e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Η κακή χρήση των υλικών αγαθών, δυστυχία για τον άνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής ΙΒ΄ Ματθαίου 
 27 Αυγούστου 2017
(Ματθ. ιθ΄ 16- 26 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Δέσμιος της ύλης και του γήινου πλούτου υπήρξε ο νέος της περικοπής. Ενώ του δόθηκε η μοναδική και πολυτιμότατη ευκαιρία να γίνει άγιος και να ακολουθήσει τον Χριστό, αυτός την κλώτσησε, προτιμώντας τον Μαμμωνά και όχι τον Θεό. Προτίμησε τα κτήματα, τις επαύλεις, τα πολυτελή ενδύματα, τα κοσμήματα και τα χρήματά του. Ευρισκόμενος μεταξύ του πρόσκαιρου και του αιώνιου αγαθού, προτίμησε το πρόσκαιρο θυσιάζοντας το αιώνιο. Και, δυστυχώς, ούτε ήταν, μήτε είναι, ο μόνος.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, η απληστία του πλούτου οδήγησε και πάντοτε θα οδηγεί το ανθρώπινο γένος σε τραγωδίες, φρικωδίες κι εγκλήματα. Ξεσήκωσε πολέμους μεταξύ εθνών, δημιούργησε κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, επαναστάσεις και αναστατώσεις, οικογενειακές διαμάχες, προσωπικά πάθη και μίση.

Ο άνθρωπος δεν αρκείται ποτέ σ’ αυτά που έχει. Πάντοτε αποζητάει περισσότερα και μηχανεύεται κάθε τρόπο γι’ αυτό. Στήνει παγίδες, συκοφαντεί, αδικεί και παραγκωνίζει, προκειμένου να αποκτήσει πλούτο και δόξα εις βάρος του αδελφού και συνανθρώπου του.

Τα υλικά αγαθά δεν είναι, βέβαια, από μόνα τους κατ’ ανάγκην κακά. Δόθηκαν κι αυτά από τον Θεό στους ανθρώπους για λελογισμένη και ορθή χρήση. Όταν όμως ο άνθρωπος τούς κάνει κακή χρήση, τότε γίνεται θύμα τους πνευματικά και σωματικά, βάζοντας τα θεμέλια μιας δυστυχισμένης ζωής.

Το ίδιο ισχύει και για τους φιλήδονους ανθρώπους, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τις τέρψεις και την πρόσκαιρη καλοπέραση, γενόμενοι αντικείμενα εκμετάλλευσης των επιτήδειων και των κολάκων. Όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τον φτωχό και πάσχοντα συνάνθρωπό τους. Θεωρούν εαυτούς ιδιοκτήτες του πλούτου τους και όχι προσωρινούς εκ Θεού διαχειριστές. Γι’ αυτό αδιαφορούν για τους αδύναμους, τους οποίους θεωρούν τεμπέληδες, ανίκανους και παρείσακτους, ενώ πρώτιστο καθήκον του αληθινού Χριστιανού είναι η φιλανθρωπία και η αγάπη. Συνέπεια όλων αυτών είναι να καθίσταται δύσκολο και πολλές φορές ακατόρθωτο να μπει ο πλούσιος στην ουράνια βασιλεία.

Ας φροντίσουμε κυρίως αυτή να κερδίσουμε και ας μην πασχίζουμε να κερδίσουμε την γη, χάνοντας την ψυχή μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: