e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κιέβου Επιφάνιος τίμησε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου [video-photos]

Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ναό προς τιμήν του Αγίου Νικολάου (Mykola Prytiska), που βρίσκεται στην περιοχή Podilsky της πρωτεύουσας.

Διάτρητα τα σύνορα του Αγ. Όρος για χάρη των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου

Ένοπλη έφιππη περιπολία καταληψιών κεντρικού κτηρίου Μονής Εσφιγμένου

Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο. Υπό απειλή σε επικοινωνιακό επίπεδο, ακόμη και η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής. Τα σύνορα και η τάξη εντός Αγίου Όρους προστατεύονται από τις αρχές της ελληνικής πολιτείας δηλαδή την αστυνομία, το λιμενικό, την πυροσβεστική και τις τελωνειακές αρχές. Η είσοδος και η έξοδος από το Άγιο Όρος γίνεται αποκλειστικά δια θαλάσσης. Για να μπει κάποιος στο Άγιο Όρος θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια, το λεγόμενο "διαμονητήριο". Για να εξέλθει κάποιος από αυτό, θα πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο, όπου ελέγχονται οι αποσκευές του για τυχόν κλοπές. ΕΚΤΟΣ αν είναι καταληψίας του κεντρικού κτηρίου Μονής Εσφιγμένου ή φίλος τους. Αυτοί θεωρούν τους υπόλοιπους "κορόιδα"!

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στον Καθεδρικό του Λονδίνου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη Μουσική Εκδήλωση στον Καθεδρικό Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, την Κυριακή το μεσημέρι, 18 Δεκεμβρίου 2022, με χορηγία του Ιδρύματος Χρήστος Λάζαρης.

"Μπασίματα" Αγίου Διονυσίου, 19.12.2022. Η λιτή του σεπτού Σκηνώματος μέσα στον Ναό [photos]

Κατά το ισχύον και απαράβατο λειτουργικό έθος της Ζακύνθου, μετά την Θεία Λειτουργία της 19ης Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11 ακριβώς, λιτανεύεται το σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, τρις εντός του Ναού, τελείται ικετήρια δέηση ενώπιόν Του και εναποτίθεται πλέον στην Λάρνακα της μόνιμης φύλαξής Του. 
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Καμπιώτης]

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου, 19.12.2022 [photos]

Πρωί 19ης Δεκεμβρίου 2022, 400 ακριβώς χρόνια μετά την κοίμηση του εν αγίοις Πατρός Διονυσίου, αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού, στη Μονή Του εν Ζακύνθω. 
        Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη για την απόδοση της πάνδημης εορτής της μνήμης του Πολιούχου, συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. Απ' άμβωνος ομίλησε εμπνευσμένα ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπιώτης]

Βαρθολομαίος: “Ο Επίσκοπος, και μειζόνως ο Πατριάρχης, δίδει μαρτυρίαν ζωής και θανάτου. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να είναι έτοιμος για όλα”

Την διαβεβαίωση προς το ανά την Οικουμένη ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας πως ό,τι υποσχέθηκε κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία του, τα Χριστούγεννα του 1973, εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο και σήμερα, και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τελευταίας του αναπνοής, έδωσε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία συμπλήρωσε 49 χρόνια από την εκλογή του σε Επίσκοπο (Μητροπολίτη Φιλαδελφείας).

Βαρθολομαίος από τον Άγ. Δημήτριο Σαρμασικίου για τα 49χρονα αρχιερατείας του: "Όλα χάριν του λαού του Θεού"


Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Δημητρίου Σαρμασικίου 

(18 Δεκεμβρίου 2022)

Θεοφιλέστατε Ἐπίσκοπε Ἁλικαρνασσοῦ κύριε Ἀδριανέ, Ἐπόπτα τῆς Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου,

Εὐλαβέστατοι κληρικοί,

Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες, 

Ἐλλογιμώτατοι ἐκπαιδευτικοί,

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ἴσως ἀρκετοί ἀπό ἐσᾶς νά διερωτῶνται γιατί ὁ Πατριάρχης σας δέν χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή πρό τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, στό Φανάρι, στόν Πατριαρχικό Ναό, ὅπως προβλέπει ἡ τάξις, ἀλλά ἦλθε ἐδῶ στόν Ἅγιο Δημήτριο Σαρμασικίου, δύο σχεδόν μῆνες ἀφ᾽ ὅτου ἑορτάσαμε τήν μνήμη αὐτοῦ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προέστη Αγρυπνίας για τον Άγ. Νικόλαο στη Μονή Σταυρονικήτα Αγ. Όρους

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους πανηγύρισε (με το ιουλιανό ημερολόγιο) επί τη μνήμη του προστάτου της, Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού.

Οι Πόντιοι "τα έψαλαν" στον Μητροπολίτη Σουηδίας | Metropolitan Cleopas Welcomes Pontian Carolers to Stockholm Cathedral

Tην Κυριακή προ της του Χριστού Γεννήσεως, 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Ο Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος στον Σύλλογο Ουκρανών της Τασμανίας

Τον Σύλλογο Ουκρανών της Τασμανίας, στην πρωτεύουσα της νησιωτικής Πολιτείας, το Χόμπαρτ, επισκέφθηκε ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας και Τασμανίας.

Χόμπαρτ Τασμανίας: Κυριακή προ Χριστουγέννων 2022 στον Ναό Αγ. Τριάδος

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, και τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως.

Ζάκυνθος live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου


Πρωί 19ης Δεκεμβρίου 2022, 400 ακριβώς χρόνια μετά την κοίμηση του εν αγίοις Πατρός Διονυσίου, αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού, στη Μονή Του εν Ζακύνθω. 
        Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη για την απόδοση της πάνδημης εορτής της μνήμης του Πολιούχου, συλλειτουργούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: