skip to main |
skip to sidebar
e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Adriana Maria Butnariu: ΛΗΘΗ (ποίημα)
-
Ἐπιστολή: Ἴσως ἡ παρουσία σου νὰ εἶναι φάντασμα στὴ μπλὲ νύχτα ἀπ’ τὴν
ὁποία δὲν μπορῶ πιὰ νὰ βγῶ· τὰ μάτια σου μὲ ἀκολουθοῦν στὴ μοναξιὰ τῶν
ἄδειων λέξε...
Πριν από 17 ώρες
-
"Αληθώς" Βανάτου: Ο νεοφανής Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης στο Σεμινάριο
Αγιολογίας
-
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε απόψε, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου
2025, η εκδήλωση που εντάσσεται στον Β΄ Κύκλο του Σεμιναρίου Αγιολογίας, με
γενικό τ...
Πριν από 1 ημέρα
-
Μητροπολίτου Σελευκείας: “Ψηφίδες Πατριαρχικού Λόγου περί Οικοθεολογίας και
Συνευθύνης”
-
Εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου, Καθηγητού της
Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στο Διεθνές
Οικο-θεολογικό Συ...
Πριν από 1 εβδομάδα
-
WHERE HEAVEN MEETS EARTH: A Meditation on Faith, Science, and our Planet
-
+B A R T H O L O M E W
Archbishop of Constantinople-New Rome and Ecumenical Patriarch
Address delivered on Acceptance of the Templeton Prize
(New York,...
Πριν από 3 εβδομάδες
-
Σμύρνη μου αγαπημένη [ολόκληρη η ταινία]
-
*ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:*
Η *Σμύρνη μου αγαπημένη* είναι ελληνική δραματική ιστορική ταινία σε
σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ται...
Πριν από 1 μήνα
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο
-
[Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420
και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.]
*Τώρ...
Πριν από 15 χρόνια
Σήμερα το πρωί ξαναβρεθήκαμε οι ενορίτες του Μπανάτου στο εκκλησάκι του Άη Νικόλα στα Καρκαναίϊκα ή στα Μετόχια, ιδιοκτησίας Γεωργίας χήρας Ιωάννη Καποδίστρια.
Η θεία Λειτουργία, η καθιερωμένη Αρτοκλασία και ύστερα η ευλογία των Κολλύβων τελέστηκαν κατά τάξιν, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και χαμηλών τόνων, ως άλλωστε αρμόζει στο νόημα της Ορθόδοξης Πνευματικότητας.

Παρά τον μελαγχολικό καιρό, προσήλθαν από νωρίς αρκετοί ενορίτες της περιοχής, αλλά και από άλλα χωριά, συμμετέχοντας μάλιστα οι περισσότεροι στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.
Ο Εφημέριος, ομιλώντας στο εκκλησίασμα, επισήμανε την αναγκαιότητα, ο σύγχρονος κόσμος ν' ανακτήσει την δοκιμαζόμενη Πίστη του, τη χαμένη του Πραότητα και την με κάθε έννοια Εγκράτεια, κατά το υπόδειγμα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καθ' όλη τη ζωή του υπήρξε "κανών πίστεως, εικών πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλος"!

Άπαντες ήταν χαρούμενοι στο τέλος της γιορτής, διότι ήρθαν κοντύτερα ο ένας με τον άλλον, σε μιαν ανάπαυλα από τις καθημερινές ασχολίες και μάλιστα το μάζεμα των ελιών, που συνεχίζεται αυτό τον καιρό μ' εντατικούς ρυθμούς και στην περιοχή μας.
Δεν ξεχάστηκαν όμως και οι ασθενείς-κατάκοιτοι συγχωριανοί, οι οποίοι αδυνατούν πράγματι να φτάσουν στο ναό. Ο Εφημέριος μετέφερε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού κατ' οίκον, ώστε κι εκείνοι να μετάσχουν στο Μυστήριο των Μυστηρίων, ενόψει μάλιστα των μεγάλων Εορτών που εγγίζουν!

Μετά το τέλος όλων των προηγούμενων, η Οικογένεια Καποδίστρια (η κ. Γεωργία με τα παιδιά της Παναγιώτα, Χαρά και Χαράλαμπο) δέχτηκαν τον κόσμο στο σπίτι τους, προσφέροντας σε όλους καφέ και γλυκίσματα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία γι' ανταλλαγή σκέψεων, αλλά κι ευχών για τα Χριστούγεννα που είναι επί θύραις!
2 σχόλια:
Η Απλότητα κρύβει την αληθινή ομορφιά.. Μου άρεσαν πολύ οι σκηνές μέσα στη φύση.Η αμεσότητα των απλών ανθρώπων, η επικοινωνία,η ζεστασιά περνάει μέσα απ τις εικόνες και φθάνει ως εδώ..
Πόσο δίκιο έχει η Αριάδνη! Απλότητα και αμεσότητα. Μας λείπουν από τον εκκλησιαστικό μας βίο, κυρίως στις πόλεις όπου ανθεί ο "αστικός χριστιανισμός". Στεγνός κι απρόσωπος.
Χρόνια πολλά αγαπητέ Π.Κ.!
Για τον Νίκο!
Και αιωνία η μνήμη του Νικόλα!
Δημοσίευση σχολίου