e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ομιλία και ντοκιμαντέρ από τον Γρ. Χαλιακόπουλο στον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας

Μία ιδιαίτερα σημαντική διάλεξη, συνοδευομένη από ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ, παραγωγή της συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote History, με θέμα «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης: ο “Μιχαήλ Άγγελος” του Καπιτωλίου των ΗΠΑ» πραγματοποίησε την Τετάρτη, 24η Μαΐου 2023 ο γνωστός συγγραφέας και ερευνητής κ.Γρηγόριος Χαλιακόπουλος, νυν δημοσιογράφος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, στον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄».

Το θέμα που ανέπτυξε ο λόγιος ομιλητής, ως και το περιεχόμενο του σχετικού ντοκιμαντέρ, ήταν η ζωή του εκ των Φιλιατρών Πελοποννήσου ορμωμένου ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη –συντοπίτη του ομιλητή- η καλλιτεχνική του διαδρομή στην Ιταλία και η κορύφωσή της στην Ουάσιγκτον, όπου εκόσμησε με τις μοναδικές νωπογραφίες του τον περιλάλητο θόλο και άλλους επιφανείς χώρους του αμερικανικού Καπιτωλίου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, Ερίτιμος κα. Λιλίκα-Ειρήνη Θλιβίτη, παρουσίασε τον ομιλητή, αναφερόμενη με ευγένεια στο βιογραφικό και την σημαντική επαγγελματική, δημοσιογραφική, συγγραφική και εκδοτική πορεία του.

Ακολούθησε η εισηγητική ομιλία του κ.Γρηγορίου Χαλιακόπουλου και εν συνεχεία η προβολή της τηλεοπτικής παρουσίασης του βίου και του έργου του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Σημειώνεται ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί επίσης δημιούργημα του κ.Χαλιακόπουλου σε συνεργασία με την Cosmote History, ως μέρος της ενότητος αναλόγων παραγωγών υπό τον γενικότερο τίτλο «Εκείνοι που τόλμησαν».

Την εξαιρετική εκδήλωση, η οποία κατέστησε γνωστό και στο Ελληνισμό της Μ. Πόλεως τον περιλάλητο καλλιτέχνη-νωπογράφο των ΗΠΑ του 19ου αιώνος, τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πηλουσίου κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Εντιμολογιώτατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο τέως Πρόεδρος αυτής κ. Ιωάννης Σιόκας, η Διευθύντρια του Αβερώφειου Γυμνασίου-Λυκείου κα. Πασχαλίνα Αγαπιάδου, ο Διευθυντής του Τοσιτσαίου-Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Ρήγας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, η αρχαιολόγος κα. Καλλιόπη Παπακώστα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, εκπρόσωποι παροικιακών φορέων και συλλόγων και πολλοί άλλοι.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυκράτιδος










Δεν υπάρχουν σχόλια: