e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Το Πατριαρχείο Μόσχας απομάκρυνε τον Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ από την ηγεσία της Επισκοπής Βουδαπέστης και Ουγγαρίας

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιλαρίων (2016)

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απομάκρυνε τον Μητροπολίτη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας Ιλαρίωνα (Alfeev) από τη διοίκηση της Επισκοπής Βουδαπέστης-Ουγγαρίας και απάλλαξε επίσης τον Ιλαρίωνα από τις θέσεις του προέδρου της Συνοδικής Βιβλικής Θεολογικής Επιτροπής και του Προέδρου της Διασυμβουλιακής Επιτροπής Θεολογίας και Θεολογικής Εκπαίδευσης. Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας. Η συνεδρίαση της Συνόδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2024.

Το μήνυμα αναφέρει επίσης ότι θα σχηματιστεί επιτροπή "για τη μελέτη της κατάστασης στην επισκοπή Βουδαπέστης - Ουγγρικής επισκοπής". Ο Ιλαρίων απομακρύνθηκε από τη διοίκηση καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών αυτής της επιτροπής.

Στο μήνυμα δεν αναφέρεται τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της επιτροπής, την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα από τη διοίκηση της μητρόπολης και την απομάκρυνσή του από άλλα πόστα.

Στις αρχές Ιουλίου, η έκδοση Novaya Gazeta Europe δημοσίευσε υλικό για τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, το οποίο, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των δύο ετών παραμονής του στη Βουδαπέστη, ο ιεράρχης έλαβε ουγγρικό διαβατήριο και έγινε ιδιοκτήτης ακριβών ακινήτων (ο Ιλαρίων ο ίδιος το επιβεβαίωσε de facto). Η βασική πλοκή του άρθρου, ωστόσο, ήταν η σχέση του Μητροπολίτη με τον πρώην σύγκελό του, Πρωτοδιάκονο Γεώργιο Σουζούκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Ιλαρίωνα για σεξουαλική παρενόχληση. Ταυτόχρονα, φέρεται να δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από τις συνομιλίες του Μητροπολίτη με τον Suzuki, στις οποίες ο Ιλαρίων φέρεται να εξέφραζε αρνητικές εκτιμήσεις για τον Πατριάρχη Κύριλλο. Η μητρόπολη της Βουδαπέστης και της Ουγγαρίας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Suzuki μετά τη δημοσίευση. Ο ίδιος ο Ιλαρίων, σε συνομιλία με τη Novaya-Europa, χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες και υποσχέθηκε να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση. Στην έκθεσή του για την απομάκρυνση του Ιλαρίωνα, το κρατικό πρακτορείο TASS αναφέρθηκε σε κατηγορίες του Suzuki που εκφράστηκαν «σε μια σειρά ρωσόφωνων ξένων εκδόσεων και ουγγρικών μέσων ενημέρωσης».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ήταν επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μέχρι το 2022 και θεωρούνταν ένας από τους πιο σημαντικούς ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απομακρύνθηκε από τη Σύνοδο, στην οποία ήταν μέλος για περισσότερα από 10 χρόνια, και διορίστηκε επικεφαλής της επισκοπής Βουδαπέστης και Ουγγαρίας. Ο ίδιος ο Ιλαρίων συνέδεσε τότε την παραίτησή του από τη θέση του με «τα αιτήματα της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης». «Μπορείτε να υποθέσετε ότι ο δρόμος έκανε μια πολύ απότομη στροφή, δεν ταίριαξα και κατέληξα στην άκρη του δρόμου, αλλά αυτό είναι καλύτερο από το να οδηγήσω σε ένα χαντάκι, το αυτοκίνητό μου να ανατραπεί και να εκραγεί», είπε ο Ιλαρίων. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η απόφαση της ηγεσίας της εκκλησίας θα μπορούσε να σχετίζεται με διαφωνίες σχετικά με το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Ιλαρίων δεν μίλησε δημόσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε τον καταδίκασε, μήτε τον υποστήριξε.

Πηγή [Εδώ δημοσιεύεται σε ανεπίσημη μετάφραση]

Δεν υπάρχουν σχόλια: