e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Στον Άη Νικόλα των Καποδιστραίων στα Μετόχια Μπανάτου

Σήμερα το πρωί ξαναβρεθήκαμε οι ενορίτες του Μπανάτου στο εκκλησάκι του Άη Νικόλα στα Καρκαναίϊκα ή στα Μετόχια, ιδιοκτησίας Γεωργίας χήρας Ιωάννη Καποδίστρια.


Η θεία Λειτουργία, η καθιερωμένη Αρτοκλασία και ύστερα η ευλογία των Κολλύβων τελέστηκαν κατά τάξιν, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και χαμηλών τόνων, ως άλλωστε αρμόζει στο νόημα της Ορθόδοξης Πνευματικότητας.Παρά τον μελαγχολικό καιρό, προσήλθαν από νωρίς αρκετοί ενορίτες της περιοχής, αλλά και από άλλα χωριά, συμμετέχοντας μάλιστα οι περισσότεροι στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.

Ο Εφημέριος, ομιλώντας στο εκκλησίασμα, επισήμανε την αναγκαιότητα, ο σύγχρονος κόσμος ν' ανακτήσει την δοκιμαζόμενη Πίστη του, τη χαμένη του Πραότητα και την με κάθε έννοια Εγκράτεια, κατά το υπόδειγμα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καθ' όλη τη ζωή του υπήρξε "κανών πίστεως, εικών πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλος"!
Άπαντες ήταν χαρούμενοι στο τέλος της γιορτής, διότι ήρθαν κοντύτερα ο ένας με τον άλλον, σε μιαν ανάπαυλα από τις καθημερινές ασχολίες και μάλιστα το μάζεμα των ελιών, που συνεχίζεται αυτό τον καιρό μ' εντατικούς ρυθμούς και στην περιοχή μας.

Δεν ξεχάστηκαν όμως και οι ασθενείς-κατάκοιτοι συγχωριανοί, οι οποίοι αδυνατούν πράγματι να φτάσουν στο ναό. Ο Εφημέριος μετέφερε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού κατ' οίκον, ώστε κι εκείνοι να μετάσχουν στο Μυστήριο των Μυστηρίων, ενόψει μάλιστα των μεγάλων Εορτών που εγγίζουν!Μετά το τέλος όλων των προηγούμενων, η Οικογένεια Καποδίστρια (η κ. Γεωργία με τα παιδιά της Παναγιώτα, Χαρά και Χαράλαμπο) δέχτηκαν τον κόσμο στο σπίτι τους, προσφέροντας σε όλους καφέ και γλυκίσματα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία γι' ανταλλαγή σκέψεων, αλλά κι ευχών για τα Χριστούγεννα που είναι επί θύραις!

2 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Η Απλότητα κρύβει την αληθινή ομορφιά.. Μου άρεσαν πολύ οι σκηνές μέσα στη φύση.Η αμεσότητα των απλών ανθρώπων, η επικοινωνία,η ζεστασιά περνάει μέσα απ τις εικόνες και φθάνει ως εδώ..

panagiotisandriopoulos είπε...

Πόσο δίκιο έχει η Αριάδνη! Απλότητα και αμεσότητα. Μας λείπουν από τον εκκλησιαστικό μας βίο, κυρίως στις πόλεις όπου ανθεί ο "αστικός χριστιανισμός". Στεγνός κι απρόσωπος.
Χρόνια πολλά αγαπητέ Π.Κ.!
Για τον Νίκο!
Και αιωνία η μνήμη του Νικόλα!