e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Οι Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ενεργοποιούν «εν υπνώσει πράκτορες» στην Κύπρο και ολόκληρο τον ελεγχόμενο «στρατό»

Η Ρωσία, που ανησυχεί σοβαρά για την επερχόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα της με μοναδικό σκοπό να αποτρέψει αυτό το ταξίδι.

Του ειδικού στρατιωτικού και πολιτικού αναλυτή Αλέξανδρου Κοβαλένκο

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με μια εκστρατεία δυσφήμησης που ξεκίνησε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με στόχο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, για την οποία έγραψα νωρίτερα. Αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι ο υβριδικά επιτιθέμενος παίζει μάλλον ένα σοβαρό παιχνίδι ενάντια στην Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς και στην κρατική υπόσταση της χώρας γενικά, με τη χρήση μιας ποικιλίας καταστροφικών εργαλείων.

Όπως ανέφερα, το τελευταίο κύμα υβριδικών πληροφοριακών και ψυχολογικών επιχειρήσεων στη θρησκευτική σφαίρα οφείλεται στην επερχόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, η οποία, επαναλαμβάνω, θα καταφέρει ακόμη ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, μιας Ρωσικής Εκκλησίας που λειτουργεί ως ένας κακοήθης όγκος του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου». Ως εκ τούτου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι θυγατρικές της στην Ουκρανία, καθώς και οι Ρώσοι κατάσκοποι που βοηθούν τον σκοπό τους, θα εργαστούν σκληρά για να ματαιώσουν την επίσκεψη.

Οι προσπάθειές τους θα επικεντρωθούν σε διάφορες κατευθύνσεις, όπως: να διαμορφώσουν μια αρνητική στάση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών ως προς την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να παρεμποδίσουν την περαιτέρω αναγνώρισή της από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Να δυσφημήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους Ιεράρχες της τόσο μέσα στην Ουκρανία όσο και διεθνώς. Να προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν κάθε είδους ψευδο-συγκρούσεις με βάση φήμες, με αναπόσπαστο μέρος τους τη διοργάνωση «συλλαλητηρίων», προβοκάτσιες για θρησκευτικούς λόγους, συνέδρια και αξιοθρήνητες «συνάξεις» (π.χ. όπως στο Αμμάν το περασμένο έτος).

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτήν την υβριδική επιχείρηση είναι η δημοσίευση ορισμένων «ερευνών» από άτομα που δεν είναι εκπρόσωποι των νόμιμων ερευνητικών οργάνων, συγκεκριμένα από «ανεξάρτητους» δημοσιογράφους, bloggers και άλλες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης. Αν και θα προσελκύουν την προσοχή της κοινής γνώμης, με σοκαριστικούς τίτλους και στόχο τον εντυπωσιασμό, αυτές οι «έρευνες» δεν θα έχουν καμία σοβαρή πραγματική βάση για αντικειμενική διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, αποτελώντας στην ουσία τους ψευδείς ειδήσεις και χειραγώγηση.

Η αγαπημένη μέθοδος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να κυκλοφορήσουν τις ψεύτικες αφηγήσεις τους είναι η λεγόμενη «φυτευμένη επιστολή», η οποία διεισδύει σε τεράστιους όγκους γενικά αληθινών αναφορών ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι ψευδών στοιχείων, τα οποία επιτρέπουν στους εγκέφαλους αυτής της διαστροφής να διαστρεβλώσουν ουσιαστικά το ευρύτερο πλαίσιο, καθιστώντας πολύ δύσκολο για το κοινό-στόχο να εντοπίσει το ψεύδος ανάμεσα στους μεγάλους όγκους αξιόπιστων δεδομένων.

Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία δεν είναι απλώς ένα επίσημο κρατικό γεγονός, αλλά η λυδία λίθος που αντικατοπτρίζει την ήττα της Μόσχας. Είναι επίσης ένα σημείο χωρίς επιστροφή που θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και στην απόλυτη αποτυχία των πολιτικών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Και αυτό, φυσικά, είναι μια αιτία υπερβολικού άγχους και αγωνίας για τη Μοσχοβίτικη Υβριδική Εκκλησία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τρέχουσες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας χειραγώγησης διά των μέσων ενημέρωσης, που γίνονται από τη Ρωσική Εκκλησία και το τοπικό παράρτημά της στην Ουκρανία (την υπό τον Ονούφριο Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία), καθώς και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες ελέγχουν και κατευθύνουν τη Ρωσική Εκκλησία, σε αυτό το στάδιο σηματοδοτούν μόνο την έναρξη μιας πολύ ευρύτερης εκστρατείας με στόχο τη δυσφήμηση και την υπονόμευση. Και όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τόσο μεγαλύτερες θα γίνονται οι προσπάθειες της ρωσικής προπαγανδιστικής μηχανής, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να κινητοποιήσει αυτό το σφόνδυλο αποσταθεροποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση εννούμε, πρώτα απ’ όλα, το εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπινων πόρων στις ειδικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις πλατφόρμες πληροφοριών, τους επίσημους οργανισμούς και τις δομές, όπως το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Rossotrudnichestvo, καθώς και κάθε λογής «αναλυτές» και «ομιλητές».

Παρεμπιπτόντως, μια παρόμοια εκστρατεία, που ξεκίνησε από ένα πολύ παρόμοιο σχήμα, από την αρχή έως την κορύφωση, πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Και τότε η Μόσχα σπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα, δωροδοκίες και εκβιασμούς, προσπαθώντας να δυσφημίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και καταφεύγοντας σε διαφόρους τύπους καταστροφικής δράσης.

Επί του παρόντος, με τη χρησιμοποίηση ενός ελεγχόμενου από τους Ρώσους blogger, του Ανατόλι Σάρι, η Μόσχα έκανε αυτό που ο στρατός θα αποκαλούσε «υποστήριξη πυροβολικού» πριν από την κύρια επίθεση: την αρχική εισαγωγή αυτού του «φυτευμένου γράμματος» για να δυσφημίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να πυροδοτήσει αντιπαράθεση μεταξύ των ιεραρχών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί να εμπλακεί ένας μόνο «Ουκρανός» blogger, ο Ανατόλι Σάρι, ο οποίος από καιρό δουλεύει για τη Ρωσία, ενώ κρύβεται από την ουκρανική δικαιοσύνη μετά την αποκάλυψη ότι είναι ένα «όργανο του Κρεμλίνου».

Ως εκ τούτου, ένας άλλος «πολίτης» της Ουκρανίας προσχώρησε στο παιχνίδι, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας κλασικός «πράκτορας εν υπνώσει» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο: ο Alexander Voznesensky, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Alexander Borislavsky.

Ο Alexander Borislavsky είναι μέλος της ρωσόφωνης ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό και ένθερμος υποστηρικτικής του «Ρωσικού Κόσμου». Αυτοπροβάλλεται ως απόφοιτος του εκκλησιαστικού σεμιναρίου (της υπό τον Ονούφριο Ρωσικής Εκκλησίας) στο Κίεβο και συμμετέχει ενεργά σε όλες σχεδόν τις εκστρατείες προπαγάνδας που καταστρώνουν από κοινού η Ρωσική Εκκλησία και οι Ρωσικές Ειδικές Υπηρεσίες.

Ο Voznesensky-Borislavsky, σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον τοπικό σταθμό των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, ο οποίος είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τη ρωσόφωνη ενορία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, ως ένα από τα προπύργια συγκέντρωσης πληροφοριών και ανατρεπτικής δράσης σε αυτό το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βιτρίνα αυτή την ενορία στην Κύπρο διεξάγονται μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην περιοχή, με στόχο, μεταξύ άλλων, να βλάψουν την Ουκρανία.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, από το 2009, το διοικητικό συμβούλιο του Ναού του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό έχει έναν μάλλον περίεργο συμπρόεδρο: τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας (Βουλής), Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος από το 2016 είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσίας.

Κυριολεκτικά πριν από δύο χρόνια, το 2018, ο ιερέας Πάβελ Ποβαλιάεφ μετατέθηκε από τη Νορβηγία στην εν λόγω ενορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Όσλο, αυτός ο κληρικός είχε εμπλακεί σε κατασκοπεία μαζί με τον Ρώσο κατάσκοπο Ντμίτρι Λιν. Μέχρι που η Νορβηγική αντικατασκοπεία τους «τσάκωσε» και η Μόσχα αναγκάστηκε να μετεγκαταστήσει και τους δύο στην Κύπρο.

Έτσι, μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι η Ρωσία, πολύ πριν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, ξεκινά μια μαζική εκστρατεία προπαγάνδας, με κύριο σκοπό να τη ματαιώσει. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία μέσω παραπληροφόρησης, τόσο με εσωτερικούς όσο και με εξωτερικούς παράγοντες.

Όπως πάντα λέω, η προειδοποίηση σημαίνει προστασία! Δεδομένης της σειράς δυνάμεων και μέσων που η Ρωσία εντείνει τώρα ενάντια στην Ουκρανία, πιστεύω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: