e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης: "Η θεία Λειτουργία μπορεί να τελεστεί με έναν Ιερέα και έναν λαϊκό" [video]


«Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παρά πάνω και να προχωρήσουμε αυτήν την Κυριακή, σε μία εγκύκλιο ίσως, με την οποία να συνιστούμε τους πιστούς να μην έρθουν στους χώρους προσευχής, γιατί είμαστε σε κατάσταση πανδημίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ, στη συνέντευξη που παραχώρησε  στο Livemedia.

Επίσης αναφέρει ότι η ορθόδοξη εκκλησία και όλες οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να δείξουν την ευθύνη τους απέναντι στον πολίτη.

«Κανένας δεν αμφισβητεί, στο χώρο της εκκλησίας και της θεολογίας, ότι η Θεία Ευχαριστία είναι ένα μυστήριο. Καλό θα ήταν να τελεστεί η Θεία Λειτουργία με έναν Ιερέα και έναν λαϊκό και αν χρειαστεί κάποιοι να κοινωνήσουν μπορεί να το κάνει ο Ιερέας κατά μόνας. Μ αυτό  τον τρόπο η Ορθόδοξη Εκκλησία θα δείξει την αλληλεγγύη της και την αγάπη της».

Σε σχέση με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζει: 
«Ο Πρωθυπουργός από την μία σεβάστηκε την εκκλησιαστική κοινότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της Ανατολής και από την άλλη τόνισε την διάθεση της πολιτείας για προστασία του πολίτη με βάση τις επιστημονικές οδηγίες».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Σταμούλης αναφέρεται και στις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας επισημαίνοντας ότι η διδασκαλία μιας εκκλησίας - πρέπει να γίνει κατανοητό  - ότι γίνεται πάντα κάτω από το Σύνταγμα και τους Νόμους μιας ευνονούμενης πολιτείας. «Ίσως αυτή η δυσκολία δώσει την δυνατότητα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία να διαλεχθούν με έναν πιο έντιμο και ειλικρινή τρόπο», τονίζει χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: