e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Αρχιερατικός Εσπερινός στη Μονή Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω εν όψει των αυριανών "Μπασιμάτων"


Εσπέρας Σαββάτου, 18ης Δεκεμβρίου 2021, στην πανηγυρίζουσα Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, έγινε Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός εν όψει της αυριανής Κυριακής προ των Χριστουγέννων και της αποδόσεως της εορτής του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου, του θαυματουργού, γνωστής ως "Μπασίματα του Αγίου". Χοροστάτησε ο παρεπιδημών ζακύνθιος Μητροπολίτης Ζάμπιας, Σεβ. κ. Ιωάννης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην τελετή εγκατάστασης του Επισκόπου Massimiliano Palinuro

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και τον Πανοσιολ. Μεγάλο Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, παρέστη,  το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, το απόγευμα, στην επίσημη τελετή εγκατάστασης του Θεοφιλ. κ. Massimiliano Palinuro, ως νέου Επισκόπου της εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικής κοινότητος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Σισλή.

Ο Παναγιώτατος, σε σύντομη ομιλία του, στην ιταλική γλώσσα, ευχήθηκε καλλίκαρπη διακονία προς τον νέο Επίσκοπο, τον οποίο γνωρίζει από τα χρόνια της διακονίας του στις ΡΚαθολικές Κοινότητες της Σμύρνης και της Τραπεζούντας.

Φωτο: Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης Ιβάνο-Φρανκίβσκ Ουκρανίας

Το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τον Μ. Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, δέχθηκε σε ακρόαση τον Εντιμ. κ. Ρουσλάν Μαρτσίνκιβ, Δήμαρχο της πόλεως Ιβάνο-Φρανκίβσκ, της Ουκρανίας, με την οικογένειά του, τον εφημέριο του Ι.Ναού του Αγίου Πνεύματος, π. Βασίλειο, και στελέχη του Δήμου του. 

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας στο Φανάρι

H A. Εξοχότης ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρος Ποροσένκο, ευρισκόμενος στην Πόλη στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, επισκέφθηκε το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, το μεσημέρι, την Έδρα της Μητρός Εκκλησίας, για να υποβάλει τις ευχές του για τα Χριστούγεννα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος παρακάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα και έτσι οι συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν την συζήτησή τους για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Υπομονή και γενναιότητα μας διδάσκει ο τόπος αυτός ο ευλογημένος και ιερός στον οποίο έχουμε το προνόμιο να ζούμε"

Ο Επίσκοπος και κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης δίδει μαρτυρία ζωής και θανάτου, επεσήμανε η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, την 18η Δεκεμβρίου 2021, στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου, όπου βρίσκεται και το αρχαίο Αγίασμα αφιερωμένο στον Άγιο Μάρτυρα Σεβαστιανό, τη μνήμη του οποίου τιμά αυτή την ημέρα η Εκκλησία μας.  

Με αφορμή και την 48η επέτειο, την ίδια ημέρα,  από την εκλογή του σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας), ο Πατριάρχης είπε:

2η ημέρα εορτής Αγίου Διονυσίου, με Αρχιερατική Λειτουργία, στη Μονή Του εν Ζακύνθω


Ζάκυνθος - Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Πρωί Σαββάτου, 18ης Δεκεμβρίου 2021, δεύτερης ημέρας του 3ημέρου εορτασμού της μνήμης του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού. Στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία που τελέστηκε, προέστη ο παρεπιδημών στη γενέτειρά του, Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης.

"Μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαριὰμ τὴν γυναῖκά σου"

«Ἄγγελος Κυρίου κατ᾿ ὄναρ ἐφάνη αὐτῷ λέγων· ᾿Ιωσὴφ υἱὸς Δαυΐδ, μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαριὰμ τὴν γυναῖκά σου· τὸ γὰρ ἐν αὐτῇ γεννηθὲν ἐκ Πνεύματός ἐστιν ῾Αγίου· τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Ιησοῦν· αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν» (Ματθ. 1, 20-21)

Ενώ λοιπόν σκεφτόταν αυτά, ιδού, άγγελος Κυρίου φάνηκε σ’ αυτόν στο όνειρό του, λέγοντας: «Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαρία τη γυναίκα σου. Γιατί αυτό που μέσα της γεννήθηκε είναι από Πνεύμα Άγιο. Και θα γεννήσει γιο, και θα καλέσεις το όνομά του Ιησού, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους».  

Ειρηνεύετε!

- Γέροντα, τι είναι η ειρήνη;

Ειρήνη είναι η παρουσία του Θεού στην ζωή του ανθρώπου. Είναι η κατάσταση που επικρατεί όταν ο άνθρωπος εμπιστεύεται τον Θεό, προσεύχεται σε Αυτόν, Τον επικαλείται. Τότε ο Θεός έρχεται στην ζωή του ανθρώπου.

- Πώς ειρηνεύουμε;

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας εμβολιάστηκε κατά Covid-19, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στη γενέτειρά του, για τον χειμερινό εορτασμό του Αγίου Διονυσίου, καθώς μάλιστα παρήλθε ο κατάλληλος καιρός μετά τη νόσησή του από Κορονοϊό, έλαβε σήμερα, 18.12.2021, το εμβόλιο κατά Covid-19

Θέλησε μάλιστα να δημοσιοποιήσει την πράξη αυτή, με στόχο την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων για την ανάγκη θωράκισης έναντι του παγκόσμιου κινδύνου. 

Επισημαίνει μάλιστα ότι στην Αφρική, εάν υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση στους εντόπιους σε Εμβόλια για τις πολλές και διάφορες νόσους, δεν θα είχαμε εκατόμβες νεκρών, για τους οποίους ουδόλως γνοιάζεται ο δυτικός κόσμος και ο υποτιθέμενος ανθρωπιστικός πολιτισμός.


Πατριαρχική Χοροστασία για τον Άγ. Σεβαστιανό στον Ναό Αγ. Δημητρίου Σαρμασικίου ΚΠόλεως [live]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Σάββατο 18η Δεκεμβρίου 2021, χοροστατεί στην Ευχαριστιακή Σύναξη, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Σαρμασικίου (Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου) για την ιερά μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Σεβαστιανού, καθώς τιμάται επ' ονόματί του Μάρτυρος το εν τω Ναώ Αγίασμα. Ομιλητής είναι ο Μέγας Ιεροκήρυξ Πανάρετος Ψαραύτης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας ανασκευάζει τα άρθρα της «Gothenburg Post» | Holy Metropolis of Sweden Responds to GP Articles

 


Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας απαντά σε κάθε βασικό ζήτημα και ψευδή κατηγορία στα άρθρα του Gothenburg Post (GP), αποκαλύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα. Αν μελετήσει κάνεις τις απαντήσεις και τα συνημμένα δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί ότι όλες οι κατηγορίες στα άρθρα είναι είτε αναληθή είτε εντελώς παραποιημένα.
Η παρούσα δήλωση, η οποία αντικρούει ψευδείς ισχυρισμούς και εκθέτει την αλήθεια, στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, δημοσιεύεται δε με κύριο σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ι. Μητροπόλεως και της αξιοπρέπειας των 40.000 μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία και της ελληνικής κοινότητος ευρύτερα.
Όλες οι προσωπικές πληροφορίες/δεδομένα έχουν διαγραφεί από τα συνημμένα έγγραφα.