e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2019 στα Κύθηρα



Γράφει και παρουσιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και μέσα στην ανοιξιάτικη φύση έγινε η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από το Προσκύνημά της στη πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα. 

Η μεταφορά της Αγίας Εικόνας από τα Μυρτίδια στη Χώρα κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η παραμονή της μέχρι τη Δευτέρα της Διακαινησίμου όπως και η δεύτερη μεγάλη λιτάνευση, " η γύρα" (σύμφωνα με το κυθηραϊκό ιδίωμα) στα χωριά του νησιού τις ημέρες του Πάσχα, είναι το γραφικότερο έθιμο των Κυθήρων το οποίο καθιερώθηκε το 1842 με απόφαση του Επάρχου Κυθήρων Ιωάννου Καλούτση και του Επαρχιακού Συμβουλίου και η οποία επικυρώθηκε από τον Άγγλο Τοποτηρητή στα Κύθηρα J. Colchunt.

Το έθιμο τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια και φέτος. Η συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων ήταν συγκινητική και δηλώνει ότι το έθιμο έχει και μέλλον. Και του χρόνου!
















Δεν υπάρχουν σχόλια: