e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Στιγμές από την Κηδεία του π. Χριστοφόρου Παπανικολάου, κοιμηθέντος εξαιτίας Covid-19


Σήμερα το μεσημέρι (27.1.2021), ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Παπανικολάου, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ελασσώνος και εκ της Αδελφότητος της Ι. Μονής Αγ. Τριάδος Σπαρμού του Ολύμπου, αφού χθες έχασε την άνιση μάχη με τον Κορονοϊό, οδηγήθηκε στο Κοιμητήριο της Μονής της Μετανοίας του, αφού πρώτα εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία από τους συνΑδελφούς του. Αιωνία η μνήμη αυτού!
 
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ-ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ:

Εμβολιάστηκε απόψε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κατά του Covid-19


Στις 6 απόψε, 27.1.2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος έκανε την α΄ δόση του εμβολίου κατά του Covid-19, στο Εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου "Ο Άγιος Διονύσιος". Παρών ήταν και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Ραγκούσης.

Μια απρόσμενη φωτοστιγμή από τα παλιά...

 
Ο Ο Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β΄ και ο Γρηγόριος Αλφέεβ - νυν Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Ή, αλλιώς: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις!!!

Μητροπολίτης Δωδώνης στο "Lectures Αληθώς": Πώς ΔΕΝ έγινε Ολοκαύτωμα Εβραίων στη Ζάκυνθο [Πρεμιέρα, απόψε 7 μμ]


Στη σειρά των δράσεων του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή των διαδικτυακών παρουσιάσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", κατ' αυτό τον καιρό της Πανδημίας και των περιορισμών που συνεπάγεται, πραγματοποιούμε απόψε (27 Ιανουαρίου 2021, ώρα 7 το βράδυ) την 11η πρεμιέρα του προγράμματος. 

Σε αυτήν θα προβληθεί η μαρτυρία - ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, με θέμα "Πώς ΔΕΝ έγινε Ολοκαύτωμα Εβραίων στη Ζάκυνθο"

Ο Σεβ. Ομιλητής αναφέρεται συνοπτικά στην αξιοθαύμαστη και ηρωική σωτηρία ΟΛΩΝ των Εβραίων της Ζακύνθου από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Α΄ (1890-1958), ο οποίος, σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Ζακυνθίων Λουκά Καρρέρ (1909-1985), επέδωσε στους Γερμανούς τον ζητηθέντα Κατάλογο των Εβραίων του νησιού, όπου αναγράφονταν δύο μόνον ονόματα: Του Μητροπολίτη και του Δημάρχου!!! 

Η εν λόγω ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σημερινής «Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τον Σεβ. Δωδώνης μες από το κανάλι του Κέντρου "Αληθώς" στο YouTube.


Άρχισε η Δ' Διάσκεψη της Χάλκης για τον Covid-19 και την Κλιματική Αλλαγή. Πατριαρχικό Μήνυμα [video]

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διοργανώνει την Δ΄ Συνδιάσκεψη της Χάλκης γύρω από το επίκαιρο θέμα «COVID-19 και κλιματική αλλαγή: Ζώντας και μαθαίνοντας από την πανδημία». 
Η διαδικτυακή συνάντηση, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, πραγματοποιείται από 26 έως 28 Ιανουαρίου 2021. 
Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Τον συντονισμό της Διάσκεψης έχει ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Χρυσαυγής, ειδικός σε θέματα Περιβάλλοντος. 

Άγνωστη προσωπογραφία Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου Α΄ (1890-1958) σωτήρα των Εβραίων της Ζακύνθου


Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων παρουσιάζει:

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Α΄ και ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΡΕΡ·
Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤHΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Το 1943 ο εβραϊκός πληθυσμός της Ζακύνθου ήταν 275 άτομα, τα οποία δεν είχαν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στη διάρκεια τις ιταλικής Κατοχής. Η καταγραφή τους από τους Γερμανούς επιχειρήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1943. Χάρη στη στάση του Μητροπολίτη, του Δημάρχου και των κατοίκων του νησιού οι Εβραίοι της Ζακύνθου δεν εκτοπίστηκαν, περίπτωση σπανιότατη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Άγγελμα Ι. Μ. Ελασσώνος περί της κοιμήσεως και κηδείας Ιεροκήρυκος π. Χριστοφόρου, εκλιπόντος από Covid-19


Πατριαρχική Χοροστασία στο Φανάρι για την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου [live]


Πρωί Τετάρτης 27ης Ιανουαρίου 2021 στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι γίνεται Ευχαριστιακή Σύναξη για την Ανακομιδή των Λειψάνων του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ από του Παραθρονίου, ενώ στον Θρόνο -κατά το έθος- έχει τεθεί η Εικόνα του τιμωμένου Αγίου. Επίσης, στον σολέα έχουν τεθεί σε προσκύνηση τα Λείψανα του Αγίου. Άπαντα τελούνται υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις για την αποφυγή του Κορωνοϊού.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αυστραλία: Το πρώτο σποτ για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά στην Ομογένεια και την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία το πρώτο επίσημο τηλεοπτικό σποτ που αφορά στο επετειακό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων/δράσεων της Εθνικής Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το συγκεκριμένο σποτ προσφέρεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, αποσκοπώντας να προβάλει τόσο στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους την εθνική και συνάμα εκκλησιαστική διάσταση του μεγάλου αγώνα που έκαναν το 1821 οι επί 400 ολόκληρα χρόνια υπόδουλοι Έλληνες για να γίνουν και πάλι ελεύθεροι και πολιτικά αυτεξούσιοι.

Εξεδήμησε προς Κύριον, λόγω Covid-19, ο π. Χριστοφόρος εκ της Αδελφότητος της Μονής Σπαρμού Ολύμπου


Όπως πληροφορούμαστε εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα ο πολλά ταλαιπωρηθείς εν διασωληνώσει λόγω του φονικού Κορονοϊού, Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος (κατά κόσμον Χαράλαμπος Παπανικολάου), εκ της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού του Ολύμπου, η οποία ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος. Αιωνία η μνήμη του!

Ήδη προ ολίγων λεπτών αναγγέλλεται από τον Αρχιμανδρίτη Πορφύριο Μπατσαρά στο facebook"EKOIMHΘH O AΓAΠHTOΣ AΔEΛΦOΣ MAΣ Π. XPIΣTOΦOPOΣ. EYXEΣΘE ΓIA THN ANAΠAYΣH THΣ ΨYXHΣ TOY. Μόλις μάς ήρθε. Έφυγε ο αθώος αυτός άνθρωπος. Η ασθένεια να του λογισθεί ως μαρτύριο. Καλόν Παράδεισο να βρει. Κουράγιο και δύναμη και ελπίδα στην Αδελφότητα του Σπαρμού."