e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Μήνυμα Χριστουγέννων 2018 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video - κείμενο - φωτογραφίες]





ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ και ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προς
Το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον  Ευσεβέστατο Λαό της εν Ζακύνθω Εκκλησίας

Αγαπητοί συνεορταστές,
Η υμνολογία της εορτής για την ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, απευθύνει προς όλους μας μια ηχηρή πρόσκληση: «Ελάτε πιστοί, να δούμε πού γεννήθηκε ο Χριστός»! Ουδείς εξαιρείται από το κάλεσμα του Θεού για σωτηρία. Εκείνος έρχεται για να προσφέρει τον εαυτό Του, ώστε να ανακαινίσει το πλάσμα Του, καθιστώντας το ένδοξο ξανά. Εισέρχεται στην ανθρώπινη ιστορία, καινοποιώντας τον χρόνο. Το «τώρα», το ανάγει στο «πάντοτε», ξανοίγοντας έτσι και πάλι στον άνθρωπο την προοπτική της αιωνιότητας.
Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος, μετά την πτώση του, συνέχισε ν’ αναζητά τον Θεό. Με αγωνία προσπάθησε να Τον συναντήσει μέσα στο φυσικό περιβάλλον του, στη φιλοσοφία, στην επιστήμη.  Όμως, όσο και αν αγωνιζόταν, δεν τα κατάφερνε, διότι δεν ήταν έτοιμος. Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες προετοιμασίας, για να μπορέσει ο κόσμος να προσφέρει το πρόσωπο της Θεοτόκου, ως σκηνή, εντός της οποίας θα μπορούσε να χωρέσει ο Αχώρητος.
Έχοντας προσφέρει η ανθρωπότητα την Παρθένο, για να σαρκωθεί εντός Της το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, καλείται, ουσιαστικά, να συμμετάσχει ενεργά και η ίδια η ανθρωπότητα στη θεία γέννηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, παραμένει η πίστη, διότι η πίστη σημαίνει αποδοχή της θεότητας του τεχθέντος Χριστού, αποδοχή της αναγκαιότητας συναντήσεως μαζί Του, αποδοχή των θεραπευτικών και σωστικών αποτελεσμάτων της συναντήσεως αυτής.
Η γέννησή Του συνέβη, λοιπόν, ιστορικά στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Η ονομασία της πόλης αυτής «Βηθλεέμ», μεταφράζεται ως «οίκος άρτου». Ο άρτος της ζωής είναι ο Ιησούς, ο οποίος κατέβηκε από τον ουρανό και πληρώνει την ύπαρξη του ανθρώπου, καθώς ενώνεται μαζί του. Ο οίκος είναι η Εκκλησία, μέσα στην οποία προσφέρεται ο άρτος της ζωής, χωρίς να διαιρείται και να δαπανάται ποτέ. Εντός της Εκκλησίας οι πιστοί θα βρούμε τον νεογέννητο Χριστό, μπορούμε να Τον βλέπουμε, να Τον ακούμε, να Τον γευόμαστε, να ενωνόμαστε μαζί Του.
Ο Ιησούς γεννιέται μέσα σε σπήλαιο. Επιλέγει το σπήλαιο, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της προσωπικής ταπείνωσής μας, της γνώσης και της αλήθειας, την οποία ο καθένας από εμάς φέρει εντός του, της παραίτησης από κάθε ψεύτικη εικόνα της υπάρξεώς μας. Το σπήλαιο της Βηθλεέμ συνιστά ράπισμα στην εγωιστική διάθεση και υλιστική αντίληψη, την οποία διατηρούμε για την ίδια την ζωή. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση της ταπεινής προσέγγισης του νεογέννητου Χριστού αποτελεί η διάθεση για μετάνοια.
Αγαπητοί μου,
ελάτε να δούμε ότι ο Χριστός γεννιέται εντός της Εκκλησίας. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, την παρουσία Του με καθαρή καρδιά, ανακαινισμένη με τη μετάνοια και τρεφόμενη από την αγάπη και την συγχωρητικότητα!

Καλό κι ευλογημένο άγιο Δωδεκαήμερο!
Ο Μητροπολίτης
+ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄
*     *     *
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΧΕ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ. Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:












Δεν υπάρχουν σχόλια: