e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός για τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (11.12.2018)
Τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου 2018 Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την Μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την παρουσία πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, παίρνοντας αφορμή και από την φράση από το απολυτίκιο του Αγίου:  “και θαυματουργώ λόγω μόνω, ποταμούς ανεχαίτισας”,  σημείωσε ότι υπάρχει ο  ανθρώπινος λόγος, που τον χρησιμοποιούμε προκειμένου να επικοινωνήσουμε, να εκφράσουμε αυτά που σκεφτόμαστε, ή ενίοτε για να πείσουμε τους άλλους και από την άλλη μεριά υπάρχει ο Λόγος, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Ιησούς Χριστός,  που ενηνθρώπησε και μας έσωσε από την φθορά και τον θάνατο.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας απαρίθμησε τρία είδη πνευματικών λόγων, ήτοι τον καρδιακό, τον αγιαστικό και τον θαυματουργικό. Ο Άγιος Σπυρίδων διέθετε και τους τρεις ανωτέρω λόγους. Κατά πρώτον, όσον αφορά τον καρδιακό λόγο, εκείνον χρησιμοποίησε προκειμένου να αποστομώσει τον αιρεσιάρχη Άρειο και να ορθοτομήσει την Ορθόδοξη αλήθεια, κατά την εν Νικαία Ά Οικουμενική Σύνοδο. Κατά δεύτερον,  ο Άγιος Σπυρίδων ευαρέστησε τον Κύριο με την  ενάρετη ζωή του και ο Χριστός τον αντιδόξασε, διατηρώντας Χάριτι Θεού άφθαρτο το Ιερό του λείψανο, αποτελώντας ανά τους αιώνες ζωντανό παράδειγμα της ζωής της αιωνιότητος, της κατάργησης της φθοράς και της πρόγευσης της Αναστάσεως. Και κατά τρίτον, ο Άγιος θαυματούργησε τόσο εν ζωή, όσο και μετά την κοίμησή του, καταγγέλοντας τον Ιησού Χριστό στους ανθρώπους.

Αναφερόμενος στην σημερινή εποχή ο Σεβασμιώτατος σημείωσε μετά λύπης, ότι οι κρατούντες, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούν τον λόγο τους για να εμπαίξουν την Αγία μας Εκκλησία, αλλά και να παραπλανήσουν τους ανθρώπους με παντός είδους ψεύδη.  Μια πολύ πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση όμως, δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι ιδίως οι νέοι Έλληνες ηλικίας έως 34 ετών δηλώνουν με παρρησία την πίστη τους στον Χριστό και ταυτίζουν απόλυτα την θρησκεία με την Ελλάδα. Από όλες τις χώρες που διεξήχθη η έρευνα αυτή, η χώρα μας κατέλαβε την τρίτη θέση. Στις πρώτες θέσεις είναι η Αρμενία και η Γεωργία. Ο λαός μας στέλνει συνεχώς μηνύματα σε αυτούς τους “κυρίους”, που έχουν βαλθεί να αποχρωματίσουν θρησκευτικά και εθνικά την πατρίδα μας, κάνοντάς την ένα ουδετερόθρησκο κράτος. Απεναντίας οι Έλληνες και συμμετέχουν στις Εκκλησιαστικές συνάξεις και τον προσήκοντα σεβασμό αποτίουν στην σημαία και στα ιερά σύμβολα του Γένους μας. Μάταια λοιπόν προσπαθεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων να μας αποξενώσει από τον Αρχηγό της Πίστεώς μας, διότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν το επιθυμεί και δεν θα το επιτρέψει σε κανέναν. Όπως λέγουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ο άνθρωπος που αποξενώνεται από τον Θεό γίνεται ή κτηνώδης ή δαιμονιώδης.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς ο Άγιος Σπυρίδων δια πρεσβειών του, να τους σκεπάζει και να τους ευλογεί.

Τέλος να σημειωθεί ότι στον Εσπερινό έψαλε η Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας “ο Άγιος Αρσένιος”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: