e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα 2018 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Τα φετινά Χριστούγεννα να γίνουν απαρχή μεταστροφής του κόσμου, της κοινωνίας μας, του καθενός προσωπικά» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσθέτοντας: «Για την πατρίδα μας ιδιαίτερα, μια πατρίδα με πολλές θείες ευλογίες στις αποσκευές της, να γίνει η ευλογία της φάτνης αρχή αφύπνισης. Ας αναδεχτούμε την κοινωνική μα και την ατομική μας ευθύνη, ας υπερβούμε τις άγονες συλλογικές ενοχές και ας δημιουργήσουμε όραμα για το μέλλον μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με σεβασμό της πλούσιας και προικισμένης από τον Θεό Ιστορίας μας».

Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, ενώ συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος. 

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα Χριστούγεννα ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. 
Χριστούγεννα 2018 στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Φαγιά Ζακύνθου


Πρωί Χριστουγέννων 2018, στον Ναό της Αγίας Μαρίνης, Ενορίας Φαγιά Ζακύνθου, λειτουργούντος του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.


Χριστούγεννα 2018 στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Εκάλης


Πρωί της εορτής των Χριστουγέννων 2018, στον Ναό της Αγίνης Μαρίνης Εκάλης, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου. 
Σημειωτέον ότι ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού είναι ο Ζακύνθιος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μωραΐτης.


Άγγελμα της Κηδείας ΙΩΑΝΝΟΥ ιερέως ΖΑΡΚΑΔΗ


Αγγέλλουμε προς κάθε ενδιαφερόμενον 
ότι κηδεύεται αύριο, 26η Δεκεμβρίου 2018, ο γεννηθείς το 1940,

Οικονόμος Ιωάννης Ζαρκάδης 
υιός Φραγκίσκου (Κέκου) και Ειρήνης, 

σήμερον, εορτή της Θείας Γέννας, μεταστάς προς Κύριον!

Η Εξόδιος Ακολουθία θα λάβει χώραν στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, ώρα 3 μ.μ.. Σε αυτήν θα προστούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄

Οι τιμώντες την μνήμη του μεταστάντος Ιερέως ας παραστούν.

Κατανυκτικά Χριστούγεννα 2018 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Με κατάνυξη εορτάσαμε σήμερα το πρωί (25η Δεκεμβρίου 2018) την πανθαύμαστη και υπερφυσική Γέννα του Κυρίου Ιησού, του "ηλίου της δικαιοσύνης", στον ανθοφορούντα Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου. Εν πληθούση εκκλησία αναπέμψαμε ύμνους και ωδές προς τον Σαρκωθέντα Υιό και Λόγο του Θεού, μάλιστα δε κατά το ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής, το οποίο συνήθως αναγαλλιάζει τους εντόπιους εκκλησιαζόμενους. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ανέγνωσε -κατά την τάξη-  το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, πλήθος δε των πιστών προσήλθε στο Άγιο Ποτήριο, για να μεταλάβει ευλαβικά Σώματος και Αίματος τού μόλις γεννηθέντος Χριστού. 
     Τον καλλίφωνο Χορό των Ιεροψαλτών απετέλεσαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος, Διονύσιος Μούσουρας και Αντώνιος Κάνδηλας.    
     Όμως τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας σκίασε -κατ' άνθρωπον- η πένθιμη είδηση ότι ένας από τους Ενορίτες μας, ο καλοκάγαθος συνταξιούχος Ιερέας Ιωάννης Ζαρκάδης, εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα τα χαράματα. Ο π. Παναγιώτης δι' ολίγων ανήγγειλε συγκινημένος την εκδημία, μνημόνευσε μάλιστα τον μακαριστό άνθρωπο του Θεού στα Άγια!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]