e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ο Επιφάνιος Κιέβου έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Στέφανο

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αχρίδος, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Στέφανε, την Υμετέραν Σεβασμιότητα, εν ονόματι του Κυρίου ημών εγκαρδίως κατασπαζόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.
    Μετ’ ευχαριστίας προς τον εν Τριάδι Θεόν, μετά χαράς και συγκινήσεως, ελάβομεν την είδησιν ότι, ένεκεν της κανονικής αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου -του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδοξίας και κοινής Μητρός ημών Εκκλησίας- αποκατεστάθη η ευχαριστιακή κοινωνία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας Υμών μετά της καθόλου Εκκλησίας. Τούτο εφανέρωσεν την κανονικήν ευθύνην, την υπό των Πατέρων ανατεθείσαν τω Οικουμενικώ Πατριάρχη, διά την επίλυσιν δυσκόλων ζητημάτων ανακυπτόντων εν τη ζωή της Εκκλησίας και διά την εξεύρεσιν λύσεων προς επούλωσιν των υπό των διαφωνιών και των σχισμάτων προκαλουμένων πληγών.
    Η Ουκρανία, καθώς και η Υμετέρα χώρα, έχει διανύσει πολύν δρόμον εις την εκκλησιαστικήν εξέλιξιν αυτής. Και χαιρόμεθα, διότι χάριν εις την αμοιβαίαν κατανόησιν και την συμφωνίαν Υμών μετά της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η εν Βορείω Μακεδονία Εκκλησία αναπτύσσεται. Ελπίζομεν ειλικρινώς και προσευχόμεθα τω Παντοδυνάμω Θεώ, ότι η πορεία αύτη θα ολοκληρωθή εν ευθέτω χρόνω, κατά προτίμησιν δε το συντομώτερον δυνατόν, διά της από μέρους Υμών αποδοχής του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της Αυτοκεφαλίας, ον μετ’ ευγνωμοσύνης ελάβομεν παρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Καθώς, ούτος είναι ο μόνος τρόπος όστις ερείδεται επί της κανονικής τάξεως και της Παραδόσεως της Εκκλησίας, και δι’ αυτού του τρόπου άπασαι αι νεώτεραι Τοπικαί Εκκλησίαι έλαβον την ευλογίαν της Αυτοκεφαλίας αυτών, διότι ουδείς δύναται να διεκδικήση διά τον εαυτόν του το δικαίωμα τούτο, το οποίον ανήκει μόνον εις τον Πρώτον Θρόνον, την εν Κωνσταντινουπόλει Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν.
    Επί τούτοις, διά της παρούσης επιστολής διαβεβαιούμεν Υμάς, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, περί της ημετέρας ετοιμότητος και επιθυμίας, όπως συναπολαύσωμεν της χαράς της εν τη Θεία Ευχαριστία κοινωνίας ημών εν ευθέτω διά πάντας ημάς τόπω και χρόνω.
Της Υμετέρας Σεβασμιότητος αγαπητός εν Χριστώ αδελφός
Επιφάνιος
Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας
Κίεβο, 13 Μαρτίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: