e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Καρπενήσι: Αγωνιούν οι Ευρυτάνες για τον παπά-Πάνο της Αγίας Τριάδας

Tην αγωνία τους για την έκβαση της υγείας, του εφημέριου του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδας Καρπενησίου π. Παναγιώτη Αθανασιά εκφράζουν με προσευχές, παρακλήσεις και αγρυπνίες στους ναούς τους, οι Ευρυτάνες.

Η περιπέτεια της υγείας του ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου όταν προσβλήθηκε από κορωνοϊό, όπου κατάφερε να τον νικήσει, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Καρπενησίου.

"θέλων ἑλκύσαι ὄντως αὐτήν"


«Παρά τό φρέαρ τοῦ Ἰακώβ, εὑρών ὁ Ἰησοῦς τήν Σαμαρείτιδα, αἰτεῖ ὕδωρ παρ’ αὐτῆς ὁ νέφεσι καλύπτων τήν γῆν. Ὤ τοῦ θαύματος! ὁ τοῖς Χερουβίμ ἐποχούμενος πόρνῃ γυναικί διελέγετο, ὕδωρ αἰτῶν ὁ ἐν ὕδασι τήν γῆν  κρεμάσας, ὕδωρ ζητῶν ὁ πηγάς καί λίμνας ὑδάτων ἐκχέων, θέλων ἑλκύσαι ὄντως αὐτήν, τήν θηρευομένην ὑπό τοῦ πολεμήτορος ἐχθροῦ, καί ποτίσασθαι ὕδωρ ζωῆς, τήν φλεγομένην ἐν ἀτοπήμασι δεινῶς, ὡς μόνος εὔσπλαχνος καί φιλάνθρωπος» (Δοξαστικό των Στιχηρών του Εσπερινού της Κυριακής της Σαμαρείτιδος σε ήχο πλάγιο του δευτέρου)

 «Δίπλα από το πηγάδι του Ιακώβ αφού βρήκε ο Ιησούς την Σαμαρείτιδα, ζητά νερό από αυτήν αυτός που με τα σύννεφα (στα οποία αποθηκεύεται το νερό) καλύπτει την γη. Τι θαυμαστό γεγονός (πόση απορία μας προξενεί το γεγονός)! Αυτός που ταξιδεύει στο άρμα των Χερουβείμ συζητά με μία πόρνη γυναίκα! Ζητά νερό αυτός που έχει κρεμάσει (στερεώσει) την γη πάνω στα νερά. Ζητά νερό εκείνος που μέσα από το δημιουργικό του σχέδιο έχει κάνει να χύνονται από αυτόν πηγές και λίμνες από νερό, θέλοντας να την ελκύσει προς τον ίδιο, εκείνη που την κυνηγούσε ο εχθρός (ο διάβολος) ο οποίος πολεμά τους πάντες, και θέλοντας να την ποτίσει και να την ξεδιψάσει με το νερό που δίνει ζωή, αυτή που καταφλέγεται άσχημα στην αμαρτωλή ζωή, καθώς είναι ο μόνος εύσπλαχνος και φιλάνθρωπος»

Πατριαρχικός Εσπερινός για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2021 στο Φανάρι [live]


Πατριαρχικός Εσπερινός για την αυριανή Κυριακή της Σαμαρείτιδος ψάλλεται ΤΩΡΑ, εσπέρας 29ης Μαΐου 2021, στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
     Σημειωτέον ότι, κατά το φαναριώτικο έθος, αύριο τιμώνται οι Άγιοι Αρχιεπίσκοποι και Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, θα τελεσθεί μάλιστα στον ίδιο Ναό Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία, στην οποία θα ομιλήσει απ' άμβωνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Στον Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου - παρεκκλήσιο της Μονής Αγ. Μιχαήλ Κιέβου | Михайлівський золотоверхий монастир

Ταξίδεψε λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση ότι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της Μονής του Αγίου Αρχαγγέλλου Μιχαήλ Κιέβου, με το χρυσότρουλο Καθολικό, υπάρχει κι ένας άλλος ναός, αυτός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που παρουσιάζουμε σήμερα.

Το οικοδόμημα περικλείει την τραπεζαρία της Μονής, η δε ανατολική απόληξή του γίνεται ο εν λόγω ναός. Το κτίριο αυτό οικοδομήθηκε το 1713 στη θέση ενός παλαιότερου ξύλινου. Το εσωτερικό αναθεωρήθηκε το 1827 και πάλι το 1837, ενώ αποκαταστάθηκε στη σημερινή μορφή του μεταξύ των ετών 1976 και 1981. 

Ο ναός λειτουργεί σήμερα ως παρεκκλήσιο της παρακείμενης (βλ. 2η φωτό) Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

O δημοσιογράφος Alan Jones στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Την επίσκεψη του διακεκριμένου Αυστραλού δημοσιογράφου, κ. Alan Jones, δέχθηκε το πρωί του Σαββάτου, 29 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στο Σίδνεϊ.

Ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τον δημοσιογράφο σε όλους του χώρους της Αρχιεπισκοπής, στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και του παρείχε εκτενή ενημέρωση για τα φιλόδοξα έργα που έχει δρομολογήσει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των κεντρικών εγκαταστάσεων της στο Ρέντφερν.

Ο κ. Jones είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, επιδεικνύοντας θερμό ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές της, ενώ κατά την επίσκεψή του στον Καθεδρικό Ναό, αφού άναψε ένα κερί με σεβασμό, ενημερώθηκε για την ιστορία του από τον Ιερατικώς Προϊστάμενό του, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο στο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο, όπου σε εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον κ. Jones για την επίσκεψή του και του επέδωσε ως ευλογία μία εικόνα του Χριστού.

Επίσημη επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Εξοχ. κυρία Wendy R. Sherman, ο οποία έγινε δεκτή με ιδιαίτερη τιμή.
Στα προπύλαια του Πατριαρχείου την Εξοχ. κ. Υπουργό, η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Εξοχ. κ. David Satterfield και συνεργάτες της, καλωσόρισαν οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος. Ακολούθως, η κυρία Sherman, ο κ. Satterfield και οι συνοδοί τους, επισκέφθηκαν τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.