e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, προκαλώντας τις ευαισθησίες της διεθνούς κοινής γνώμης.


Στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες των ΗΠΑ, ενώ θα ψαλεί και ο Ακάθιστος Ύμνος, με το βλέμμα στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία.

Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες έχουν και τη συμπαράσταση πολλών καθολικών εκκλησιών, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη, και μάλιστα θα συμμετέχουν στην ημέρα πένθους που έχει κηρύξει ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Για αύριο Σάββατο είναι προγραμματισμένη και πορεία διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον που θα ξεκινήσει από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και θα καταλήξει έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη.

Την ίδια ώρα, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις είναι ικανοποιημένες από την κινητικότητα του αρχιεπισκόπου και τις συναντήσεις που είχε με Τραμπ και Πενς, ωστόσο θεωρούν ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι υποκριτική, καθώς ο Τραμπ έχει επιλέξει α μείνει σιωπηλός στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ για την Αγία Σοφία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ρωσικών ΜΜΕ για την Αγία Σοφία, τα οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόβαλαν εικόνες από την Αγία Σοφία, ενώ έδειχναν και πώς ηχούν οι καμπάνες πένθιμα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίων, σε τηλεοπτική συνέντευξη τόνισε ότι «η Αγία Σοφία για εμάς τους ορθοδόξους θα είναι ο ναός της σοφίας του Θεού». Ο ίδιος τόνισε ότι στην Τουρκία υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τους αλλόθρησκους, καθώς και ότι μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά δεν πρέπει να πέφτουν θύματα στην εκάστοτε πολιτική συγκυρία.

Ζωντανές μεταδόσεις από τα διεθνή ΜΜΕ για την Αγία Σοφία

Το ένα μετά το άλλο όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση το σόου που έδωσε ο Ερντογάν μετατρέποντας σε τζαμί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.

Το BBC ανά τακτά χρονικά διαστήματα διέκοπτε το πρόγραμμα του για να μεταδώσει ζωντανά την προκλητική φιέστα που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζοντας ότι έχει αποσπάσει το αποκλειστικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. 

Η σκληρή κριτική σε μία τέτοια απόφαση δεν έρχεται μόνο από το χώρο της πολιτικής και του πνεύματος, αλλά και από απλούς πολίτες.

Η γερμανική DW αναζητά την αντίδραση της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στο πρόσωπο του τουριστικού οδηγού Γιάννη Κουρτέσογλου.

Τον πραγματικό λόγο που ο Ερντογάν αποφάσισε τώρα τη μετατροπή ανέλυσε ο ειδικός αναλυτής διεθνών θεμάτων του France 24, σημειώνοντας ότι η Αγία Σοφία «για πολλούς ήταν ένα πολυπολιτισμικό σύμβολο, μία γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τώρα την τοποθετεί στο κέντρο ενός σκληρού πολέμου των πολιτισμών».

O γερμανικός Der Spiegel σε άρθρο του με τίτλο « Η ενοχλητική παράσταση Ερντογάν» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «έμπειρο λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.

Οι ηγέτες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου γύρισαν την πλάτη στον Ερντογάν

Με τη φιέστα που οργανώθηκε στην Αγία Σοφία, ο Ερντογάν φιλοδοξούσε να εκφράσει συνολικά τον μουσουλμανικό κόσμο. Ωστόσο, πολλοί ήταν οι μουσουλμάνοι ηγέτες που γύρισαν την πλάτη στον Τούρκο Πρόεδρο.

Στις εικόνες από τη φιέστα στην Αγία Σοφία δεν διακρίναμε ούτε έναν από τους ηγέτες που είχε προσκαλέσει ο Ερντογάν. Τα τουρκικά ΜΜΕ έγραφαν για τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ, για τον εμίρη του Κατάρ, και τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν.

Μάθαμε όμως ότι συγχαρητήριο τηλεφώνημα έκανε στον Τούρκο πρόεδρο ο ομόλογός του από το Ουζμπεκιστάν. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν παρέστησαν ηγέτες από τον αραβικό κόσμο, φυσικά όχι από Αίγυπτο και Συρία, ούτε από Σαουδική Αραβία, ούτε από Ιράκ.

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του Τούρκου συγγραφέα και θεολόγου Ελί Ατσίκ, ο οποίος επισημαίνει ότι η σούρα της κατάκτησης που έψαλε ο Αλί Ερμπάς του Diyanet, είναι αυτή που έλεγε και ο αρχηγός του ISIS Αλ Μπαγκντάτι.

Παράλληλα, ο δημοφιλής στο τουρκικό και παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό Ορχάν Παμούκ, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 ξέσπασε εναντίον του Ερντογάν αλλά και της αντιπολίτευσης που δεν όρθωσε το ανάστημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: