e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Εορτή Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στο Παρεκκλήσιο των Γραφείων Μητροπόλεως Ζακύνθου


Πρωί εορτής Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, 27η Δεκεμβρίου 2023, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο, στον άνω όροφο των Μητροπολιτικών Γραφείων Ζακύνθου, ιερούργησε -ως είθισται- ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, του Αρχιερατικού Επιτρόπου πόλεως και περιχώρων π. Χαραλάμπους Κυπριώτη, του προσωπικού των Γραφείων, ενώ μεταξύ των ψαλλόντων ήταν ο Γραμματέας Ι.Μ.Ζ., κ. Πέτρος Παράσχης. Ακολούθησαν κεράσματα.

Μνήμη εκπάγλου φωτοφανείας


Άρθρο του  Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος

Ἡ Μήτηρ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία καί ὅσοι εἴχομεν τό προνόμιον νά βιώσωμεν πλησίον μιᾶς ἀνεπαναλήπτου μορφῆς, βοῶμεν καί σήμερον χαριστήρια καί εὐχαριστήρια, ἐξαίροντες τούς ἄθλους καί τιμῶντες τούς ἀγῶνας καί τά ἐπιτεύγματα κενωτικῆς προσφορᾶς τῆς μορφῆς ταύτης ὑπέρ τοῦ Κέντρου καί Κειμηλίου τῆς Ὀρθοδοξίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του Γέροντός του


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετέβη, την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023, στο Κοιμητήριο του Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος όπου τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του πνευματικού του πατρός μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος, δεηθείς για την ανάπαυση της ψυχής του εν σκηναίς δικαίων, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 34 ετών από της κοιμήσεώς του.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Ευχές Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε, στις 27 Δεκεμβρίου, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, όπου και το Γραφείο του ως Επόπτου της Περιφερείας Ταταούλων, με αφορμή τα ονομαστήριά του.

1η Πατριαρχική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Στεφάνου, Βουλγαροφώνου Κοινότητος ΚΠόλεως [photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023, εορτή του Αγίου Στεφάνου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Ναό στον Μπαλατά, της Ορθοδόξου Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως. Ήταν η πρώτη φορά, μετά την αποκατάσταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του δεινού σχίσματος με το Βουλγαρικό έθνος, το 1945, που ένας Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε στον Ναό αυτό, ο οποίος έκτοτε υπάγεται στην πνευματική και Κανονική δικαιοδοσία της Μήτρος Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 

"Η Παρθένος έτεκε Θεόν ενανθρωπήσαντα". Θεολογική προσέγγιση του μυστηρίου της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

     «Ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Ιωάν. 1,14). Αυτό είναι το πλέον ελπιδοφόρο μήνυμα, το παν – ευαγγέλιο, το υπέρτατο και υπέρλογο συμβεβηκός της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός! Μοναδική παραδοξότητα, «μυστήριο ξένο» και ακατανόητο στο ανθρώπινο μυαλό. Η πίστη στο «μέγα της ευσεβείας μυστήριον, (ότι) Θεός εφανερώθη εν σαρκί» (Α΄ Τιμ.3,16) αποτελεί την έσχατη «μωρία» και το πλέον ακραίο «σκάνδαλο» (Α΄ Κορ. 1,23) όλων των εποχών. Μια παράδοξη πίστη σε έναν Θεό, ο οποίος αυτοταπεινώνεται, από άμετρη αγάπη για τον άνθρωπο, γίνεται σαν αυτόν και πεθαίνει γι’ αυτόν!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε στην πανήγυρι του Αγ. Στεφάνου της Βουλγαρικής παροικίας ΚΠόλεως [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προέστη σήμερα, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως, στο Φανάρι, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου και του Επισκόπου Τιβεριουπόλεως Τύχωνος, της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Πρωτομάρτυρας Στέφανος, η απαρχή των Μαρτύρων της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η αγία μας Εκκλησία είναι συνυφασμένη με τον διωγμό και το μαρτύριο. Είναι δομημένη με το αίμα εκατομμυρίων καλλίμαχων μαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν και το μόνιμο καύχημά Της. Το χρώμα της είναι το κόκκινο από τους ποταμούς των αιμάτων κατά των διαχρονικών πιστών. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως, με τους μετριότερους υπολογισμούς, περισσότεροι από ένδεκα εκατομμύρια Χριστιανοί έχυσαν το τίμιο αίμα τους για τη νέα πίστη. Είναι ευνόητο πως τα νήματα του πολέμου κατά της Εκκλησίας κινεί ο θεομάχος και ανθρωποκτόνος διάβολος, ο οποίος μισεί θανάσιμα το ανθρώπινο γένος και επιδιώκει τη ματαίωση της εν Χριστώ σωτηρίας του.