e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Η ευλογία του παραδοσιακού ζακυνθινού Χριστόψωμου στη Lusaka, Zambia 2020

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, παρόλο που για τα τελευταία 27 χρόνια ζει στην Αφρική δεν ξεχνά την Ζάκυνθο, την γενέτειρά του και τιμά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της.

Τα Χριστούγεννα ήταν στη Ζάκυνθο πάντα σημαντικότερη γιορτή από την Πρωτοχρονιά. Το χριστόψωμο ή η κουλούρα σ’ όλη την Ζάκυνθο κοβόταν παραμονή Χριστουγέννων. Την κουλούρα την έκοβαν σε τόσα κομμάτια όσα ήταν και τ’ άτομα στην οικογένεια. ΄Έκοβαν και ένα παραπάνω που ήταν «τση γωνιάς», – κουζίνας, γι' αυτό και η κουλούρα λεγότανε και «κουλούρα της γωνιάς».
Στην επισκοπική κατοικία στη Λουσάκα η κοπή του Χριστόψωμου έγινε το απόγευμα ανήμερα των Χριστουγέννων. παρουσία του Ρώσου πρέσβη στη Λουσάκα κ. Alexander Vilovich Boldyrev , ο οποίος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, για να εκφράσει τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του, της Ρωσικής αποστολής και μελών της ελληνικής παροικίας .
Και του χρόνου!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: