e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Θησαυρίζοντας τον Χριστό στην καρδιά μας


ΟΜΙΛΙΑ 
ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Τυρινής
1 Μαρτίου 2020


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Το νοσηρό συναίσθημα της φιλαυτίας σκοτίζει το ανθρώπινο μυαλό και αναγκάζει τον άνθρωπο να μην ξεχωρίζει το πνευματικό και ουσιαστικό συμφέρον του. Ο εγωισμός αχρηστεύει τα καλά έργα μας και μάς κάνει να παραμερίζουμε τον Θεό, ενώ στην καρδιά μας βασιλεύει μνησικακία για οποιονδήποτε πραγματικά ή φανταστικά μάς έχει βλάψει. Αγνοώντας το παράδειγμα του Θεανθρώπου Σωτήρα μας, βρισκόμαστε καθημερινά βυθισμένοι στην αρχέγονη λάσπη της αμαρτίας, της μνησικακίας και της εκδικητικότητας. Δεν αναλογιζόμαστε ότι κι εμείς με τη σειρά μας διαπράττουμε μικρά ή μεγάλα σφάλματα, έναντι άλλων συνανθρώπων μας. Ενώ, όμως, για τα δικά μας σφάλματα ζητάμε την θεία επιείκεια, δεν πράττουμε το ίδιο προς τους αδελφούς μας. Η νοσηρή αυτή ιδιοτέλεια κρατάει τον άνθρωπο κολλημένο στην παχυλή ύλη, στα επίγεια και στα φθαρτά. Αυτό έχει ως μοιραία συνέπεια της απώλεια της αθάνατης ψυχής του.

Ευχετήριο Μήνυμα του Κιέβου Επιφανίου προς Βαρθολομαίον για τα 80χρονά του


Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ελληνική απόδοση του Ευχετηρίου Μηνύματος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ επί τη 80ή επετείω των γενεθλίων του, το οποίο αναγνώσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, κατά τον Εσπερινό του Σαββάτου 29ης Φεβρουαρίου 2020, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρο, επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο της Τυρινής, 29.9.2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες Αργεντινής, η ενθρόνιση του από Πατάρων νέου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, με τη συμμετοχή άλλων Αρχιερέων και πιστού λαού, αλλά και παραγόντων της τοπικής εκεί κοινωνίας. Τον Οικουμενικό πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ παράστησαν εξ Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. 

Ευχές του «Πνευματικού Μετώπου Ουκρανίας» στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80χρονά του


Συγχαρητήρια για τα γενέθλια του Πρώτου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης.

Συγχαρητήρια στον σοφό και έμπειρο άνδρα, ο οποίος δεν φοβήθηκε να αμφισβητήσει τα αιώνια ψέματα της Μοσχοβίας και τις προσβολές της στους λαούς, στην κοινή λογική και στο Κανονικό Δίκαιο.

Συγχαρητήρια στο Πρόσωπο που ηγείται της Μητέρας Εκκλησίας, η οποία ως πραγματική Μητέρα υπερασπίστηκε την προστασία των πιστών της παιδιών στην Ουκρανία και τους σκέπασε με το ωμοφόριο της γνήσιας αγάπης και της κανονικής αυθεντικότητας.

Συγχαρητήρια σε ένα άνθρωπο που, σαν αληθινός ιππότης, αγωνίζεται για την αλήθεια και δίνει το παράδειγμα στους αδελφούς του - Προκαθημένους των Τοπικών Εκκλησιών.

Συγχαρητήρια σε ένα άνθρωπο, που έχει γίνει ένα πρότυπο καλοσύνης, σοφίας και δύναμης για τους Ουκρανούς, όπως στα παιδιά που παίρνουν παράδειγμα από τους πατέρες και τους παππούδες τους.

Χαρούμενα Γενέθλια!

Έτη πολλά και ευλογημένα!

Ευχές Μητροπολίτου Ρούσσε (Πατριαρχείου Βουλγαρίας) στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80χρονά του


Προς τον Παναγιώτατον
Οικουμενικόν Πατριάρχην
και Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης
κ. κ. Βαρθολομαίον.
Εις Κωνσταντινούπολιν.
Ρούσσε, 29/02/2020.

Παναγιώτατε,

Επιτρέψτε μου ολόψυχα να Σας συγχαρώ επί τη 80ή επετείω της γεννήσεώς Σας - μια επέτειο και ένα γεγονός χαράς για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία! 

Πατριαρχικά Εσπέρια Κυριακής της Τυρινής στο Φανάρι τιμώντας τα 80χρονα Βαρθολομαίου [live]


ΤΩΡΑ, Σάββατον, 29ην Φεβρουαρίου 2020, ὥρα 4:00 μ.μ., ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ κατά τόν Ἑσπερινόν διά νά εὐχαριστήσῃ καί δοξολογήσῃ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ τόν δωρεοδότην Θεόν ἐπί τῇ ἀγομένῃ τήν ἡμέραν ταύτην 80ῇ ἐπετείῳ τῶν γενεθλίων Αὐτοῦ, ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΕΣ διά τήν ἄνωθεν ἱκάνωσίν Του εἰς τήν περαιτέρω συνέχισιν τῆς πρωθιεραρχικῆς διακονίας Του πρός τήν Ἐκκλησίαν καί τό Γένος! ΑΞΙΟΣ!!!
Ποιητική ενατένιση του Οικουμενικού Πατριάρχου με αφορμή τα 80χρονά του


Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΙΜΒΡΟΥ 

[Βαρθολομαίω]

Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εισόδια


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

«Φαιδρῶς εἰσδεξώμεθα, τῆς Νηστείας τὴν εἴσοδον πιστοί...» 

Ἡ μεγάλη καμπάνα, ποὺ ἠχεῖ μέσα στὸ δειλινὸ τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς καὶ κομίζει τὸ πρῶτο μήνυμα τῶν εἰσοδίων τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς, ἀφήνει στὴν ψυχὴ ψιχάλες συγκινήσεως καὶ συνάμα ρῖγος θείας παρουσίας. Ναί, ἔφθασε ἐπιτέλους ὁ εὐπρόσδεκτος καιρός τῆς ἱερῆς ἐγκρατείας καὶ τῆς ἀποταγῆς κάθε κοσμικοῦ φρονήματος, ποὺ θὰ ἀνασχέσει τὴ δυνατότητα τοῦ μὴ «ὁρᾶν τὰ πταίσματά» μας. Γιατὶ δὲν εἶναι δυνατὸ νὰ ἐγκρατευόμαστε καὶ νὰ λησμονοῦμε παράλληλα νὰ ψάχνουμε τὸν ἑαυτό μας, ὥστε νὰ ἐκζητήσουμε καὶ «λήθην τῆς κακίας... βοῶντες [τὸ] ἡμάρτομέν σοι..».

Καιρός περισυλλογής και μετάνοιας


Επίκαιρες σκέψεις του π. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΕΣΗ

Με  τη χάρη του Πανάγαθου Θεού φτάσαμε και φέτος στην είσοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγάπη του Θεού μας χαρίζει για μια ακόμα φορά την ευκαιρία για μετάνοιας, καθάρσεως και αγιασμού.

Η παρακοή οδήγησε τον άνθρωπο έξω από το Παράδεισο, σκοπός λοιπόν αυτού του αγώνα είναι να τον ξαναβρούμε και να γίνουμε οικιστές του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη νηστεία, με τη προσευχή, τη μετάνοια,την εξομολόγηση και την ταπείνωση.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς λέγει: το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν διαβολικό... Δηλαδή, το να πέφτει ο άνθρωπος στην αμαρτία είναι στη φύση του, το να παραμένει όμως είναι διαβολικό (η εγωιστική αμαρτία). Ο ιερός υμνωδός γράφει ότι το στάδιο των αρετών έχει ανοίξει. Όσοι θέλετε να αθληθείτε ας μπείτε, αναλαμβάνοντας το καλό αγώνα της νηστείας. Γιατί όσοι αθλούνται σύμφωνα με τους κανόνες, δίκαια στεφανώνονται. 

Εύχομαι να είναι άξιος ο αγώνας μας και, με καθαρή την καρδιά μας, να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη Του και να εορτάσουμε την έν­δο­ξη  Ανά­στα­ση Του. 

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή! Καλό στάδιο!

«Μόνον η ποίηση ... λέξεων σωθικών εξάσκηση». Πρώτη ανάγνωση της ποιητικής συλλογής του π. Παν. Καποδίστρια «Λευκότερος καίγεσαι»

(ἐκδ. Ἀληθῶς, Ζάκυνθος 2019, σ. 134)


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Πρωτίστως ὀφείλω νὰ ὁμολογήσω, ὅτι μοῦ δόθηκε ἡ μεγάλη τιμὴ μὲ τὴν ἀποστολὴ τῆς τόσο φιλοκάλου καὶ προσεγμένης τυπογραφικὰ νέας ποιητικῆς συλλογῆς τοῦ καλοῦ φίλου καὶ συλλειτουργοῦ, τοῦ π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου στὴ Μητρόπολη τῆς εὐωδιαστῆς καὶ καλλιμόρφου Ζακύνθου. Τοῦ π. Παναγιώτη, τοῦ καὶ ἐπιμόνου προσμοναρίου - ἐφημερίου στὸ χωριό του, τὸ Βανᾶτο, τὸ γνωστὸ γιὰ τὴν πληθώρα τῶν πολιτισμικῶν του δρωμένων.