e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία την Βουλκανιώτισσα


Το Δεκαπενταύγουστο κάθε χρόνο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναφοράς της ψυχής μας στο παμφίλτατο και στοργικό πρόσωπο της Παναγίας! Από τις σελίδες του πολυπεριοδικού μας θα έχουμε ασφαλώς τέτοιες θεομητορικές αναφορές κατ' αυτό το εορταστικό δεκαπενθήμερο, αρχής γενομένης από την πνευματική ακρόπολη της Μεσσηνίας, τη Μονή της Παναγίας του Βουλκάνου.


Ανεβαίνοντας εδώ πάνω στο βουνό του Βουλκάνου, το μάτι σου ξαπλώνει στον μεσσηνιακό κάμπο και στέκεται στα πάμπολλα χωριά που νωχελικά -λες- κοιμούνται υπό τη σκέπη της άγρυπνης φρουρού, της Βουλκανιώτισσας Κυράς!


Εμείς, επιχειρούμε μια σύντομη φωτογραφική αποτύπωση στιγμών της παλαίφατης Μονής, η οποία αποτελεί παμπελοποννησιακό προσκύνημα και κάθε Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες πιστού λαού, οι οποίοι ανεβαίνουν με κάθε μέσο στο όρος, ώστε ν' αποτίσουν τιμή και προσκύνηση στην στοργική Μητέρα τους!


Λοιπόν, αγαπητοί Φίλοι Συνοδοιπόροι του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, "πάσαν την βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν" και ας εισοδεύσουμε κι εμείς στο εν Μεσσηνία προαιώνιο Σπίτι της!


Ο σημαιοστολισμός του Καθολικού και των γύρω κελιών δηλοί γιορτή Δεκαπενταύγουστου!


"...εν τω πλήθει του ελέους σου εισελεύσομαι εις τον οίκον σου, προσκυνήσω προς ναόν άγιόν σου εν φόβω σου..."Μεσσηνίας ἁπάσης προσκυνοῦμεν τό καύχημα, τήν θαυματουργόν Σου Εἰκόνα, Βουλκανιώτισσα Δέσποινα, βλυστάνουσαν ἀφθόνους δωρεάς, χαρίτων οὐρανίων τοῖς πιστοῖς, καί φρουροῦσαν πανταχόθεν τήν Σήν Μονήν, τήν πόθῳ καυχωμένην Σοι· Δόξα τοῖς θαυμασίοις Σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ Σου, δόξα τῇ πρός ἡμᾶς Σου ἀγαθῇ προνοίᾳ, Ἄχραντε.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Μονή του Βουλκάνου απετέλεσε καταφυγή των κλεφταρματολών, ενώ συνεισέφερε ό,τι και όσο μπορούσε υπέρ του κοινού αγώνα της Επανάστασης των Συνελλήνων!

Δύο μεγάλες και αξιομνημόνευτες πανηγύρεις τελούνται εδώ: Η πρώτη κατά το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου και η δεύτερη στις 19 προς 20 Σεπτεμβρίου, όπου, εξαιτίας της ανάμνησης θαύματος της Παναγίας το 1755 κατά το οποίο με τη θαυματουργική επέμβαση της σώθηκε η πόλη της Μεσσήνης από τη φρικτή επιδημία της Πανούκλας, γίνεται κάθοδος της εικόνας της Βουλκανιώτισσας από εδώ στην Μεσσήνη. Η κάθοδος αυτή καλύπτει 20 χιλιόμετρα οδοιπορίας (!!!) από ιερείς και πολλές χιλιάδες Μεσσηνίων και όχι μόνον, οι οποίοι περπατούν όλη τη νύχτα, συλλιτανεύοντας την Βουλκανιώτισσα Μητέρα τους!!!
 
Ας έχουμε κι εμείς εκ του μακρόθεν τη μεσιτεία Της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: