e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το τρίστιχο της Τετάρτης του Πάσχα


Τετάρτη του Πάσχα

Πνοής χορηγός
τον ελαχιστότερο
συνανασταίνεις.

[π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 15.4.2015]

Κατακάηκε ο περικαλλής Ναός της Παναγίτσας Μόντρεαλ

την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 13 Απριλίου 2015 |The church caught fire on April 13 2015 
Hellenic Community of Greater Montreal

Αγαπητοί φίλοι,

Ζούμε στον απόηχο μιας τραγωδίας, μιας βαθιάς πληγής στην καρδιά της παροικίας μας. Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η «Παναγίτσα» μας, καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας, προκαλώντας θλίψη, πόνο, θυμό.

Οι δεσμοί όλων μας με την «Παναγίτσα» ήταν και παραμένουν ισχυροί. Ο κάθε ένας από μας, έχει σπουδαίες αναμνήσεις από τον Ναό «κόσμημα», που δημιούργησε με αγάπη και μεράκι ο πατέρας Νικόλαος. Ο παπά-Νικόλας μας, που με τον μοναδικό του τρόπο έκφρασης, ήταν πάντα εκεί, στην ευτυχία και τη χαρά μας, σε γάμους και βαφτίσεις, αλλά και στην θλίψη, κάθε φορά που θα έπρεπε να αποχαιρετήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο.

Η ανυπομονησία είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έθνος μας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που σκέπτονται την επόμενη μέρα πριν ακόμη ξημερώσει η προηγούμενη. Το τραγικό περιστατικό της πυρκαγιάς στην «Παναγίτσα» δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ήδη, ακούγονται διάφορες ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση ή πώληση του κτιρίου. Πολλές εκ των οποίων φημολογείται, ότι έχουν συζητηθεί με την Διοίκηση της ΕΚΜΜ.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαστρεβλώθηκε η συζήτηση που είχα με την Κα Μαρία Δαπέρη, στο ραδιοφωνικό της πρόγραμμα, την Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015. Η συζήτηση έγινε σε φιλικό επίπεδο, κατά το οποίο εξέφρασα την επιθυμία όλων μας, για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου. Στη διάρκεια της συζήτησης, η συνομιλήτριά μου, εξέφρασε την ιδέα της δημιουργίας ενός μουσείου του ελληνισμού, στο κέντρο του Μοντρεάλ. Συμφώνησα, ότι πράγματι, αυτό αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες πάνω στις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση. Τόνισα δε, ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα της «Παναγίτσας» για την χρηματοδότηση μιας τέτοιας ιδέας.

Όλοι μας θέλουμε να ξανακτιστεί η «Παναγίτσα» μας. Σας διαβεβαιώνω, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων, για το σκοπό αυτό. Θα ανοίξουμε ειδικό λογαριασμό, στον οποίο θα συγκεντρωθούν τα χρήματα από την αποζημίωση της ασφάλειας, τις δωρεές και τις ερανικές εκστρατείες. Σε κάθε στάδιο, θα σας ενημερώνουμε. Εξ’ άλλου, μαζί θα συγκεντρώσουμε το τελικό ποσό που θα χρειαστεί για να μπορέσουμε να κάνουμε και πάλι, το ελληνικό θαύμα στο Μοντρεάλ.

Αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να συστήσω σε όλους μας ψυχραιμία. Μην αφήνουμε τον θυμό και την θλίψη να φουντώνουν την ανυπομονησία μας. Κυρίως, να μην ακούμε τις φήμες, που σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν κάθε όριο φαντασίας. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και αποφάσεις. Έτσι κι αλλιώς, τέτοιου μεγέθους αποφάσεις παίρνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών της ΕΚΜΜ, στις οποίες σας προσκαλώ να συμμετέχετε. Όσο κι αν θέλουμε να διαγράψουμε όλα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα, η πορεία, από εδώ και στο εξής είναι συγκεκριμένη. Πριν από οτιδήποτε, θα υπάρξει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας και ακολούθως, η γνωμάτευση και η απόφαση της ασφαλιστικής εταιρίας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που με αυταπάρνηση, ρίχτηκαν στην μάχη με την φωτιά για να σώσουν ότι μπορούσαν από τον Ιερό Ναό.

Κλείνοντας, για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλώ, να παρακολουθείτε τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΜΜ, από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Αν έχετε κάποια ανησυχία ή αμφιβολία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για διευκρινίσεις.

Η ΕΚΜΜ είναι η Κοινότητα όλων μας και μας προσκαλεί να πάμε μπροστά. Για να διατηρήσουμε τον ελληνισμό μας, τις ρίζες μας, τη θρησκεία μας, πρέπει επιτέλους να κλείσουμε την πόρτα στο παρελθόν και να κτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΚΜΜ σας καλεί να ξανακτίσουμε την «Παναγίτσα» μας!

Σας ευχαριστώ πολύ,
Νικόλαος Τ. Παγώνης
Πρόεδρος 

Τα καθημερινά λογότυπα του "Νυχθημερόν" για το Μεγαλοβδόμαδο και τη Λαμπρή 2015


Δεν ξέρουμε αν το αντιληφθήκατε, όμως το Νυχθημερόν, από την Κυριακή των Βαΐων, καθ' όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής, συγχρονιζόταν με τα ανάλογα δρώμενα της ιεράς ιστορίας. Κάθε μέρα, λοιπόν, άλλαζε ένδυμα, δηλαδή λογότυπο κι εμφανιζόταν όπως άρμοζε! 

Τα λογότυπα ιστόρησε ο μόνιμος συνεργάτης μας Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, τον οποίον ευχαριστούμε από αυτή την θέση! Για να τα (ξανα) θαυμάσετε κι εσείς, τα δημοσιεύουμε ανωτέρω όλα μαζί! 

Και του χρόνου με υγεία και αναστάσιμα αισθήματα!