e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Βαγιά παντού στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου
Ο Ναός της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, είναι πανέτοιμος για την αυριανή θεία Λειτουργία της εορτής των Βαΐων! Οι διακοσμήσεις έτοιμες συνάδουν με την παράδοση! Γι' αυτές μερίμνησαν και εργάστηκαν επί μια εβδομάδα, εθελοντικά και με ιδιαίτερο κέφι, οι Οικογένειες Παύλου και Βαλάντη Δρογγίτη, η Φωφώ Δρογγίτη, η Έλλη Αβούρη, για δε την τοποθέτησή τους ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης και ο Νεωκόρος Ιωάννης Κοντονής! Σημειωτέον ότι η Φωφώ Δρογγίτη εποίησε και τα δαχτυλίδια της εορτής, τα οποία στη Ζάκυνθο ονομάζουμε "κορνιόλες". 

Από την θέση αυτήν ευχόμαστε σε όλους υγεία και κάθε είδους χαρά στη ζωή και στα έργα τους! και του χρόνου να τηρήσουν τις οικείες παραδόσεις!

Ο περίοπτος Ναός του Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω "πνιγμένος" στα βαγιά ενόψει Βαγιώνε

Εσπέρας παραμονής Βαγιώνε 2016 
Φωτορεπορτάζ: Διάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός 


Κοντά στον Ιησού με την καρδιά μας και όχι μόνο με τα λόγια

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Βαΐων
24ης Απριλίου 2016
(Ιωάν. ιβ΄1–18)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ενθουσιώδης και ένθερμη ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Ιησού οι Ιεροσολυμίτες, όταν τον είδαν να εισέρχεται στην πόλη τους καθισμένο πάνω σε ταπεινό ονάριο, αντί να παρουσιαστεί όπως θα μπορούσε και όπως θα Tου ταίριαζε, περιβεβλημένος με δόξα και μεγαλείο. Αιώνες πριν οι παλαιοδιαθητικοί προφήτες έγραψαν γι’ αυτό το σημαντικό γεγονός, που σηματοδοτεί την έναρξη του θείου πάθους.

Οι κάτοικοι όμως της πόλεως δεν το είχαν συνειδητοποιήσει αυτό. Ενθουσιώδεις έστρωσαν τον δρόμο με πολύτιμα χαλιά και με κλαδιά δέντρων κραυγάζοντας: «Δοξασμένος ας είναι ο απεσταλμένος του Θεού». Όμως ο Κύριος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτές τις εγκάρδιες υποδοχές. Ήξερε καλά ότι ο λαός, που τώρα τον ζητωκραυγάζει, σε λίγο θα τον βρίζει και θα τον κατηγορεί μπροστά στους άδικους δικαστές Του. Θα φωνάζει «Άρον, άρον, σταύρωσον Αυτόν». Η τιμή προς το σεπτό πρόσωπο του Κυρίου θα περιοριζόταν μόνο στα χείλη των ανθρώπων. Δεν θα άγγιζε τις κλειστές, σκοτεινές και πωρωμένες καρδιές τους. Απέκρουσαν την σωτηρία και την ουράνια βασιλεία. Και το έκαναν ηθελημένα, κάνοντας κακή χρήση της ανθρώπινης ελευθερίας, η οποία είναι μέγιστο δώρο του Θεού.

Ο βδελυρός Ιούδας προετοίμαζε ήδη την προδοσία και μισούσε με πάθος τον Ιησού, τον διδάσκαλό του, αλλά και τους άλλους μαθητές. Τον φίλησε, για να τον προδώσει στους διώκτες Του, μη συγκινούμενος και μην υπολογίζοντας τα χρόνια που έζησε κοντά στον Ιησού και την καλοσύνη και γλυκύτητα που εισέπραξε απ’ Αυτόν. Ο Κύριος όμως κράτησε την υπομονή και την καλοσύνη Του και μπροστά στους κακεντρεχείς δικαστές Του, οι οποίοι περίμεναν ευκαιρία για να τον συκοφαντήσουν. Τους αποστόμωνε με πραότητα και αγάπη και τους έκανε να λυσσούν εναντίον Του. Το ίδιο επέδειξε και όταν τον εξευτέλιζαν και τον έδερναν, Τον οδήγησαν στον Πιλάτο και κατόπιν στον τόπο του μαρτυρίου Του. Υπήρξε έως τέλους «πραΰς και σώζων», όπως είπαν οι παλαιοδιαθητικοί προφήτες αιώνες πριν.

Ας φροντίσουμε όλοι μας να είμαστε κοντά στον Ιησού με την καρδιά μας και όχι μόνο με τα λόγια κι ας μιμηθούμε την απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη των δυο αδελφών του αναστηθέντος Λαζάρου, οι οποίοι περιποιήθηκαν τον Ιησού. Και μάλιστα της Μαρίας, η οποία ένιψε τα πόδια Του με πολύτιμο μύρο σφουγγίζοντας τα με τις τρίχες της κεφαλής της, δίνοντας παράδειγμα πίστεως και ευγνωμοσύνης σε όλες τις γενεές των ανθρώπων. Έτσι θα οδηγηθούμε στην σωτηρία, απολαμβάνοντας τις θείες δωρεές αιώνια. Γένοιτο!