e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα 2019 στον νέο Καθεδρικό της Μητροπόλεως Μπραζαβίλ στο Pointe-Noire


Με κατάνυξη και πνευματική ευφορία εορτάσθηκε η Γέννηση του Θεανθρώπου σε όλες της Ενοριακές Κοινότητες του Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων ετέλεσε τα μεσάνυχτα την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στον νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire (εγκαινιάσθηκε την 17η Φεβρουαρίου 2019 από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄), κατά την οποία ανεγνώσθη η Πατριαρχική Εγκύκλιος επί τη Δεσποτική Εορτή.

Στο τέλος της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εόρτιες ευχές προς το εκκλησίασμα, ως και προς τους Κονγκολέζους συμπολίτες διά της κρατικής τηλεοράσεως Tele-Congo που εκάλυψε την Λειτουργική Προσευχή των Χριστουγέννων, ενώ δεν έκρυψε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι κατά το φθίνον έτος 2019 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την βάπτιση των πρώτων εξήντα Κονγκολέζων Ορθοδόξων πιστών από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πηλουσίου –τότε Άκκρας- κυρό Ειρηναίο Ταλαμβέκο (+2004), αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«…Βρισκόμαστε στο δικό μας 35 μ.Χ. εν έτει 2019! Γι’ αυτό βιώνουμε έντονα τόσο το συγκλονιστικό γεγονός της Πεντηκοστής, όσο και τους κλυδωνισμούς της Πρωτοχριστιανικής κοινότητος στις στιγμές των αγωνιών, των αναζητήσεων, των πνευματικών ζυμώσεων αλλά και των εσωτερικών αντιπαραθέσεων της, όπως ακριβώς αυτές περιγράφονται στο βιβλίο των «Πράξεων των Αποστόλων» της Καινής Διαθήκης… Με συνθλίβει η συνειδητοποίηση της ευθύνης που η αναξιότητά μου φέρει ενώπιον του Θεού ως του πρώτου Ποιμενάρχου τούτης της νεοσύστατης εκκλησιαστικής Επαρχίας του Θρόνου του Αγίου Μάρκου. Με ενδυναμώνει όμως η πίστη στην άφατο φιλανθρωπία Του, η πατρική στοργή του Μακ. Πατριάρχου και Ευεργέτη μου, η εμπιστοσύνη των αγίων Συνοδικών αρχιερέων του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας και η δική σας άδολη αγάπη…

…Σε τούτα τα πρώτα δύσκολα -κατ’ άνθρωπον- βήματα της τοπικής μας Εκκλησίας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε πως ό, τι δημιουργήθηκε, έγινε με την θυσιαστική προσφορά των προοδοιπορησάντων σκαπανέων του Ευαγγελικού κηρύγματος και των πολυτίμων συναρωγών του ιεραποστολικού έργου, Ιερών Αρχιεπισκοπών, Μητροπόλεων, Μονών, εκκλησιαστικών Οργανισμών, ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών Συλλόγων, Αδελφοτήτων, ευσεβών Ελλήνων, Κυπρίων, Λιβανέζων και Κονγκολέζων αδελφών.

Τέλος, να είμαστε όλοι υπερήφανοι διότι έχουμε την ύψιστη τιμή και ευλογία από το Δεσπότη Χριστό να είμαστε πνευματικά τέκνα και αναστήματα του δευτέρου τη τάξει Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας».

Λαβών τον λόγο ο Εντιμ. κ. Seraphin Bhalat, Γενικός Διευθυντής του Αυτονόμου Λιμένος του Pointe-Noire, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, κατέθεσε με συγκίνηση τα προσωπικά του βιώματα κατ’ αυτά τα 35 χρόνια ζωής της Εκκλησίας. 

«…Ξεκινήσαμε μόλις 60 ψυχές με πίστη στο Θεό από μία καλύβα, φτιαγμένη πρόχειρα με λαμαρίνες που έκαιγαν κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του τροπικού ήλιου. Και τότε δυσκολίες, και τότε προβλήματα, και τότε διαφωνίες. Αδυνατώ να αντιληφθώ το απίστευτο σχέδιο του Κυρίου μας, πώς από αυτή τη μία καλύβα σήμερα φτάσαμε με πίστη, κόπους και θυσίες να έχουμε τη δική μας Μητρόπολη με τον πρώτο δικό μας Μητροπολίτη, τον Σεβ. Παντελεήμονα, να εγκαινιάζουμε περικαλλείς και αξιοπρεπείς Ναούς που αποτελούν πνευματική παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις επόμενες γενεές, να έχουμε πλέον σωστές εκκλησιαστικές δομές και οργανόγραμμα, να καταθέτουμε λόγω και έργω την ορθόδοξη μαρτυρία στην πατρίδα μας και αυτή η μαρτυρία να είναι σεβαστή…

…Ευχαριστούμε τον Ποιμενάρχη μας, τον αγώνα και τις αγωνίες του οποίου γνωρίζουμε πολύ καλά και του οποίου τους οραματισμούς συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε, ενωμένοι μαζί του. Ευχαριστούμε το Πατριαρχείο μας και τον Πατριάρχη μας για την αγάπη τους. Ευχαριστούμε τις αρχές της πατρίδας μας για την προθυμία και την έμπρακτη υποστήριξη. Ευχαριστούμε τους αδελφούς Ορθοδόξους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για την βοήθειά τους να αναστηθούμε πνευματικά…»

Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης ανακοίνωσε την ανανέωση της θητείας του Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Μαξίμου Oumba ως Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, ως και τον διορισμό του Ιερολ. Διακόνου π.Στεφάνου Andzembé στην θέση του Γραμματέως της Ι. Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Η χαρά ολοκληρώθηκε με την προσφορά παιχνιδιών στα μικρά παιδιά από τον “Papa Noel” και κοινό εορταστικό δείπνο στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού και του Επισκοπείου.








































Δεν υπάρχουν σχόλια: