θεοῦ εὐλογημένε,

Πατριαρχικός Εσπερινός στον Ναό του Αγ. Δημητρίου Edmonton [photos]

Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμπληρώνει 31 χρόνια από την εκλογή του στο θρόνο της Μητρός Εκκλησίας. Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, χοροστατεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Edmonton, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο με νέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

Πατριαρχική Λειτουργία στη Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Essex [video]

Σήμερα, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Essex και τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Σωφρονίου. Σήμερα συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχου στον Οικουμενικό Θρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ναό Αγίου Νεκτάριου Battersea Λονδίνου

Το απόγευμα της Παρασκευής, 21 Οκτωβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκτάριου Battersea, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Κατά την άφιξή του, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τη λειτουργία του Συσσιτίου της Κοινότητας, για την προσφορά του οποίου ενημέρωσε τον Πατριάρχη η Πρόεδρος αυτού.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ήρεμος λόγος για την τραγωδία του Βανάτου

Εδώ στο Βανάτο Ζακύνθου βιώνουμε από χθες το πρωί (21.10.2022) μια τραγωδία: Ένας 54χρονος συντοπίτης μας επέλεξε να βγει από τη ζωή... Οι λεπτομέρειες δεν έχουν τόση σημασία να παρουσιασθούν εδώ. Τα αρμόδια όργανα ίσως δώσουν απαντήσεις. Το σημαντικό είναι ότι ένας νέος άνθρωπος, γεμάτος ενεργητικότητα και δημιουργικότητα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ... Για τους ενδιαφερόμενους, ενημερώνουμε ότι η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο Κυριακή (23/10), ώρα 4 μ.μ., στην Παναγούλα Βανάτου.

Η έγκριτη βιολόγος - εκπαιδευτικός και εξαδέλφη του μεταστάντος κ. ΚΛΕΙΩ ΜΟΥΣΟΥΡΑ, γράφει στο facebook ορισμένα αξιοπρόσεκτα πράγματα. Διαβάστε τα ακολούθως:

“Περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων”

“Περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων” (Γαλ. 1, 14)
“Γιατὶ εἶχα μεγαλύτερο ζῆλο γιὰ τὶς προγονικές μου παραδόσεις”
Μία από τις ασθένειες της εποχής μας είναι και ο εθνικισμός. Όχι ο πατριωτισμός, ο οποίος είναι μία ζώσα και ωραία έκφραση του “ανήκειν” του ανθρώπου σε σχήματα ιστορικά, που εμπεριέχουν παράδοση, θρησκευτικότητα, ιστορία, γλώσσα, έθιμα, κοινότητες και προοπτικές για το μέλλον που χρειάζονται ατομική πρόοδο, ενταγμένη σε συλλογική δράση, “το εγώ στο εμείς”.

Ο Θεός θεσπίζει πάντα για την ωφέλειά μας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 της Κυριακής Στ΄ Λουκά, 23 Οκτωβρίου 2022 

 (Λουκά η΄ 27-39 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Ο δαίμονας και τα πονηρά πνεύματα που εξουσίαζαν τον άτυχο άνθρωπο της περικοπής, του είχαν κάνει τη ζωή του κόλαση. Τον οδηγούσαν στο να λέει και να κάνει πράγματα, που ο ίδιος δεν ήθελε και σιχαινόταν, αλλά η βούληση και η δύναμή του ήταν ανύπαρκτες για να αντισταθεί. Περιπλανιόταν στις ερήμους μόνος και αποδιωγμένος από την κοινωνία των ανθρώπων. Ήταν ρακένδυτος και γυμνός χειμώνα-καλοκαίρι, όμως καμία καιρική συνθήκη δεν τον πτοούσε. Πλήγωνε ο ίδιος και βασάνιζε τον εαυτό του με αιχμηρά αντικείμενα και με τα ίδια του τα χέρια πολλές φορές. Απ’ το στόμα του έβγαιναν χυδαιότητες, συκοφαντίες, ύβρεις, βλασφημίες και ο αγαπημένος τόπος διαμονής του ήταν τα μνήματα, τόποι τρομακτικοί για τους λογικούς ανθρώπους της εποχής εκείνης.

Η αποκοπή από την κοινωνία ["Φωνή Κυρίου", 23.10.2022]