e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Για τη "Νυκτερινή Σχολή Βανάτου" του 1938

Από τον φίλο και συνεργάτη του πολυπεριοδικού μας ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗ, συγγραφέα - ερευνητή - διευθυντή του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη, λάβαμε σήμερα ένα δημοσίευμα παλαιάς ζακυνθινής εφημερίδας, με το ακόλουθο σημείωμά του:

"Σκαλίζοντας τα χαρτιά μου βρήκα αυτό το δημοσίευμα από την εφ. Ζακυνθινή Φωνή, 28.4.1938, έχει νομίζω το ενδιαφέρον του.
Πολλούς χαιρετισμούς
Διονύσης"

Όντως το δημοσίευμα μάς παρέχει σημαντικές πληροφορίες από την Ιστορία της περιοχής μας και που αφορούν στην Εκπαίδευση των Μπανατιωτών του 1938. Κάποιος, που υπογράφει "Σ. Καποδίστριας" ανακοινώνει τα περί την "Νυκτερινή Σχολή Βανάτου", η οποία λειτούργησε τότε, κάθε βράδυ 8 με 10,  από τον δημοδιδάσκαλο Σπυρίδωνα Κωστή, στοχεύοντας στην επιμόρφωση των ενήλικων εντοπίων, οι οποίοι δεν είχαν κατορθώσει να μάθουν γράμματα στην παιδική ηλικία τους. Κατά τον αρθρογράφο, ενεγράφησαν περί τους σαράντα (40) μαθητές, σημειώνοντας μάλιστα ενθαρρυντική πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βοηθός του, στο Τμήμα των Θηλέων, η τότε νεαρή δημοδιδασκάλισσα Αναστασία Κοντορράση!

Ας αναγνώσουμε όμως αυτό καθεαυτό το δημοσίευμα της Ζακυνθινής Φωνής, ευχαριστώντας τον χορηγό των πληροφοριών!



Δεν υπάρχουν σχόλια: