e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα της Ουκρανίας: Από τα έδρανα της Θεολογικής στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Ο Ιβάν Τερεστσένκο, πτυχιούχος Θεολογίας, κατατάχθηκε στο τάγμα εθελοντών «Τσερνιχίβ» την ημέρα της αποφοίτησής του από την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου. Ήταν οι μέρες όπου οι ρωσικές / υβριδικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει την επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία, ο επίσημος στρατός της χώρας είχε -σε μεγάλο βαθμό- καταρρεύσει και τα εθελοντικά τάγματα κράτησαν την άμυνα της χώρας. Άτομα, περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν καμία προηγούμενη σχέση με τον στρατό, εντάχθηκαν στα εθελοντικά τάγματα αφήνοντας τις δουλειές και τις οικογένειές τους. Πολλοί από αυτούς δεν γύρισαν πίσω. Ο Ιβάν ήταν από τους πρώτους που πήγε στο μέτωπο. Σήμερα είναι αναπληρωτής διοικητής τάγματος αρμάτων μάχης, αρμόδιος για ηθική και ψυχολογική υποστήριξη των στρατιωτών στην 72η Αυτόνομη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Ουκρανικού Στρατού. Ο Ιβάν μίλησε στο «Πνευματικό Μέτωπο» για την υπηρεσία του στο στρατό και πώς η θεολογική του εκπαίδευση τον βοήθησε να επιβιώσει και να στηρίξει άλλους στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πώς βρεθήκατε μετά τη Θεολογική Σχολή στον στρατό; 

π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος: «Από την δράση στο μυστήριο του Ησυχασμού»


τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Σάν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου τοῦ ἔτους 2018, πρό τριετίας, ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ ἕνας καλός Πρεσβύτερος τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, ὁ π. Κωνσταντῖνος Στρατηγόπουλος.

Ἦταν ὄντως ἕνας εὐλογημένος Κληρικός μέ ὁμολογία πίστεως, μέ ἔντονη ποιμαντική διακονία, ὀρθόδοξο ἐκκλησιαστικό φρόνημα, ἕνα πραγματικό πρότυπο Κληρικοῦ, ἰδίως γιά τίς δύσκολες ἡμέρες πού περνᾶμε.

Διακατεχόταν ἀπό φλογερή ἀγάπη γιά τόν Θεό, τήν Ἐκκλησία καί τόν ἄνθρωπο καί θυσιαζόταν καθημερινά, καιγόταν σάν λαμπάδα ἀναμμένη στήν ἐκκλησιαστική διακονία του. Ἦταν ἕνας Κληρικός πού πραγματικά θέλουμε, μέ καθαρότητα βίου, διάκριση καί σύνεση, πού ἀπέφευγε τά ἄκρα καί καλλιεργοῦσε τήν μεσότητα.

Ὡς μνημόσυνο στόν καλό αὐτό Κληρικό δημοσιεύω ἕνα  ἄρθρο μου πού ἀφορᾶ δικές του σκέψεις πού ἔκανε ἀπό τό κρεβάτι τοῦ πόνου του, οἱ ὁποῖες εἶναι πολύ διδακτικές καί ἐπίκαιρες ἰδίως γιά τίς ἡμέρες μας.

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουγγαρία

Φως Φαναρίου

Σήμερα το πρωΐ, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφίχθη στη Βουδαπέστη και έγινε δεκτός μετά πολλών τιμών από τον Εξοχ. κ. Zsolt Semjén, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, με τον οποίο ο Παναγιώτατος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Εισήγηση Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου 2021

Θύμα Covid-19 ο Χαράλαμπος Στεργιούλης, συνεργάτης Μητροπόλεως Λαρίσης

Ο αγαπητός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του περιοδικού «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ» Χαράλαμπος Στεργιούλης εκοιμήθη την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 51 ετών, ύστερα από δοκιμασία της υγείας του λόγω του κορωνοϊού. Αφήνει πίσω του την σύζυγό του Βάσω και τα δύο παιδιά τους. Ακολούθησε στην οδό της βασιλείας του Θεού τους αειμνήστους γονείς του Βασίλειο και Ευδοξία, που έφυγαν από την ίδια ασθένεια δύο ημέρες πριν.

Αποχαιρετώντας τον Βασίλειο και την Ευδοξία Στεργιούλη, θύματα Covid-19

Από τον Ιωάννη Καραμήτρο, θεολόγο.

Σήμερα (9.9.2021), που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει τη σύναξη ενός ιερού και αγίου ζεύγους, των αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, την ίδια αυτή μέρα η τοπική μας Εκκλησία και όλοι εμείς προσήλθαμε σε μία άλλη – πένθιμη σύναξη, προκειμένου να αποδώσουμε τον τελευταίο ασπασμό και να προπέμψουμε στις ουράνιες και αιώνιες μονές ένα άλλο ευλαβές, πιστό και αγαπητό ζεύγος τον Βασίλειο και την Ευδοξία Στεργιούλη.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Κατά την σημερινή Συνεδρία, η Δ.Ι.Σ., ανάμεσα στα άλλα, όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμέων ως Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας με τριετή θητεία, ήτοι από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 έως και 31ης Αυγούστου 2023.

Η Εκκλησία της Ελλάδος θα τιμήσει δεόντως την 30ετία Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία, η Δ.Ι.Σ.:

          - Επειδή στις 22 Οκτωβρίου 2021 συμπληρώνονται 30 έτη από την εκλογή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, απεφασίσθη η Εκκλησία της Ελλάδος να πραγματοποιήσει τιμητικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προσκληθεί να παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.


Το βαρέλι με τις ελιές, που απέτρεψε την Απαγωγή

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Πάνω σε ένα ψηλό, καλοστεκούμενο σπίτι στον Πισινόντα, είχε γεννηθεί, μετά από τα δύο σερνικά, το τρίτο παιδί, κοριτσάκι αυτή τη φορά, του Κωνσταντή και της Μαγδαληνής, γύρω στα 1870. 

Στη ρίζα του Βουνού το σπίτι, σε ύψωμα με θέα τη χώρα, το Σκοπό και το Λαγανά! Είχε 4 μεγάλες κάμερες, ένα θεόρατο πόρτεγο, (σαλόνι) μια πολύ μεγάλη κουζίνα, λιτρουβείο με χαγιάτια, 2 πηγάδια, καμπινέ, έξω, όχι πολύ συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια! Καλονοικοκυραίοι με τα όλα τους δηλαδή!

Ξημέρωνε Σάββατο, και η Μαγδαληνή δεν είχε κλείσει μάτι όλη νύχτα! Την Κυριακή, ήταν τα βαφτίσια της μοναχοκόρης της κι ο άνδρας της επέμενε να τη βαφτίσουν Νιόνια. Η επιμονή του οφειλόταν, στο «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», αφού λέγανε Νιόνια όχι μόνο τη Μάνα του αλλά και την πεθερά του!

Ευχαριστιακό Συνέδριο στην Ουγγαρία. Ομιλία Μητροπολίτου Αυστρίας Αρσενίου

Στὸ Esztergom τῆς Οὐγγαρίας, τὴν 3η καὶ 4η Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε Συνέδριο μὲ θέμα τὴν Θεία Εὐχαριστία, ὡς προσυνεδριακὴ ἐκδήλωση τοῦ 51ου Διεθνοῦς Εὐχαριστιακοῦ Συμποσίου ποὺ διοργανώνεται στὴ Βουδαπέστη(5 -12 Σεπτεμβρίου 2021). Ἡ Α.Σ. ὁ Μητροπολίτης Αὐστρίας καὶ Ἐξαρχος  Οὑγγαρίας κ. Ἀρσένιος μαζὶ μὲ ἄλλους διακεκριμένους θεολόγους καὶ διεθνοῦς κύρους καθηγητές, διαπραγματεύθηκαν τὴν οὐσία τοῦ Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας ὡς κεντρικοῦ σημείου τῆς χριστιανικῆς πίστεως καθὼς καὶ τὶς διάφορες πτυχὲς τῆς εὐχαριστιακῆς λατρείας στὶς χριστιανικὲς κοινότητες.