e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου: Ο νέος Ηγούμενός της προέστη της εορτής του Ευαγγελισμού 2023 [photos]

Με την ευκαιρία της μεγάλης λαμπρής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 7 Απριλίου 2023, ο Ηγούμενος της Λαύρας, Αρχιμανδρίτης Αβραάμ, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ.

Μετά τη Θεία λειτουργία ακούστηκαν προσευχές προς τον Κύριο και την Παναγία για τους υπερασπιστές της Πατρίδας, για όλο τον ουκρανικό λαό και για τη νίκη της Ουκρανίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιμανδρίτης Αβραάμ συνεχάρη τους πιστούς για τη Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κάλεσε τους αδελφούς της Λαύρας να ακολουθήσουν την αλήθεια - να συνεχίσουν τη διακονία τους στους κόλπους της Τοπικής Εκκλησίας.

«Σήμερα έχουμε μεγάλη πνευματική χαρά να δοξάσουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στο Σπίτι Της, στον καθεδρικό ναό της Λαύρας μας. Και αυτό πρέπει να το δεχτούμε ως ένδειξη του θελήματος του Θεού να ανανεωθούμε και να ανανεώσουμε την κατοικία μας.

Για πολλούς από τους αδελφούς, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να δεχτούν αυτό το κάλεσμα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα περίεργο ή ακατανόητο σε αυτό. Διότι ακόμη και η ίδια η Παναγία δέχτηκε τα λόγια του Αρχαγγέλου με έκπληξη και κάποια επιφυλακτικότητα. Έχοντας όμως στην καρδιά της αφοσίωση στον Θεό, κατάλαβε το θέλημα του Υψίστου και έδειξε ταπείνωση. Γι' αυτό καλώ τους αδελφούς μου, όλους όσους σκέπτονται και διστάζουν, να παραδοθούν ειλικρινά και από καρδιάς στο θέλημα του Θεού, να ζητήσουν από τον Κύριο οδηγίες για το πώς να ενεργήσουν και να ακολουθήσουν την αλήθεια.

Όπως η Παναγία υποσχέθηκε να υπηρετεί τον Θεό σε όλη της τη ζωή και δεν ήξερε από την αρχή ότι θα γινόταν Μητέρα, αλλά δέχθηκε το θέλημα του Κυρίου, έτσι κι εμείς οι αρχάριοι της Λαύρας, αφού δώσαμε όρκους να υπακούσουμε στον Θεό σε αυτό το ιερό τόπος, κοντά στους Σεβασμίους Πατέρες, πρέπει να αποδεχθούμε μια νέα κανονική πραγματικότητα και να συνεχίσουμε την διακονία μας στους κόλπους της Τοπικής Εκκλησίας σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη. Από αυτά τα ιερά τείχη είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε την εξωτερική, αναληθή, εγκληματική ιδεολογία της «ρωσικής ειρήνης» που επιβλήθηκε σε εμάς και στην Εκκλησία. Και ό,τι καλό και χρήσιμο, ό,τι αντιστοιχεί στις διαθήκες των πατέρων μας, να διατηρηθεί και να πολλαπλασιαστεί», τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Αβραάμ.

Ο νέος Ηγούμενος τόνισε επίσης ότι πολλά από τα αδέρφια της Λαύρας βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό πίεση, αλλά όσοι εκτιμούν την καλοσύνη και την αλήθεια θα εδραιωθούν και θα έχουν πνευματική παρηγοριά από τον Θεό.

«Από την επικοινωνία με τους αδελφούς γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε τώρα υπό ισχυρές πιέσεις, προσπαθούν να σας εκφοβίσουν με ψέματα για την Τοπική Εκκλησία και το μέλλον. Αλλά πιστεύω και ζητώ από τον Κύριο και την Αγνότατη Μητέρα Του ότι όλη η πλάνη σύντομα θα διαλυθεί από τη δύναμη της αλήθειας του Θεού, θα εξαφανιστεί σαν καπνός, θα λιώσει σαν το κερί από τη φωτιά. Οι παραβάτες θα λάβουν την ανταπόδοση που τους αξίζει και οι άδικες κατάρες τους θα επιστρέψουν σε αυτούς, εκτός αν μετανοήσουν. Και όσοι εκτιμούν την καλοσύνη και την αλήθεια θα εδραιωθούν και θα έχουν πνευματική παρηγοριά από τον Θεό.

Είθε ο Κύριος, με τις προσευχές της Αγνότατης Κυρίας μας, της Παναγίας, να μας επιβεβαιώσει, να μας ενδυναμώσει σε αυτές τις θυελλώδεις δοκιμασίες και να μας κατευθύνει σε ένα ήσυχο καταφύγιο.

Ευχαριστώ όλους εσάς, πατέρες, αδέρφια, για την κοινή σας προσευχή, για την πνευματική σας υποστήριξη προς εμένα, στον οποίο ο Μακαριστός Μητροπολίτης μας Επιφάνιος εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διαχείρισης της Ουκρανικής Λαύρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ζητώ τις προσευχές σας για μένα και για την επιτυχία του κοινού μας αγαθού σκοπού ανανέωσης και αναγέννησης της Μονής μας, καθαρίζοντάς την από το πνεύμα της κακίας και κάθε ακαθαρσίας.

Για άλλη μια φορά συγχαίρω όλους για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου! Υπεραγία Θεοτόκε, σκέπασέ μας από κάθε κακό με την τίμια Ομοφόρη Σου, σώσε μας και φώτισέ μας με το φως του Υιού Σου!», κατέληξε ο Ηγούμενος.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)


































Δεν υπάρχουν σχόλια: