e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

"Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω", προσκυνητής του Σπηλαίου της Αποκάλυψης


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Ηγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Όπως καταθέτει όμως ο ίδιος ο Ιωάννης, δεν φτάνει στην Πάτμο ως ένας εξόριστος ηττημένος ή ένας πολιτικός κρατούμενος σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ως εξόριστος «εν πνευματική αποστολή», συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύει το Λόγο και την Ουσία του Θεού.

Όπως ο ίδιος ο Ευαγγελιστής μαρτυρεί στην έναρξη του βιβλίου αυτού «Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης […]»

Στην εξορία του και σε αυτή την πνευματική αποστολή του τον συνοδεύει ο πιστός του μαθητής Πρόχορος. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά την διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ενδέχεται στο ίδιο μέρος να πραγματοποιήθηκε και η συγγραφή του 4ου κατά Ιωάννη Ευαγγελίου.

Από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε δίπλα στο ιερό σπήλαιο ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο ως αφιέρωμα προς τη μητέρα της Θεοτόκου και την μητέρα του ίδιου του Οσίου που ονομαζόταν Άννα και της μητέρας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Δεξιά του ναού βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου μέσα σε αυτό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Σπήλαιο αποτελεί μέρος ενός ενιαίου συγκροτήματος εκκλησιών και άλλων κτισμάτων (αποθήκες, κελιά, παρεκκλήσια) με το όνομα Αποκάλυψη.

Σήμερα, το ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα μέρος κατάνυξης, όπου ο προσκυνητής μπορεί να μυηθεί στην ομορφιά και το δέος με τη σιωπή, την αφή, την προσευχή και την ενόραση, καθώς με τα μάτια μπορεί να αφουγκραστεί την αίσθηση που γεννά η εικόνα του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Σπηλαίου.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
patmos.gr


Ποίηση Δ. Π. Παπαδίτσα

Εν Πάτμω


Ποια Πάτμος θα μας λυτρώσει;

Μια λέξη όρχηση
και μια ησυχία
μάζευα από το μάτι αστρίτη
σκεπάστηκα με το στόμα σου
ο Φόρκυς που φώναζε ήμουν εγώ
«αρμονίη αφανής»
ήμουν εγώ
διπλωμένος δέκα φορές το κρύο
και τις φορκύδες.

Το διάφανο δέντρο
εκμαγείο πορθμός άορνος λίμνη
από μέσα ενυδρείο χωρίς νερά
δέηση κι αριθμοί ψήγματα
χωρίς θείο μάτι χωρίς ίριδα
χωρίς προφήτη
αιώνα ή τέλος.

Μιλάει αλμυρίκια φωτιές
σπίθες ανάβουν οι φτέρνες
ανάβει ουρανό το φραγκόσυκο
και το αγκάθι του
αγκάθι ερημίτη χωρίς
χωρίς ένα μάτι να μην είναι αχινός
να μην είναι ταξίδι
στη νήσο.

Μιλάει μια συλλαβή «ήρθα»
άλλη «πώς το λένε το δέντρο»
άλλη «πλάσμα» ;
Πάρ’ το κόψ’ το άναψέ το
σβήσ’ το
το είδωλο το μέσα σου λωτό
μέσα σου άστρο.
...........

Σφυρίζει ο ουρανός στην ψιχάλα
αλλά στη λέξη
σφυρίζει ο Άδης.
Πού με πάνε
νηστικά στρουθία οι πλάνες
και πότε και σε ποια ανταύγεια ματιού
διψάει και ξεδιψάει το αλλόφρον
στόμα — νεογέννητο
χνάρι του αέρα.
Αλλά στη λέξη καλάμι ή πλοιάριο
φυσάει ο αέρας
και ταξίδια ή σφυρίγματα
μάς πάνε.
..........

Σφυρίζει μέσα στ’ όνειρο
το ξηρό δέντρο,οι πέτρες
κομμένες από της βροντής
τον πέλεκυ κραυγάζουν.
Ποιος τις ακούει;
Και ποιος τις βλέπει; ο αθάνατος
σεισμός τις καθηλώνει
στα νερά που κοχλάζουν
αιωνίως
και ουδείς τα βλέπει.
Και ουδείς ακούει της κτίσης
την ηχώ που γυρίζει
και πίνει από τη δίνη της
φως ο σκορπιός
αιωνίως.
..........

Καθώς τα χρόνια επέστρεφαν
στα λιβάδια της ρέμβης
φως απ’ το χόρτο ανέβαινε
κι από τα βήματα
φθόγγοι γλυκείς εγέμιζαν τον αέρα
ω! η σαγήνη τους.
Καθαρό κι άσπρο ανάλαφρο
πουλί από φως, ανέβηκες.
Με μιας το τραγούδι σου
το τίναγμά σου χτύπησε
του στήθους το σήμαντρο
κι αντήχησε ο χρησμός
των θρήνων.
Κι όταν το χέρι άπληστο
κλείδωνε με τη σήψη του
το φλύαρο στόμα
στο ξαφνιασμένο απόβροχο
ουράνιο τόξο φάνηκες
της ερημιάς να ενώσεις
την Πάτμο με το άφωνο.


[Δ. Π. Παπαδίτσας, Εν Πάτμω, συγκεντρωτικός τόμος Ποίηση (2), εκδόσεις Γνώση,1981]


Κυκλοφορήθηκε η αφίσα της Ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα (27.7.2019)


Ετοιμάσθηκε και κυκλοφορεί από σήμερα η αφίσα για την Τελετή Ενθρόνισης του νεοεκλεγέντος Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα. Σε αυτήν αναφέρονται οι λεπτομέρειες για την επικείμενη και ιστορική Τελετή. 

Την αφίσα επιμελήθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Σαλαπάτας, σχεδίασε η γραφίστρια Ναστάζια Μεταξά, το πρωτότυπο σχέδιο στο κέντρο της προσέφερε ο αγιογράφος Θεόδωρος Βογδάνος και την εκτύπωσε με δική του χορηγία ο επιχειρηματίας Γιώργος Φραντζέσκου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε την εθνική εορτή των ΗΠΑ + άλλα νέα εκ Φαναρίου, 5.7.2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Δευτερεύοντος κ. Νήφωνος καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Στεφάνου Salzman, ἐκ τῶν Γραμματέων τοῦ Ἀγγλικοῦ Γραφείου τῶν Πατριαρχείων, τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 3ης ἀρξαμένου μηνός Ἰουλίου, ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ἐπί τῇ ἐθνικῇ ἑορτῇ τῶν Η.Π.Α. δοθεῖσαν δεξίωσιν, ἐν τῷ ἐν Σισλῇ Ξενοδοχείῳ «Fairmont Quassar Istanbul», καί συνεχάρη τῷ Ἐξοχ. κ. Jeffrey M. Hovenier, Ἐπιτετραμμένῳ ἐν Ἀγκύρᾳ, καί τῇ Εὐγεν. κ. Daria Darnell, νέᾳ Γεν. Προξένῳ τῆς Χώρας ἐν τῇ Πόλει. 

* * *


Τήν μεσημβρίαν τῆς Πέμπτης, 4ης ἰδίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Τριτεύοντος κ. Ἀλεξάνδρου, διεπεραιώθη εἰς Χάλκην καί κατέλυσεν εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ἁγίας Τριάδος, ὑπαντηθείς ὑπό τοῦ Ἡγουμένου αὐτῆς, Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, καί τῆς περί αὐτόν ἀδελφότητος.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἰγνάτιον Γιαπιτζίογλου, ἐκ τῆς ἀδελφότητος τῆς Ἱ. Μονῆς Πεντέλης.  
- Τόν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Σταῦρον Κοφινᾶν, Συντονιστήν τοῦ Δικτύου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου διά τήν ποιμαντικήν διακονίαν εἰς τόν χῶρον τῆς ὑγείας, μετά τῆς πρεσβυτέρας αὐτοῦ Εὐλαβ. κ. Γεωργίας, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Ἀδαμάντιον Ἀσλανίδην, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου, Ἐκπαιδευτικόν, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Χρυσουπόλεως. 
- Τόν Εὐλαβ. Διάκονον κ. Νικόδημον Σαϊδάμ, ἐκ τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κων/πόλεως, ὑποβαλόντα σέβη καί λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Tήν Εὐγεν. κ. Ivana Pejović, Γεν. Πρόξενον τῆς Σερβίας ἐνταῦθα.  
- Τόν Μουσικολ. κ. Ἀντώνιον Πετρόπουλον, Πρόεδρον τοῦ Ὁμίλου Μουσικοφίλων «Βυζαντινό Ἀναλόγιο Καλαμαριᾶς», μετά μελῶν αὐτοῦ, ἐπιδώσαντας τῷ Πατριάρχῃ ψηφιακόν δίσκον (CD), κυκλοφορηθέντα πρός τιμήν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου.
- Ὅμιλον ἐκπαιδευτικῶν τοῦ Εἰδικοῦ Σχολείου Ἁγίου Σπυρίδωνος Λάρνακος, ὑπό τήν ἡγεσίαν τῆς Ἐλλογ. κ. Ἀναστασίας Γεωργιάδου, Διευθυντρίας.
- Μέλη τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων ἐκ τοῦ Παραρτήματος Νομοῦ Αἰτωλίας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Σπυρίδωνος Παπαθανασίου, τέως Διευθυντοῦ Δευτεροβαθμίου Ἐκπαιδεύσεως Αἰτωλοακαρνανίας, καί τοῦ ἐν Ἀγρινίῳ Συλλόγου Φίλων Ἁγίου Ὄρους, μέ ἐπί κεφαλῆς τόν Πρόεδρον αὐτοῦ Ἐλλογ. κ. Φώτιον Μάλαινον, Θεολόγον – Φιλόλογον.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Andrey Lobachevskiy, Ἐπιχειρηματίαν, μετά συνεργατῶν αὐτοῦ, ἐκ Καζακστάν. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Δέσποιναν Πορτοκάλη, ἐξ Ἴμβρου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Χρῆστον Κυρίτσην μετά τῆς Εὐγεν. Δίδος Μελίσσας-Εὐδοξίας Φινφίνη, ἐντεῦθεν, ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις ἀρραβῶσιν αὐτῶν. 
- Τάς Εὐγεν. κυρίας Αἰκατερίναν Σαββίδου καί Δέσποιναν Τσετίνη, ἐκ Καβάλας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Στυλιανόν Κωνσταντινίδην, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Κλημεντίνης καί τῶν τέκνων αὐτῶν Λεωνίδου, Μερόπης καί Ἀλεξάνδρου, ἐκ Θεσσαλονίκης.  

"Λίθον ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες..."

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Καταφρονούν το ταπεινό και μαρτυρικό Φανάρι, την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, προτάσσοντας την κοσμική τους δύναμη και, κυρίως, τα πολλά τους χρυσά και αργύρια, ως τέκνα γνήσια όχι του Θεού, αλλά του Μαμωνά και του Βελίαρ. Σε εκείνους απαντούμε με τους λόγους του Αγίου Πνεύματος διά του Προφητάνακτος (Ψαλμ. ΙΘ΄ 8-9): «οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν» («Οι μεν ελπίζουν σε άμαξες, οι δε σε άλογα, εμείς όμως θα καυχώμαστε στο όνομα του Κυρίου του Θεού μας· αυτοί λύγισαν και έπεσαν· εμείς, όμως, σηκωθήκαμε και ανορθωθήκαμε»).

Περιφρονούν τον Πρώτο της Εκκλησίας, τον αποστολικώς βαστάζοντα τον Σταυρό της μέριμνας «πασῶν τῶν ἐκκλησιῶν» (πρβλ. Β΄ Κορ. ια΄ 28), τον Οποίο λοιδορούν και στον Οποίο αρνούνται την οφειλόμενη υπακοή. Και για αυτήν την εωσφορική συμπεριφορά τους το Άγιο Πνεύμα έχει αποφανθεί στις Γραφές (Παροιμ. ιζ΄ 11): «ἀντιλογίας ἐγείρει πᾶς κακός ὁ δὲ κύριος ἄγγελον ἀνελεήμονα ἐκπέμψει αὐτῷ» («Ο κακός ζητάει μονάχα στάσεις· γι' αυτό, ένας σκληρός άγγελος θα σταλεί εναντίον του»).

Φρονούν ότι η δύναμή τους η κοσμική και η καλοφτιασιδωμένη αίγλη της υποκρισίας και της ψεύτικης ευσέβειάς τους θα τους ανεβάσουν ψηλά, θα τους καταστήσουν αρχηγούς και αφέντες… Αλλά και πάλι την αποστομωτική απάντηση τους την δίνει ο Ουρανός διά του Αποστόλου των Εθνών (Ρωμ. θ΄ 16): «ἄρα οὖν οὐ τοῦ θέλοντος οὐδὲ τοῦ τρέχοντος, ἀλλὰ τοῦ ἐλεοῦντος Θεοῦ» («Άρα, λοιπόν, δεν εξαρτάται από εκείνον που θέλει ούτε από εκείνον που τρέχει, αλλά από τον Θεό που ελεεί»).

Σε όλες τις Γραφές είναι υπόλογοι και ένοχοι. Ο λόγος του Θεού τούς καταδικάζει για τις σκοτεινές προθέσεις και τα φαύλα έργα τους. Εκείνοι καταφρονούν, αλλά ο Θεός επαινεί. Εκείνοι ταπεινώνουν, αλλά ο Θεός υψώνει. Εκείνοι φέρονται με ατιμία, αλλά ο Θεός τιμά και δοξάζει. Εκείνοι απεργάζονται την αδικία, αλλά ο Θεός επιβάλλει την δικαιοσύνη μέσα στην Αγία Του Εκκλησία.

Διότι Εκείνος είναι ο Δομήτωρ και Κυβερνήτης της Εκκλησίας και κατ’ Εκείνου πρώτα απετόλμησαν παρόμοιες καταφρονήσεις οι γνήσιοι πατέρες και πνευματικοί πρόγονοι των σημερινών υβριστών. Και Εκείνος τους έδωσε την απάντηση που και σήμερα αρμόζει στους αλαζόνες και υπερφίαλους κοσμοκράτορες της ανομίας (Ματθ. κα΄ 42, 44): «λίθον ὃν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες, οὗτος ἐγενήθη εἰς κεφαλὴν γωνίας· παρὰ Κυρίου ἐγένετο αὕτη, καὶ ἔστι θαυμαστὴ ἐν ὀφθαλμοῖς ἡμῶν … καὶ ὁ πεσὼν ἐπὶ τὸν λίθον τοῦτον συνθλασθήσεται· ἐφ' ὃν δ' ἂν πέσῃ, λικμήσει αὐτόν» («Η πέτρα που αποδοκίμασαν οι οικοδομούντες, αυτή έγινε ακρογωνιαία πέτρα· από τον Κύριο έγινε αυτή, και είναι θαυμαστή στα μάτια μας … Και όποιος πέσει επάνω σ' αυτή την πέτρα, θα συντριφτεί· επάνω σε όποιον, όμως, πέσει, θα τον κατασυντρίψει»).