e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κυκλοφορείται το "Εορτολόγιον 2013" της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου

Βρίσκεται ήδη στο Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορηθεί στην Μητρόπολή μας το "Εορτολόγιον 2013", δηλαδή το εγκόλπιο ημερολόγιο τής τοπικής Εκκλησίας μας. 

Το νέο Εορτολόγιο είναι αφιερωμένο στον Ζακύνθιο Εθνεγέρτη και Δάσκαλο του Σολωμού (και όχι μόνον) Αναγνώστη Αντώνιο Μαρτελάο (1754-1818). Για την ζωή και το έργο του προτάσσεται -ως βασικό κείμενο- μια ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

Πλην των γνωστών και συνήθων σελίδων (γενικό ημερολόγιο / εορτολόγιο - ζακυνθινές εορτές και πανηγύρεις  - νηστείες - διοίκηση Μητροπόλεως Ζακύνθου - ναοί και κληρικοί τού νησιού κλπ) δημοσιεύεται εντέλει ολόκληρος ο κοσμαγάπητος Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την Θεοτόκο, για λατρευτική χρήση από τους φιλακόλουθους. 

Για τις φωτογραφίες των εικόνων, που κοσμούν το βασικό κείμενο, μερίμνησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζ. Όλες προέρχονται από τον σημερινό ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου και χρησιμοποιήθηκαν αυτές, επειδή στον ιστορικό αυτό ναό έδρασε ο Μαρτελάος, σιγανάβοντας στις ψυχές των μαθητών του την σπίθα της Ανάστασης του Γένους. 

Το εξώφυλλο κοσμεί μια σημαντική εικόνα τού Χριστού Παντοκράτορος, που σήμερα σώζεται στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, έργο τού γνωστού αγιογράφου Αγγέλου, του πρώτου μισού τού 15ου αιώνα και προέρχεται από τον κατεστραμμένο παλαίφατο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τού Φλαμπουριάρη. 

Την γενική επιμέλεια και τού νέου Εορτολογίου είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ. 

Το "Εορτολόγιον 2013" τιμάται μόνον 1 ευρώ και θα διανεμηθεί μέσω των Ενοριών και της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.
π. Π. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: