e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Μουζάκι Ζακύνθου: Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Νικολάου

Βράδυ 5ης Δεκεμβρίου 2022, για τον επίσημο Εσπερινό της μνήμης του Αγίου Νικολάου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό της κωμοπόλεως Μουζάκι Ζακύνθου. 
     Ο π. Αντώνιος Καλόφωνος, ο φιλοπρόοδος Εφημέριος της Ενορίας, είχε φροντίσει με τρόπο υποδειγματικό την ευπρέπεια του Ναού και της όλης εορτής!
     Στον επίσημο Εσπερινό μετά της Αρτοκλασίας συμμετείχαν ευάριθμοι ιερείς από την πόλη και τα περίχωρα, την δε ομιλία απ' άμβωνος έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αναφερθείς στην ολοτελή αφοσίωση του τιμωμένου Ιεράρχη των Μυρέων στον Θεό, τόσον ώστε Εκείνος τον αντιδόξασε διαιώνια.
     Στο τέλος της Ακολουθίας, σε όλους τους εκκλησιασθέντες προσφέρθηκαν παραδοσιακό παστέλι και φ(ρ)ιτούρες!

Στο ξωκλήσι του Άι Νικόλα στα Καρκαναίικα Βανάτου


Με αγαλλίαση ετοιμαστήκαμε σήμερα, με μοναχικό Εσπερινό, στη συνοικία Καρκαναίικα Βανάτου, για την εορτή -απόψε και αύριο- για τον λαοφιλή Άγιο "τση γης και του πελάου". Όλα ταπεινά και συγκρατημένα, εξαιτίας έκτακτου πένθους για την αδόκητη απώλεια νέου ανθρώπου, στο διπλανό σπίτι.
     Τα ευγενέστατα τέκνα της κ. Γεωργίας χήρας Ιωάννου Καποδίστρια, με τις οικογένειές τους (ιδιοκτήτες του εξωκλησιού αυτού) προσήλθαν να ευπρεπίσουν, μαζί με τον Εφημέριό τους, τον τόπο για την εόρτια τέλεση της Ευχαριστιακής Συνάξεως. 

Βαλέτα Μάλτας: Πατριαρχικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Νικολάου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το εσπέρας της 5ης Δεκεμβρίου 2022, χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον εορτάζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Βαλέτας, τον οποίο παραχώρησε η ΡΚαθολική Αρχιεπισκοπή Μάλτας στην Πατριαρχική Εξαρχία Μελίτης.

Εσπερίδα για τον Μητροπολίτη Τίτο Συλλιγαρδάκη (1970-1987)

Εσπερίδα Τιμής και Μνήμης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 4ης Δεκεμβρίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, επί τη συμπληρώσει 35 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου Συλλιγαρδάκη.

«Κανόνα Πίστεως Και Εικόνα Πραότητος… Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε»

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου 

Πανδήμως και μεγαλοπρεπώς τελέστηκε την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρίσης.

Η εορτή του Αγίου Σάββα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και με την πρέπουσα λαμπρότητα, εορτάστηκε και εφέτος, η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου, του κατά τον ιερό υμνωδό, ποδηγέτη των Mοναστών, στη Βασίλισσα της Μεσογείου Αλεξάνδρεια.

Ρέθυμνο: Πανήγυρις της Πολιούχου Αγίας Βαρβάρας (3-4.12.2022)

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022, η Πανήγυρις της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, Πολιούχου της πόλεως Ρεθύμνης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον ΠτΔ της Μάλτας George William Vella

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας George William Vella, στο Μέγαρο του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Attard, σήμερα, Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022.

Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας

Θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από τον Πρόεδρο κ. Χάρη Δανάλη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, έτυχε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.Μακάριος, κατά την πρώτη και ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψή του στα γραφεία της Οργάνωσης, η οποία έγινε την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον ΥΠΕΞ της Μάλτας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου 2022, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Ian Borg.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη ΡΚαθολική Αρχιεπισκοπή Μάλτας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου 2022, την έδρα της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής της Μάλτας, στην παλαιά Πρωτεύουσα της Mdina, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Scicluna και είχε συνάντηση με Επισκόπους και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αυστραλίας Μακάριος: «Αυτά τα Χριστούγεννα, να δωρίσουμε στον Χριστό τις αμαρτίες μας»

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής επισκέψεώς του στην Πολιτεία της Βικτώριας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου, μετέβη στο προάστιο St Albans της Μελβούρνης, συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Κερασούντος κ. Ευμένιο και Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, και χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό επί τη εορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος, στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό που τιμάται επ’ ονόματι της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος και της Αγίας Βαρβάρας.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ομιλητής στην εγκατάσταση του νέου Αρχιεπισκόπου Ουψάλης | Metropolitan Cleopas Addressed the New Archbishop of Uppsala at His Installation

Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε, στις 11 π.μ., η επίσημη εγκατάσταση του νέου Αρχιεπισκόπου της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας κ. Martin Modéus, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Ουψάλης, παρουσία των Βασιλέων της Σουηδίας και αρκετών Πολιτειακών και Θρησκευτικών Ηγετών, απ᾽ όλο τον κόσμο.

Επισκέπτες από την άκρη του κόσμου δέχεται ο Άγ. Νικόλαος ο Ορφανός, στη Θεσσαλονίκη

Τον επισκέπτονται τουρίστες από την Ασία, οι περισσότεροι από την Ιαπωνία και την Κορέα. Από χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής αλλά και από κάθε κράτος του κόσμου για να θαυμάσουν τη μοναδικότητα των τοιχογραφιών του που διασώζονται επί 700 χρόνια. Ο ναός του Αγίου Νικολάου "Ορφανού" (του αγίου που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, τη μνήμη του), εναπομείναν καθολικό βυζαντινής μονής, συγκαταλέγεται επάξια στα δεκαπέντε παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ενταγμένα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. 

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Μάλτα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφίχθη στην Μάλτα, το βράδυ της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου 2022.

Άλλoς ένας Ναός εγκαινιάστηκε στη Μελβούρνη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Μια ευλογημένη και ιστορική ημέρα ανέτειλε για την Ενορία – Κοινότητα Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Forest Hill της Μελβούρνης, την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022. Την ημέρα αυτή τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού, που σηματοδότησαν την επίσημη πλέον παράδοσή του στη Θεία Λατρεία.