e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Χαιρετισμός του Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Μιχαήλ Καμπάνη στην βραδιά του Β7 «Αληθώς» για τον Ούγκο Φώσκολο


Αγαπητοί φίλοι,
Ως  εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ιταλία, είμαι εξαιρετικά ευτυχής για την απόφαση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» να αφιερώσει την δράση της 24ης Φεβρουαρίου 2013 στον ποιητή Ούγκο Φώσκολο, μια εξέχουσα προσωπικότητα, που συνδέει στο πρόσωπο και στο έργο του τις δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία.
Δεν αναφέρομαι μόνο στη Διαμαντίνα Σπαθή, τη Ζακυνθινή μητέρα του Φώσκολου, ούτε στη γνώση του της Νέας Ελληνικής.  Αναφέρομαι  στο έργο του ως ποιητή και στη δράση του ως πολίτη. Ο Φώσκολο θεωρείται και είναι εθνικός ποιητής της Ιταλίας και για το σπουδαίο έργο του και για την αφοσίωσή του στην ιδέα της ιταλικής εθνεγερσίας.
Ως μη ειδικός, περιορίζομαι να πω ότι τον νοιώθω συμπατριώτη μου, αφού προασπίστηκε με το έργο και τα ζωή του τα ιδανικά της πατρίδας, της Ιταλίας αλλά και της Ζακύνθου και της σκλαβωμένης Ελλάδας κατ' επέκταση, μέσα από τους αγώνες του για ελευθερία, ισότητα, ομορφιά και αρμονία. Για τον Φώσκολο η Ελλάδα ήταν ένας μύθος, il mito dell’ Ellade, και ταυτόχρονα μια έμπνευση. 
Είναι γνωστό,  πόσο το ποιητικό του έργο,  επηρεασμένο το ίδιο από τα ιδανικά της κλασσικής αρχαιότητας, που τόσο απόλυτα εξέφρασε στο έργο του Ultime Lettere di Jacopo Ortis,  έδωσε τα φώτα του  στον νεοελληνικό κλασικισμό και ρομαντισμό και ιδίως στους Σολωμό, Κάλβο και Βαλαωρίτη.
Επιτρέψτε μου, αφού ευχαριστήσω τον πατέρα Καποδίστρια για την ευγενική του πρόσκληση να σας απευθυνθώ και τον συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της εκδήλωσης, να κλείσω αυτόν τον μικρό χαιρετισμό, προτρέποντας όλους μας να εμπνευστούμε, όσο αυτό είναι δυνατό, στην καθημερινότητά μας από την  εξαιρετικά προικισμένη πνευματική προσωπικότητα του Ζακυνθινοϊταλού ποιητή.
            Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας
Μιχαήλ Καμπάνης
Πρέσβης

Δεν υπάρχουν σχόλια: